2024 İSG Uzmanlık Sınavı Ne Zaman?

2024 İSG Uzmanlık Sınavı Ne Zaman?
2024 İSG Uzmanlık Sınavı Ne Zaman?
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık sınavı yılda 2 kez yapılan bir sınavdır. 2024 İSG Uzmanlık sınavı hakkındaki detaylı bilgilere yazının devamında ulaşabilirsiniz.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı olarak da geçen İSG Uzmanlık sınavı, ÖSYM tarafından her yıl 2 kez yapılan bir sınavdır. İşyerlerinde çalışanların fiziksel ve zihinsel sağlıklarını koruma amacını taşıyan İSG uzmanları, oluşabilecek olası kazalar için alınan tedbirler kapsamında işyerinde çeşitli düzenlemeler yapar. Bu yazımızda 2024 İSG Uzmanlık Sınavı Ne Zaman?, 2024 İSG Uzmanlık Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?, 2024 İSG Uzmanlık Başvurusu Ne Zaman? gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. 

İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) Nedir?

İSG yani İş Sağlığı ve Güvenliği, işyerlerinde çalışanların fiziksel, ruhsal ve iyilik hallerini korumak için gerekli olan tedbirlerin alınması ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması amaçlayan bir kavramdır. İşyerlerinde meydana gelebilecek tehlikeleri tespit etmek, riskleri değerlendirmek ve uygun önlemleri almak İSG’nin temel unsurlarındandır. İş sağlığı ve güvenliği; işyerlerinde yapılan iş nedeniyle oluşabilecek herhangi bir sağlık problemini ortadan kaldırmaya yönelik olan çalışmalardır. 

İSG Uzmanının Görevleri Nedir? 

  • İşyerinde olası tehlikeleri önceden tespit edip bu tehlikelerin meydana gelmesini engelleyecek önlemler almak,

  • İşyerindeki mevcut riskleri analiz ederek bu risklerin ortadan kaldırılmasını ya da azaltılması için çeşitli çalışmalar yapmak,

  • İşçileri, iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilinçlendirmek ve bilgilendirmek,

  • İşçilere, iş sağlığı ve güvenliği hakkında belirli dönemlerde düzenli eğitimler vermek,

  • Yangın, deprem gibi doğal afetlerde acil durum planı hazırlamak ve tatbikatlar düzenlemek,

  • İSG mevzuatına uygunluk sağlamak, İSG Uzmanının görevleri arasındadır. 

İSG Uzmanlığı Nedir?

İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) uzmanlığı, çalışanların sağlığını ve güvenliğini koruma amacıyla işyerlerinde çeşitli önlemler belirleyen ve uygulayan profesyonellerin uzmanlık alanıdır. İSG uzmanları iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek amacıyla çeşitli risk değerlendirmeleri yapar ve güvenlik prosedürü oluşturur. İSG uzmanları aynı zamanda işyerlerinde çeşitli İş Sağlığı Eğitimleri düzenleyerek işçileri bilgilendirir ve bilinçlendirir. 

İSG Uzmanlık Belgesi Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanında, belirli belgeler ve sertifikalar, İSG uygulamalarının etkin bir şekilde yürütülmesi ve yasal gerekliliklerin yasal gerekliliklerin karşılanması için büyük bir önem taşımaktadır. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için farklı İSG belgeleri mevcuttur. İSG uzmanlık belgesi, iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilmek için gerekli olan bir belgedir. İSG uzmanlık belgeleri 3 sınıfta verilmektedir:

  • A sınıfı İSG Uzmanı: En yüksek tehlike sınıfında olan işyerlerinde görev alabilir demektir. B sınıfı İSG Belgesi ile en az 4 yıl fiilen görev yapılmış olması ve bunun belgelenmesi gerekir. 

  • B sınıfı İSG Uzmanı: Orta düzeyde tehlike sınıfında yer alan işyerlerinde görev alabilir demektir. C sınıfı İSG belgesi ile en az 3 yıl fiilen görev yapılmış olması ve yapıldığının belgelenmesi gerekir. 

  • C sınıfı İSG Uzmanı: Daha az tehlikeli işyerlerinde görev alabilir demektir. 

2024 İSG Uzmanlık Sınav Başvurusu Ne Zaman?

İSG, işyerlerinde çalışanların sağlık ve güvenliklerinin korunmasını sağlayarak iş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçer. Senede iki kere yapılan İSG Uzmanlık Sınavı ÖSYM tarafından düzenlenmekte olup başvurular ÖSYM’nin Aday İşlemleri bölümünden yapılmaktadır.  İSG Uzmanlık sınav başvurusu 22 Ekim 2024 tarihi ile 30 Ekim 2024 tarihi arasında yapılacaktır. 2024 İSG Uzmanlığı Sınavı geç başvuru tarihi ise 7 Aralık 2024 saat 23:59’a kadardır. İSG Uzmanlık sınav başvuru ücretini ödemeyen adayların başvurusu geçersiz sayılacaktır. 2024 İSG Uzmanlık Sınav ücreti 950 TL’dir.

2024 İSG Uzmanlık Sınavı Ne Zaman?

İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) uzmanlığı, çalışanların sağlığını ve güvenliğini koruma amacıyla işyerlerinde çeşitli önlemler belirleyen ve uygulayan kişidir. İSG uzmanlık sınavı ile İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olarak çalışacak olan kişilere sınav sonucuna göre çeşitli sınıflarda belgeler verilmektedir. 2024 İSG Uzmanlık sınavı 8 Aralık 2024 tarihinde yapılacaktır. 

2024 İSG Uzmanlık Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

İSG Uzmanlık sınavına girecek olan birçok kişi tarafından merak edilen konu ise sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağıdır. İSG Uzmanları işyerinde olası tehlikeleri analiz ederek işçilerin bu tehlikelere karşı korunmasını sağlar. İşyerinde güvenli tedbirlerin alınarak çalışılmasını sağlayan İSG Uzmanları, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçer. 2024 İSG Uzmanlık sınav sonuçları, 3 Ocak 2025 tarihinde ÖSYM’nin resmi web sitesinde açıklanacaktır. 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver