2024 KPSS Önlisans Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2024 KPSS Önlisans Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
2024 KPSS Önlisans Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
KPSS ön lisans, 2 senede bir üniversitelerin iki yıllık bölümlerinden mezun olan adayların girdiği bir sınav türüdür. KPSS ön lisans sonuçlarının ne zaman açıklanacağı hakkında detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

2024 KPSS Önlisans Sınavı Ne Zaman?

Üniversitelerin yüksekokul fakültelerinden mezun olan ve kamu kuruluşlarında çalışmak isteyen adayların KPSS önlisans sınavına girmesi gerekmektedir. ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS önlisans sınavı 2 senede bir düzenlenmektedir. KPSS önlisans sınavından alınan puanın geçerlilik süresi 2 yıldır. 2024 KPSS önlisans sınavı 1 Eylül 2024 Pazar günü yapılacaktır.

KPSS Önlisans Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Yüksekokul fakültelerinden mezun olan öğrencilerin kamu kurumlarında çalışmak için girdiği KPSS önlisans sınavının ne zaman açıklanacağı birçok aday tarafından merak edilmektedir. Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinden oluşan KPSS önlisans sınavı ÖSYM tarafından 2 yılda bir düzenlenmektedir. 2024 KPSS önlisans sonuçları 20 Eylül 2024 tarihinde açıklanacaktır. Açıklanan sonuçlar, ÖSYM Sonuç Sayfası üzerinden, T.C kimlik numarası ve şifre girilerek görülebilecektir.

KPSS Nedir?

ÖSYM tarafından yapılan ve kamu kurum ve kuruluşlarında görev alacak olan adayların belirlenmesi için yapılan sınavlara KPSS denmektedir. KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavı adayların mezun olduğu bölüm ya da atanacağı kadroların bölümlerine göre değişiklşk göstermektedir. KPSS; genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri, alan bilgisi gibi farklı oturumlardan oluşmaktadır. 

KPSS’nin amacı, kamu kurumlarında görev alacak olan adayların niteliklerini değerlendirerek yerleştirilmesini sağlamaktır. KPSS; lisans, önlisans ve ortaöğretim KPSS olarak farklı oturumlarda yapılmaktadır. 

KPSS Oturumları Nelerdir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı yani KPSS, ÖSYM tarafından yapılan kamuda A ve B grubu kadrolarında çalışmak isteyen adayların girdiği bir sınavdır. KPSS farklı kadrolar için ayrı sınav oturumları düzenlemektedir. KPSS oturumları şunlardır:

  • KPSS Lisans (Genel Yetenek - Genel Kültür, Eğitim Bilimleri)

  • KPSS Lisans (Alan Bilgisi)

  • KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT)

  • KPSS Önlisans 

  • KPSS Ortaöğretim

  • KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT)

  • EKPSS (Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı)

KPSS Lisans Nedir?

KPSS lisans, 4 yıl ve daha fazla olan lisans programlarından mezun olan adayların girdiği bir sınavdır. KPSS lisansın geçerlilik süresi ise 2 yıldır. KPSS lisans sınavına girmek isteyen adayların, 2 yıl içerisinde mezun olmak koşulu ile sınava girme hakları bulunur. Öğretmenlik dahil A ve B grubu kadrolarına ilk defa atanacak olan adayların geçerli bir KPSS puanına sahip olması gerekmektedir. KPSS’ye öğretmenlik için başvuruda bulunan adayların öncelikle Genel Yetenek - Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumuna girmeleri gerekmektedir. Daha sonrasında ise Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılabilirler. Yine aynı şekilde DHBT’ye girmek isteyen adayların öncelikle KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumlarına katılmaları gerekmektedir.

KPSS Önlisans Nedir?

KPSS önlisans, üniversitelerin iki yıl süren önlisans bölümlerinden mezun olduklarında  kamu kurum ve kuruluşlardaki kadrolara atanmaları için gerekli olan sınavdır. ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS önlisans sınavı 2 senede bir düzenlenmektedir. KPSS önlisans sınavı Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinden oluşmaktadır. KPSS önlisans sınavından alınan puanın geçerlilik süresi 2 yıldır. 2 yıl içinde kesin olarak mezun olacak olan adaylar KPSS önlisans sınavına girerek bu puanı kullanabilmektedir. KPSS önlisans sınav süresi 130 dakikadır. 

KPSS Ortaöğretim Nedir?

KPSS ortaöğretim sınavı, lise mezunu olanların kamu kurum ve kuruluşlarındaki kadrolara atanabilmesi için girmesi gereken bir sınav türüdür. Memur, sözleşmeli personel ya da diğer statülerde çalışabilmesi için gerekli olan KPSS ortaöğretim sınavı ÖSYM tarafından 2 yılda bir düzenlenmektedir. KPSS ortaöğretim sınavı Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinden oluşmaktadır. KPSS ortaöğretim sınav süresi 60 dakikadır. 

KPSS DHBT Nedir?

KPSS DHBT yani Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi, Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetleri alanında görev almak isteyen adayların girdiği bir sınav türüdür. KPSS DHBT sınavı; lisans, önlisans ve ortaöğretim düzeylerinde yapılan bir sınavdır. DHBT sınavına girmeden önce KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavına yani (öğretim seviyesine göre) KPSS lisans ya da KPSS Önlisansa girilmesi gerekmektedir. Girilmemesi durumunda adayın puanı hesaplanmamaktadır. KPSS DHBT sınav süresi 60 dakikadır. 

KPSS ÖABT Nedir?

KPSS ÖABT yani Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi, kamu kurum ve kuruluşlarına öğretmen olarak atanmak isteyen öğretmen adaylarının girmesi gereken bir sınavdır. ÖSYM tarafından yapılan KPSS ÖABT sınavına girmeden önce KPSS Genel Yetenek- Genel Kültür, Eğitim Bilimleri sınavı olan KPSS lisans sınavına girilmesi gerekmektedir. 

EKPSS Nedir?

EKPSS yani Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı, engelli bireylerin, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmesi için girdiği sınavdır. EKPSS, adayların öğrenim seviyesine ve engellilik durumuna uygun olarak düzenlenmektedir. Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinden oluşan EKPSS’nin sınav süresi 60 dakikadır. Engellilik durumuna göre adaylara ek süre verilebilmektedir. 

KPSS Başvurusu Nasıl yapılır?

KPSS başvurusu, ÖSYM web sitesinde bulunan Aday İşlemleri bölümünden ÖSYM takviminde yayınlanan tarihlere göre yapılmaktadır. KPSS başvurularının tamamlanabilmesi için ÖSYM tarafından belirtilen sınav ücretinin belirlenen süreler içerisinde ilgili bankalara yatırılması gerekmektedir. Başvuru ücretinin yatırılmaması durumunda adayın başvurusu geçersiz sayılmaktadır. 

2024 KPSS Başvuru Tarihleri

2024 KPSS başvuru tarihleri ÖSYM sınav takviminde belirtilen tarihlere göre düzenlenmiştir. KPSS 2024 başvuru tarihleri şunlardır:

  • 2024 KPSS Lisans (Genel Yetenek - Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) başvurusu 3 Mayıs 2024 ile 15 Mayıs 2024 tarihleri arasında,

  • 2024 KPSS Lisans (Alan Bilgisi) 1.gün başvurusu 3 Mayıs 2024 ile 15 Mayıs 2024 tarihleri arasında,

  • 2024 KPSS Lisans (Alan Bilgisi) 2.gün başvurusu 3 Mayıs 2024 ile 15 Mayıs 2024 tarihleri arasında,

  • 2024 KPSS Lisans ÖABT başvurusu 3 Mayıs 2024 ile 15 Mayıs 2024 tarihleri arasında,

  • 2024 KPSS Önlisans başvurusu 13 Haziran 2024 ile 2 Temmuz 2024  tarihleri arasında,

  • 2024 KPSS Ortaöğretim başvurusu 18 Temmuz 2024 ile 30 Temmuz 2024  tarihleri arasında,

  • 2024 KPSS DHBT başvurusu 9 Ağustos 2024 ile 15 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacaktır. 

2024 KPSS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

  • 2024 KPSS Lisans (Genel Yetenek - Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) sonuçları 23 Ağustos 2024 tarihinde,

  • 2024 KPSS Lisans (Alan Bilgisi) 1.gün sonuçları 23 Ağustos 2024 tarihinde,

  • 2024 KPSS Lisans (Alan Bilgisi)  2.gün sonuçları 23 Ağustos 2024 tarihinde,

  • 2024 KPSS Lisans ÖABT sonuçları 23 Ağustos 2024 tarihinde,

  • 2024 KPSS Önlisans sonuçları 20 Eylül 2024 tarihinde,

  • 2024 KPSS Ortaöğretim sonuçları 4 Ekim 2024 tarihinde,

  • 2024 KPSS DHBT sonuçları 16 Ekim 2024 tarihinde açıklanacaktır. 

2024 KPSS Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?

Kamu Personel Seçme Sınavı yani KPSS, birçok adayın kamu kurumlarında çalışmak için girdiği bir sınavdır. KPSS tercihleri ile ilgili ÖSYM tarafından yapılan resmi bir açıklama henüz bulunmamaktadır. KPSS tercihleri, KPSS sonuçlarının açıklanmasının ardından yapılacak olup ÖSYM web sitesi üzerinden tercih tarihleri duyurulacaktır. 

2024 KPSS Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

KPSS tercih sonuçları, KPSS tercihlerinin yapılmasının ardından açıklanacaktır. ÖSYM tarafından tercih sonuçlarının ne zaman açıklanacağı ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmamıştır. KPSS tercih sonuçları, tercihlerin yapılmasının ardından açıklanacak olup ÖSYM web sitesi üzerinden tercih sonuçlarının ne zaman açıklanacağı duyurulacak ve ÖSYM Sonuç Sayfası üzerinden görüntülenebilecektir.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver