2024 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) Ne Zaman?

2024 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) Ne Zaman?
2024 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) Ne Zaman?
Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) yalnızca doktorların girebildiği, ileri bir uzmanlık eğitimi görmek isteyen adaylar için yapılan bir sınavdır.

Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) Nedir?

Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS), tıp alanında uzmanlaşmak isteyen tıp fakültesi mezunu hekimlerin, belirli bir yan dalda uzmanlaşmasını, ileri bir uzmanlık eğitimi almasını sağlayan ve bu dalda uzmanlıklarını tescilleyen bir sınavdır. Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı, eğitim ve araştırma hastanelerinde hekimlerin yan dal uzmanlık eğitimi görmesini sağlayan ÖSYM tarafından yılda bir kez nadiren iki kez düzenlenen bir sınav türüdür. YDUS, sınava giren tıp fakültesi mezunu adayların, tıp alanındaki bilgi seviyelerini ve analitik düşünme yeteneklerini ölçmeyi amaçlar. ÖSYM, YDUS sonuçlarının açıklanmasının ardından, mevcut kontenjanlara göre başarılı olan adayları tercihleri doğrultusunda yerleştirir. 

2024 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) ÖSYM tarafından senede bir kez yapılan bir sınavdır. Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) başvurusu, ÖSYM’nin web sitesi üzerinden başvuru kabul etmektedir. Sınava başvuruda bulunmak isteyen adaylar, ÖSYM web sitesi üzerinden Aday İşlemleri sekmesinden, gerekli koşulları sağlaması halinde başvuru yapabilir. Başvurunun kabul edilmesi için belirtilen sınav ücreti son başvuru tarihinden önce yapılmalıdır. Sınav başvuru ücretinin belirlenen bankalara yapılmaması durumunda adayın başvurusu geçersiz sayılmaktadır. 

2024 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) Ne Zaman?

Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS), ÖSYM tarafından yılda bir kez yapılan bir sınavdır. Tıp fakültesi mezunlarının eğitim araştırma hastanelerinde ileri seviyede bir uzmanlık eğitimi almasını sağlayan bir sınav çeşididir. Yalnızca doktorların girebildiği YDUS, doktorun girmek istediği yan dalın bağlı olduğu uzmanlık alanından mezun olmasını gerektirir.  2024 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) 15 Aralık 2024 tarihinde yapılacaktır. 

YDUS’da Hangi Dersler Vardır?

Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı olan YDUS, ÖSYM tarafından yapılan sadece tıp fakültesi mezunlarının girebildiği bir sınavdır. Sınavda, eğitim ve araştırma hastanelerinde ileri düzey uzmanlık almak isteyen doktorlara yönelik sorular sorulur. YDUS’da olan dersler şunlardır:

  • Anesteziyoloji ve Reanimasyon

  • Çocuk Cerrahisi

  • Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

  • Deri ve Zührevi Hastalıkları

  • Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

  • Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

  • Genel Cerrahi

  • Göğüs Hastalıkları

  • Halk Sağlığı

  • İç Hastalıkları

  • Kadın Hastalıkları ve Doğum

  • Kalp ve Damar Cerrahisi

  • Nöroloji

  • Ortopedi ve Travmatoloji

  • Plastik

  • Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

  • Radyoloji

  • Tıbbi Mikrobiyoloji

  • Tıbbi Patoloji

  • Üroloji

2024 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

YDUS, tıp alanında mevcut bir uzmanlık dalına ek olarak bir yan dalda daha derin bilgi ve beceri kazanmak isteyen hekimler için düzenlenen bir sınavdır. Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı olan YDUS 15 Aralık 2024 tarihinde saat 10.15’te yapılacaktır. Adaylar sınava en geç 25 ekim 2024 - 04 Kasım 2024 tarihleri arasında başvuruda bulunabilmektedir. Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavının yapılmasının ardından birçok kişinin merak ettiği konu ise sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağıdır. YDUS sonuçları 30 Ocak 2025 tarihinde açıklanacaktır. Sonuçlar, ÖSYM web sitesinde bulunan sonuç ekranından görüntülenebilecektir. 

YDUS Puanı Nasıl Hesaplanır?

Tıp eğitiminin önemli bir parçası olarak rol oynayan YDUS, doktorların mevcut uzmanlık alanlarına ek olarak bir yan dalda daha uzmanlık kazanmalarını hedefler. YDUS puan hesaplama işlemi çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerde adayların vermiş oldukları doğru ve yanlış cevaplara göre, 100 puan üzerinden hesaplanmaktadır. YDUS yazılı sınavlarda ise, adayların vermiş oldukları cevap sayısının istenilen cevabı aşması durumunda fazla yazılan cevaplar değerlendirmeye alınmamaktadır. 

2024 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) Tercihleri Ne Zaman?

YDUS, doktorların kariyerlerinde uzmanlık alanlarını genişletmelerine olanak tanır. Yan dal uzmanlığı, uzmanlık alanında daha derinlemesine bilgi ve beceri kazandırır. 30 Ocak 2025 tarihinde sınavın açıklanmasının ardından birkaç hafta sonra 2024 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı tercihleri başlamaktadır. ÖSYM web sitesi üzerinden tercihlerin ne zaman başlayacağına dair henüz resmi bir açıklama yapılmamıştır. 

2024 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı Geçerlilik Süresi Nedir?

YDUS sınavının geçerlilik süresi, sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 5 yıl boyunca geçerlidir. Bu süre içerisinde yan dal uzmanlığı yapmaya devam etmek ve gerekli eğitimleri tamamlamak gerekmektedir. Süre dolmadan önce ilgili yan dalda eğitim ve çalışmaların tamamlanmış olması gerekir.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver