2024 İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS) Ne Zaman?

2024 İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS) Ne Zaman?
2024 İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS) Ne Zaman?
İdari Yargı Ön Sınavı, hakim ve savcı yardımcılığı sınavına girmek isteyen kişiler için düzenlenen bir sınavdır. 2024 İdari Yargı Ön Sınavının ne zaman yapılacağı ise merak edilen konular arasındadır.

İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS) Nedir?

İdari Yargı Ön Sınavı, yargı alanında kariyer yapmayı hedefleyenlerin bilgi ve becerilerini ölçen bir giriş sınavıdır. İdari yargı, kamu yönetimi ile ilgili hukuki uyuşmazlıkları ve davaları ele alan bir yargı dalıdır. Bu alanda görev almak isteyen kişilerin hukuki bilgi ve analiz yeteneği becerileri oldukça önem taşır. İdari Yargı Ön Sınavı; 24 Ekim 2019’da yürürlüğe giren kanun ile, İdari Yargı Hakim Yardımcılığı sınavına girebilmek için, zorunlu olan bir ön sınav şartıdır. 24 Ekim 2019 tarihinden sonra ilgili fakültelere kayıt yaptıran öğrenciler için geçerli olan İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS), ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır.

Adli ve idari yargıda hakim ve savcı yardımcılığı sınavlarına girmek için İdari Yargı Ön Sınavında başarılı olma şartı aranmaktadır. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan İdari Yargı Ön Sınavı, ÖSYM tarafından yürütülen bir sınav çeşididir. İdari Yargı Ön Sınavına hukuk derslerine yer veren bölümlerin katılabileceği Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Resmi Gazete’ye göre İdari Yargı Ön Sınavına girebilecek olan üniversite bölümleri; siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında lisans öğrenimi görerek mezun olan ya da bu bölümlere denkliği kabul edilmiş olan yabancı öğretim kurumlarından mezun olan kişiler girebilmektedir. 

İdari Yargı Ön Sınavı Ne İşe Yarar?

İdari Yargı Ön Sınavı'nın temel amacı, adayların idari yargı sisteminde görev alacak yeterliliğe sahip olup olmadıklarını değerlendirmektir. Bu sınav adayların, kamu yönetimi ve hukuk alanındaki bilgi seviyelerini ölçerek, idari yargı pozisyonları için uygun olan adayları belirler. Sınav sonuçlarına göre, adayların idari yargı mülakatlarına ve diğer seçme aşamalarına geçip geçemeyecekleri belli olur. Ayrıca sınav, idari yargı sisteminin kalitesini artırmak ve adaletin etkin bir şekilde sağlanmasına katkıda bulunmak için bir ön eleme işlevi görür.

İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS) Kimler Girebilir?

İdari yargı alanında kariyer yapmak isteyen kişilerin, bu alandaki bilgi ve becerilerini ölçen bir giriş sınavı olan İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS);  idari yargı ve kamu yönetimi ile ilgili hukuki uyuşmazlıkları, davaları ele alan bir yargı dalıdır. Kamu kurumları ile bireyler arasında çıkan hukuki sorunlara çözüm getirir. Bu nedenle, idari yargı sisteminde görev alacak kişilerin hukuki bilgi, analiz yeteneği ve karar verme becerileri oldukça önemli bir rol oynar. İdari Yargı Ön Sınavına (İYÖS), siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında lisans eğitimi almış olan ya da yurtdışında belirtilen düzeyde eğitim görüp denklik almış kişiler girebilmektedir. 

2024 İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS) Ne Zaman?

İdari Yargı Ön Sınavı; hakim ya da savcı yardımcılığı yapmak isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. Bu sınav; iktisat, maliye, idari bilimler ve sosyal bilimler alanında eğitim veren üniversite bölümlerinden lisans derecesinde mezun olan adayların girebileceği bir sınav türüdür. 

İdari Yargı Ön Sınavı (İYOS), 29 Eylül 2024 tarihinde ÖSYM tarafından yapılacaktır. Sınava başvuru tarihleri 13 Ağustos 2024 ile 21 Ağustos 2024 arasında olacaktır. Geç başvuru tarihi ise; 28 Ağustos 2024 saat 23:59’a kadar sürecektir.

2024 İdari Yargı Ön Sınav (İYÖS) Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

İdari Yargı Ön Sınavı, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve ÖSYM tarafından yürütülen bir sınavdır. En az 70 puan barajının olduğu bu sınava; idari bilimler, maliye, siyasi bilimler, iktisat gibi lisans bölümlerinden mezun olan adaylar girebilmektedir.

İdari Yargı Ön Sınav (İYÖS) sonuçları 24 Ekim 2024 tarihinde açıklanacaktır. ÖSYM sonuç sayfası bölümünden sınav sonuçları görüntülenebilecektir. 

İdari Yargı Ön Sınav (İYÖS) Konuları Nelerdir?

  • Anayasa Hukuku

  • Anayasa Yargısı

  • İdare Hukuku

  • Türk İdari Teşkilatı

  • İdari Yargılama Usulü

  • Medeni Hukuk

  • Medeni Usul Hukuku

  • Borçlar Hukuku

  • Ticari İşletme ve Şirketler Hukuku

  • Hukuk Yargılama Usulü

  • Ceza Hukuku

  • Ceza Yargılama Usulü

  • Vergi Hukuku

  • Vergi Usul Hukuku

  • Maliye ve Ekonomi

  • İmar ve Çevre Hukuku

  • Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi

İdari Yargı Ön Sınavında (İYÖS) Geçme Notu Kaç?

İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS), İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ve Siyasal Bilimler Fakültesi mezunu olan kişilerin girebildiği bir sınav türüdür. İdari Yargı Ön Sınavı, hakim ya da savcı yardımcılığı sınavına girebilmek için girilmesi gereken bir ön sınavdır. İdari Yargı Ön Sınavında (İYÖS) başarılı olabilmek için 70 puan şartı aranmaktadır. 70 puan barajını geçen adaylar hakim ve savcı yardımcılığı sınavına girmeye hak kazanacaktır. 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver