112 Çağrı Merkezi personeli, gelen çağrılara hızlı ve doğru bir şekilde yanıt vererek acil çağrı hizmetleri, itfaiye, polis, ambulans, orman, AFAD ve diğer acil yardım ekiplerinin yönlendirilmesini sağlar. 112 çağrı merkezi personeli olarak çalışan kişiler, hem hızlı düşünme becerisine sahip olmalı hem de yoğun yoğun ve stresli durumlar ile başa çıkabilen kişiler olmalıdır. 112 Çağrı Merkezi nedir?, 112 Çağrı Merkezi personeli nasıl olunur?, 112 Çağrı Merkezi personel olma şartları nelerdir? gibi soruların yanıtlarına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
112 Çağrı Merkezi Nedir?
112 Çağrı Merkezi, Türkiye’de İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren bir çağrı merkezidir. 112 Çağrı Merkezinin amacı, ihtiyaç olunan ekiplerin en kısa süre içerisinde olay yerine ulaşmasını sağlamak için koordinasyon görevi görmektedir. 112 Çağrı Merkezi ile acil yardım ihtiyaçları tek bir numara üzerinden karşılanmış olur. Önceki yıllarda vatandaşlar acil durumlarda ihtiyaç olunan birimlere farklı numaralar aracılığı ile ulaşırken şimdi tüm ihtiyaçlar tek bir merkezde toplanmıştır. Bu sayede gelen çağrılar daha hızlı ve etkili bir şekilde koordine edilmiştir.
112 Çağrı Merkezi Personeli Ne İş Yapar?
112 Çağrı Merkezi personeli olarak çalışan kişilerin en önemli görevi, çağrı karşılamaktır. Vatandaşlardan gelen acil çağrıları alarak bu çağrılara hızlı bir şekilde yanıt verir ve gerekli müdahale birimlerine ileterek koordinasyon sağlar. 112 Çağrı Merkezi personeli, gelen çağrıyı doğru bir şekilde anlayarak, arayan kişiyi sakinleştirip durumu netleştirir. Kriz yönetiminin oldukça önemli olduğu bu alanda 112 Çağrı Merkezi personeli sakin kalarak stresli ve paniğe kapılan kişilere yardımcı olur. Ayrıca, 112 Çağrı Merkezi personeli gelen acil çağrılara dair bilgi kayıtlarını tutar ve sisteme kaydeder.
112 Çağrı Merkezi Personeli Nasıl Olunur?
112 Çağrı Merkezi personelleri, İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışan kişilerdir. Bu nedenle bakanlık tarafından belirlenen bazı şartlar bulunur. 112 Çağrı Merkezi personeli olmak için:
-
Çağrı merkezi hizmetleri önlisans bölümünden mezun olmak ya da herhangi bir lisans programından mezun olmak,
-
Bakanlık tarafından yayınlanan ilanlarda sözlü veya yazılı sınav yapılacak ise sınavlara katılarak geçerli puan almak,
-
35 yaşını doldurmamış olmak,
-
KPSS sınavından en az 60 almak,
-
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
-
Adli sicil kaydının bulunmaması ve kamu haklarından mahrum kalmamak,
-
Erkek adaylar için askerliğini yapmış olmak gerekmektedir.
112 Çağrı Merkezi Personeli Çalışma Koşulları
112 Çağrı Merkezi personelleri, vardiya sistemi ile 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Bu nedenle burada çalışmak isteyen adayların vardiya sistemi ile çalışmayı kabul etmesi gerekmektedir. 112 Çağrı Merkezi personeli, çağrı merkezi koordinatörü tarafından hazırlanan aylık nöbet çizelgesine uyum sağlayarak bu doğrultuda çalışmaktadır. Tatil günlerindeki nöbet listeleri ise çağrı merkezi müdürünün ve yetkili vali yardımcısının onayı ile belirlenmektedir.
112 Çağrı Merkezi Personeli Sözlü Mülakat Süreci
112 Çağrı Merkezi personeli olmak isteyen adayların, yayınlanan ilanlara uygunluk sağlayarak başvurması halinde değerlendirilmek üzere sözlü mülakata çağırılmaktadır. Sözlü mülakat sürecinde, adayların bilgi düzeylerine, kriz yönetimine, stres ile başa çıkma şekillerine, muhakeme yetenekleri, davranışlarına bakılarak bir değerlendirme yapılır.
100 puan üzerinden yapılan sözlü mülakat sürecinde adayların mülakata katılarak, belirlenen sınav yerinde zamanında bulunmaları gerekmektedir. Sınav komisyonu, sözlü mülakatta adayları 6 farklı açıdan değerlendirir. Sözlü mülakat değerlendirme kriterleri ve puanları şu şekildedir:
-
Çağrı merkezi personeli ile ilgili bilgi düzeyi (50 puan)
-
Davranış, temsil kabiliyeti, kriz yönetimi, stres ile başa çıkabilme yöntemleri (10 puan)
-
Anlama, muhakeme, ifade etme, özetleme yetenekleri (10 puan)
-
İnandırıcılık, özgüven ve ikna kabiliyeti (10 puan)
-
Genel kültür (10 puan)
-
Bilimsel gelişmelere karşı açıklık (10 puan)
112 Çağrı Merkezi Personeli Alımı Ne Zaman?
İçişleri Bakanlığı tarafından her sene 112 Acil Çağrı Merkezi personeli alımı yapılmaktadır. 2023 yılında 1200 çağrı merkezi personeli alımı gerçekleştirilirken 2024 yılında 450 alım gerçekleştirilmişti. 2025 yılında 112 çağrı merkezi personel alımı yapılıp yapılmayacağı hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmamıştır. 112 Acil Çağrı Merkezi personel alımı, her geçen yıl daha fazla şehirde hizmet vermeyi ve personel sayısını artırmayı amaçlamaktadır bu nedenle, 2025 yılında yapılacak olan personel alımları, geçtiğimiz yıla göre daha yüksek olması beklenmektedir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
112 Çağrı Merkezi Personeli Nasıl Olunur?
Öğrenci Ulaşım Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
KPSS Önlisans İle Nerelere Girilir?
Düz Memur Nedir? Ne İş Yapar?
2025 Vizesiz Ülkeler Listesi
Evlilik İzni Kaç Gündür? Nasıl Alınır?
Doktora Nedir? Doktora Yapmak İçin Neler Gereklidir?
İş Göremezlik Raporu Nedir? İş Göremezlik Ücreti Ne Kadar?
Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Kaç Günlük Rapor Maaştan Kesilir?