2024 YKS Ek Tercihler Ne Zaman Başlayacak?

2024 YKS Ek Tercihler Ne Zaman Başlayacak?
2024 YKS Ek Tercihler Ne Zaman Başlayacak?
YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından birçok öğrenci tercih ve ek tercihlerin ne zaman başlayacağını merak etmekte.

2024 YKS sonuçları 16 Temmuz 2024 tarihinde açıklandı. ÖSYM web sitesi üzerinden Aday İşlemleri bölümüne giderek, T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra YKS sınavına giren adayların sınav sonuçları görüntülenebilmektedir. Sonuçların ardından YKS tercih ve ek tercih dönemi başlayacaktır. YKS Tercihleri Ne Zaman?, YKS Ek Tercihler Ne Zaman? sorularının yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

2024 YKS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2024 YKS sonuçları 16 Temmuz 2024 tarihinde açıklandı. ÖSYM web sitesi üzerinden Aday İşlemleri bölümüne giderek, T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra YKS sınavına giren adayların sınav sonuçları görüntülenebilecektir. Sınav sonuçlarında barajı geçerek başarı elde eden adaylar, üniversite tercihi yapmaya hak kazanacaktır.

2024 YKS Tercihleri Ne Zaman Başlayacak?

2024 YKS tercihleri, 16 Temmuz 2024 tarihinde açıklanan YKS sonuçlarının ardından belli oldu ve ÖSYM web sitesi üzerinden yayınlandı. YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından birçok adayın merak ettiği konu YKS tercihlerinin ne zaman yapılacağı ile ilgili. ÖSYM tarafından yapılan resmi açıklamaya göre 2024 YKS tercihleri 25 Temmuz 2024 tarihinde başlayıp 2 Ağustos 2024 tarihinde sona erecektir.

2024 YKS Ek Tercihler Ne Zaman Başlayacak?

YKS yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM tarafından yükseköğretim kurumlarına girmek için gerçekleştirilen merkezi bir sınavdır. YKS, üniversite adaylarının bilgi ve becerilerini ölçerek, aldıkları puanlara göre tercih ettikleri bölümlere yerleştirilmesini sağlar. 2024 YKS 16 Temmuz tarihinde açıklanmasının ardından, ÖSYM’nin web sitesi üzerinden puan sonuçları görüntülenmeye başlandı. 

2024 YKS tercihleri 25 Temmuz -  2 Ağustos arasında yapıldı. Tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra birçok öğrenci ek tercih dönemini beklemeye başladı. 2024 YKS ek tercihler, ana tercihlerin açıklanmasından sonra, kalan kontenjanlara göre belirlenmektedir. YKS ek tercihler, 6 Eylül 2024 tarihinde başlayarak, 11 Eylül 2024 tarihinde sona erecektir. 

YKS Nedir?

YKS yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM tarafından yükseköğretim kurumlarına girmek için gerçekleştirilen merkezi bir sınavdır. YKS, üniversite adaylarının bilgi ve becerilerini ölçerek, aldıkları puanlara göre tercih ettikleri bölümlere yerleştirilmesini sağlar. YKS, lise eğitimini tamamlayan herkesin üniversiteye gidebilmesi için girmesi gereken bir sınav türüdür. YKS 3 oturumdan oluşur bunlar: TYT, AYT ve YDT’dir. Lise öğreniminde alınan ders konularını kapsayan YKS’de ilk oturum olan TYT zorunludur. 

YKS Oturumları Nelerdir?

YKS toplamda 3 oturumdan oluşmaktadır. YKS başvurusunda bulunan tüm üniversite adaylarının Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. YKS’de ilk oturum TYT ile başlar ve ertesi gün AYT (Alan Yeterlilik Testi) yapılır. AYT’nin ardından ise YDT yapılmaktadır. 

YKS Başvurusu Nasıl Yapılır?

YKS başvuruları her yıl ÖSYM’nin web sitesi üzerinden ilan edilir. YKS başvurusu yapacak olan adayların ÖSYM’nin web sitesi üzerinden Aday İşlemleri kısmına giriş yaparak başvuruda bulunması ve başvuru ücretini ödemesi gerekir. YKS başvuru ücretini ÖSYM tarafından belirlenen ilgili bankalara son ödeme tarihine kadar yatırmayanların başvurusu geçersiz sayılmaktadır. 

TYT (Temel Yeterlilik Testi) Nedir?

TYT yani Temel Yeterlilik Testi, YKS sınavının birinci oturumudur. YKS başvurusunda bulunan ve tercih yapacak olan adayların TYT oturumuna katılması zorunludur. TYT oturumunda Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Biliimler alanlarının soruları bulunmaktadır. TYT oturumu üniversite adaylarının temel yeterliliklerini ölçmek amacıyla yapılır. TYT puanı ile üniversite adayları, üniversitelerin ön lisans programlarına başvuru yapılabilmektedir.

AYT (Alan Yeterlilik Testi) Nedir?

AYT yani Alan Yeterlilik Testi YKS sınavının ikinci oturumudur ve bu oturumdaki puan türünün hesaplanması için birinci oturum olan TYT’ye girmek zorunludur. AYT oturumunda; Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri alanlarının soruları bulunmaktadır. AYT oturumu, üniversite adaylarının alan bilgilerini ölçerek; sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puan türlerinin hesaplanmasında önemli bir rol oynamaktadır. AYT puanı ile üniversite adayları, üniversitelerin lisans programlarına yerleşmektedir.

YDT (Yabancı Dil Testi) Nedir?

YDT yani Yabancı Dil Testi, YKS sınavının üçüncü oturumudur ve bu oturumdaki puan türünün hesaplanması için birinci oturum olan TYT’ye girmek zorunludur. YDT oturumunda İngilizce, Fransızca, Arapça ve Rusça dillerinden sorular sorulmaktadır. YDT oturumu, üniversite adaylarının dil bölümlerine yerleşmesinde gereklidir.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver