2024 Vergi Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?

2024 Vergi Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?
2024 Vergi Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Vergi numarası, kişilerin ya da kurumların vergi mükellefi olarak tanımlanmasını sağlayan temel bir kimlik numarasıdır. Peki, Vergi Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi numarası, Türkiye’de vergi mükellefi olan kurumların ya da bireylerin işlemlerini takip etmesi ve yönetmesi gibi birçok konuda kolaylık sağlıyor. Vergi numarası 2024 yılında bilgiye daha hızlı ve pratik bir şekilde ulaşılmasını İnteraktif vergi sistemi ile kolaylaştırmakta. Vergi numarası, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen ve vergi yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için gerekli olan bir numaradır. Vergi numarası sorgulama işlemi ise vergi mükellefi olan kurum ya da kişilerin işlemlerini takip edebilmesi için kritik bir unsurdur. Vergi Numarası Nedir?, Vergi Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?, Vergi Numarası Nasıl Alınır? gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Vergi Numarası Nedir?

Vergi numarası diğer adı ile vergi kimlik numarası, her vergi mükellefi için devlet tarafından belirlenen ve gerçek ya da tüzel kişilerin vergi yükümlülüklerinin takip edilmesini sağlayan bir koddur. Vergi numarası, çeşitli kamu kurumlarında vergi ödemeleri yaparken kullanılan 10 haneli bir numaradır. Kişi ya da kurumlar vergi numarasını; kurumlar vergisinde, vergi beyannamelerinde, fatura keserken ya da mali raporlama gibi işlemlerde kullanmaktadır. 

Vergi numarasının amacı; kamu kurumlarında vergi mükelleflerinin kolay bir şekilde tanınmasını sağlamak ve vergi işlemlerini doğru bir şekilde eksiksiz olarak yapılmasını sağlamaktır. 

Vergi Numarası Neden Gereklidir?

Vergi numarası, 3 Temmuz 1995 yılından beri Türkiye’de birçok kişi ve kurum için zorunlu olan bir numaradır. Şirketler, işletmeler, tüzel ve gerçek kişiler, Türkiye’de yaşayan ve çalışan yabancı uyruklu kişilerin alması zorunlu olan bir koddur. Vergi kimlik numarası, vergi ödemelerinin düzgün ve düzenli bir şekilde yapılmasını sağlayan vergi kaçakçılığının önüne geçilmesini hedefleyen bir numaradır. Vergi numarası sayesinde, vergi mükellefleri borçlarının takibini yapabilir, vergi ödemelerini gerçekleştirebilir ve vergi denetimlerinden geçebilir. Vergi numarası iş dünyasında yapılan işlemlerin güvenirliğini arıtarak firmaların yasal yükümlülüklerini yerine getirilmesini sağlar. 

Vergi Numarası Nerelerde Kullanılır?

Kişi ya da kuruluşlarda vergi oluşturan işlemlerin takibi için vergi numarası alınması Türkiye’de zorunludur. Şahıs şirketleri bulunmayan gerçek kişilerin bankalar aracılığı ile yapmış olduğu finansal işlemlerde, T.C kimlik numarası ile ticari işlemler yapması mümkün değildir. Vergi numarasının en sık kullanıldığı alanlar şunlardır:

  • Finansal kiralama

  • Bankacılık işlemleri

  • Çek, senet, havale ve bono

  • Noter işlemleri

  • Sigortacılık

  • İcra takipleri

  • Tapu ve tescil kayıt işlemleri

  • Vergilendirme kapsamında olan tüm ticari işlemler

2024 Vergi Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi numarası sorgulama işlemi, vergi mükellefi hakkında detaylı bilgi edinmek ya da vergi mükelleflerinin vergi dairelerine olan borç durumlarını öğrenmelerini sağlayan bir işlemdir. Vergi numarası sorgulama işlemi e-devlet platformu üzerinden gerçekleştirildiği gibi aynı zamanda İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de gerçekleştirilebilir. Vergi numarası sorgulama işlemi, e-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra “Vergi Numarası Sorgulama” hizmetini kullanarak ya da GİB’in resmi web sitesinden İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de yapılabilir. Online işlemler üzerinden yapmak istemeyen kişiler ise vergi dairelerine direkt olarak başvurarak vergi numarası sorgulaması yapabilir. Tüzel kişilerin şirket vergi numarası sorgulama ya da sicil numarasından vergi numarası sorgulama işlemini ise yalnızca şirket sahibi veya şirket ortakları yapabilmektedir. 

Vergi Kimlik Numarası Doğrulama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vergi numarası doğrulama, kişinin hem kendi vergi borçlarını öğrenmesini hem de ticari işlemler yaptığı tüzel kişilerin vergi bilgilerini öğrenmesi için gerekli olan bir işlemdir. İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi gidilir ve “Doğrulamalar” kısmından “Vergi Kimlik Doğrulama” seçilir. Karşı taraf eğer tüzel kişi ise vergi kiölik numarası sisteme girilir, gerçek kişi ise vergi kimlik numarasının haricinde T.C kimlik numarası da girilebilir. Ardından “Doğrula” butonuna tıklanır. 

Vergi Numarası Nasıl Alınır?

Kişiler için vergi numarası alma süreci oldukça kolaydır, genellikle kişilerin vergi numarası T.C kimlik numarası ile aynıdır. Bu nedenle kişilerin herhangi bir vergi numarası almasına gerek yoktur. 

Yabancı uyruklu kişilerin vergi numarası alma süreci ise daha farklıdır. Yabancı uyruklu kişiler Türkiye’de vergi işlemlerini yapmak için vergi numarası almak zorundadır. Yabancı uyruklu kişiler vergi dairelerine pasaportları ve Türkiye’de ikamet etmiş olduğu yerin bilgilerini vererek vergi numarası edinebilir.

Şirketler ya da tüzel kişilikler vergi numarası alırken, şirketin kuruluş aşamasında oluşturmuş olduğu ticaret sicil kaydı ile beraber aynı sırada vergi numarası da oluşturulur. Şirketin ya da tüzel kişinin ticaret sicil gazetesinin bir örneğini ve diğer şirket kuruluş belgelerini vergi dairesindeki görevlilere iletmesi durumunda görevliler tarafından incelenen belgelerin doğru ve eksiksiz olması halinde vergi numarası verilir. 

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver