2024 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) Ne Zaman?

2024 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) Ne Zaman?
2024 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) Ne Zaman?
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, hukuk fakültesi mezunlarının avukatlık ve noter stajı yapabilmek için girmesi gereken bir sınavdır. 2024 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) ne zaman olacağı ise birçok kişi tarafından merak edilmekte.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) Nedir?

Hukuk mesleklerine giriş sınavı, hukuk fakültesi mezunları için oldukça önemli bir sınavdır. Bu sınav; avukatlık, hakimlik ya da savcılık gibi meslekler için belirli bir yetkinliği ve bilgi düzeyini değerlendirmeyi amaçlayan sınav çeşididir. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS), hukuk alanındaki mesleklerden olan avukatlık, hakimlik, savcılık ve noter gibi alanlarda kariyer hedefleyen kişilerin girmesi zorunlu olan bir ön eleme sınavıdır. 

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS); avukatlık ve noter stajını başlatmak için, hakim, savcı sınavlarına girebilmek için hukuk fakültesi mezunlarının ya da yurtdışında okuyup denklik almış olan hukuk fakültesi mezunlarının girmesi gereken bir sınavdır. 

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) Ne İşe Yarar?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) temel amacı, adayların avukatlık ve noter stajını yapabilmesi ve hakim, savcı sınavlarına girebilmesi için gereken yeterliliğe sahip olup olmadığını değerlendirmektir. Sınav sonuçlarına göre adayların, belirlenen mülakatlara ve sınavlara girip giremeyeceği belli olur. Her yıl ÖSYM tarafından düzenlenen Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, yargı sistemlerinin kalitesini artırmak ve adaletin etkin bir şekilde sağlanmasına katkıda bulunmak için ön eleme işlevi görür.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) Kimler Girebilir?

Avukatlık ve noterlik stajına başlamak isteyen ve ileride hakim ya da savcı sınavlarına girip bu mesleklere adım atmak isteyenlerin, bu alandaki bilgi ve becerilerini ölçen bir giriş sınavı olan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS), adayların hukuk bilgilerini, problem çözme ve yeteneklerini değerlendirir. Bu nedenle yargı sistemlerinde görev alacak olan kişilerin hukuki bilgi, analiz yeteneği, karar verme becerileri bu mesleklerde oldukça önemli rol oynamaktadır. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına (HMGS) yalnızca hukuk fakültesinden mezun olan ve yurtdışında belirtilen düzeyde eğitim görerek denklik almış kişiler girebilmektedir. 

2024 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) Ne Zaman?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS); avukatlık ve noter stajı yapmak isteyen kişilerin girmesi gereken bir sınavdır. Ayrıca ileriki meslek hayatlarında hakimlik ve savcılık sınavlarına girebilmesi için adayların bu sınava girmesi gerekmektedir. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) yalnızca hukuk fakültesinden mezun olan kişilerin girebildiği bir sınavdır. Her yıl ÖSYM tarafından düzenlenen ve Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan bu sınav senede 2 kez yapılmaktadır. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) 29 Eylül 2024 tarihinde yapılacaktır. Sınava başvuru tarihleri 13 Ağustos 2024 ile 21 Ağustos 2024 arasında olacaktır. Geç başvuru tarihi ise; 28 Ağustos 2024 saat 23:59’a kadar sürecektir.

2024 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınav (HMGS) Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve ÖSYM tarafından yürütülen bir sınavdır. En az 70 puan barajının olduğu bu sınava, yalnızca hukuk fakültesi mezunları ve yurtdışında hukuk fakültesinden mezun olarak Türkiye’de denklik almış olan kişiler girebilmektedir. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınav (HMGS) sonuçları 24 Ekim 2024 tarihinde açıklanacaktır. ÖSYM sonuç sayfası bölümünden sınav sonuçları görüntülenebilecektir. 

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınav (HMGS) Konuları Nelerdir?

  • Anayasa Hukuku

  • Medeni Hukuk

  • Borçlar Hukuku

  • Ticaret Hukuku

  • Ceza Hukuku

  • Hukuk Yargılama Usulü Hukuku

  • İdari Hukuk

  • İcra ve İflas Hukuku

  • İş Hukuku

  • Ceza Muhakemesi Hukuku

  • İnsan Hakları ve Kamu Hukuku

Bunların haricinde hukuk mesleklerine giriş sınavında genel yetenek ve genel kültür testleri de bulunmaktadır. 

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınav (HMGS) Geçme Notu Kaç?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınav (HMGS), yalnızca hukuk fakültesi mezunlarının girebileceği bir sınav türüdür. Avukatlık ve noter staj yapmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınav türü olan HGMS, ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınavdır. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavından (HMGS) başarılı olabilmek için 100 puan üzerinden en az 70 puan alınması gerekmektedir. Sınavda başarılı olan adaylar avukatlık ve noter stajının haricinde savcı ve hakim adaylığı sınavına da başvurabilmektedir. 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver