2024 YÖKDİL Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2024 YÖKDİL Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
2024 YÖKDİL Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
Lisansüstü eğitim ve doçentlik için gerekli olan YÖKDİL sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı ile ilgili detaylar yazımızda.

YÖKDİL yani Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve ÖSYM arasında imzalanan protokol ile ÖSYM tarafından yapılmaktadır. YÖKDİL, senede 2 kez yapılır; biri ilkbahar döneminde diğeri ise sonbahar döneminde gerçekleştirilir. YÖKDİL, başvuruda bulunan adayların yabancı dil şartını sağladığını belgelendirmek amacıyla düzenlenmektedir. YÖKDİL Sınavı Ne Zaman?, 2024 YÖKDİL Başvuru Tarihleri,  2024 e-YÖKDİL Başvuru Tarihleri, YÖKDİL Başvurusu Nasıl Yapılır?, 2024 YÖKDİL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

YÖKDİL Nedir?

YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı), yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim, doçentlik ve akademik yükselme süreçlerinde gerekli olan bir yabancı dil sınavıdır. YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve ÖSYM arasında imzalanan protokol ile, ÖSYM tarafından yapılmaktadır. YÖKDİL, başvuran adayların yabancı dil yeterliliğini belgelemek amacıyla düzenlenmektedir.

YÖKDİL sınavının amacı adayların akademik çalışmalarda ve mesleki hayatta kullanacakları yabancı dilin yeterliliğini ölçmek ve bunu belgelemektir. Sınav genellikle; ingilizce, almanca, fransızca ve arapça dillerinde yapılır. 

YÖKDİL senede iki kere yapılır; birisi ilkbahar döneminde birisi ise sonbahar döneminde yapılmaktadır. İlk yapılacak olan YÖKDİL/1 sınavında İngilizce; Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında gerçekleştirilir . Arapçada ise sadece Sosyal Bilimler alanı  yapılacaktır. YÖKDİL/2 sınavında ise; İngilizce; Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında gerçekleştirilecek olup Almanca, Arapça ve Fransızca dillerinden yalnızca Sosyal Bilimler alanı yapılacaktır.

2024 YÖKDİL Sınavı Ne Zaman?

YÖKDİL sınavı, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına girmek isteyen adayların ve üniversitede akademik yükselmeler için dil yeterliliği puanı gereken adaylar tarafından başvurulan bir sınavdır. Senede 2 kere yapılan YÖKDİL sınavı, e-YÖKDİL olarak da ÖSYM Elektronik Sınav Merkezinde yapılmaktadır. YÖKDİL/1 sınavı 25 Şubat 2024 tarihinde yapıldı. YÖKDİL/2 sınavı ise 11 Ağustos 2024 Pazar günü saat 10:15’te yapılacaktır. 

2024 YÖKDİL Başvuru Tarihleri

  • 2024 YÖKDİL/1 Başvuru Tarihleri: 10 Ocak 2024 - 17 Ocak 2024 tarihleri arasındadır. Geç başvuru tarihi ise 24 Ocak 2024’tür.

  • 2024 YÖKDİL/2 Başvuru Tarihleri: 25 Haziran 2024 - 2 Temmuz 2024 tarihleri arasındadır. Geç başvuru tarihi ise 10 Temmuz 2024’tür.

2024 YÖKDİL Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

YÖKDİL sınavı, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvuruda bulunmak isteyen adayların ve üniversitede akademik yükselmelerde dil yeterliliği puanı istenen adayların başvurduğu bir sınav türüdür. 2024 ÖSYM takvimine göre; 2024 YÖKDİL/1 Sınav Sonuçları 15 Mart 2024 tarihinde, 2024 YÖKDİL/2 Sınav Sonuçları 29 Ağustos 2024 tarihinde açıklanacaktır.

2024 e-YÖKDİL Başvuru Tarihleri

e-YÖKDİL sınavında İngilizce Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Fen Bilimleri alanları mevcuttur. ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde yapılan YÖKDİL sınavı başvuru tarihleri şöyledir:

  • 2024 e-YÖKDİL/1 İngilizce Sosyal Bilimler başvuru tarihleri; 18 Nisan 2024 - 2 Mayıs 2024 arasında

  • 2024 e-YÖKDİL/2 İngilizce Sağlık Bilimleri başvuru tarihleri; 18 Nisan 2024 - 2 Mayıs 2024 tarihleri arasında

  • 2024 e-YÖKDİL/3 İngilizce Fen Bilimleri başvuru tarihleri; 18 Nisan 2024 - 2 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

YÖKDİL Başvurusu Nasıl Yapılır?

YÖKDİL sınavına yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvuruda bulunmak isteyen adaylar, üniversitede akademik yükselmelerde dil yeterliliği puanı istenen adaylar başvurabilmektedir. YÖKDİL başvurusu, ÖSYM web sitesi üzerinden Aday İşlemleri bölümünden yapılmaktadır. 2024 YÖKDİL sınav başvuru ücreti 490 TL’dir. Başvuru yaparak son ödeme gününe kadar YÖKDİL başvuru ücretini ödemeyen adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

YÖKDİL Başvuru Şartları Nelerdir?

YÖKDİL sınavı başvurusu yapmadan önce bilmeniz gereken husus, kurumunuzun YÖKDİL puanını geçerli sayıp saymayacağıdır. YÖKDİL sınavına girmek için belirlenen herhangi bir yaş aralığı bulunmamaktadır. YÖKDİL başvuru şartları şunlardır:

  • Yüksek lisans ya da doktora öğrencisi olmak isteyenler,

  • Eğitimini ve diplomasını yurtdışında alarak diploma denkliği almak isteyenler,

  • Üniversite içerisinde akademik yükseltmelerde, akademik dil yeterliliği puan şartı istenen adaylar, 

  • Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman, çevirici başvurusu yapacak olanlar,

  • TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı), DUS (Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı), EUS (Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı) ve doçentlik sınav başvurusu yapacak olan adaylar.

YÖKDİL ile YDS Arasındaki Fark Nedir?

YDS ve YÖKDİL, ÖSYM tarafından yapılan sınav türleridir. YDS ve YÖKDİL arasındaki farklar şunlardır:

  • YDS, YÖKDİL sınavına göre daha fazla soru içerir.

  • YDS’de YÖKDİL sınavına göre daha fazla paragraf sorusu bulunmaktadır.

  • YDS KPSS A grubu için geçerli olan bir sınav iken YÖKDİL KPSS A grubunda geçerli değildir.

  • YÖKDİL sınavında mesleki alanlara göre sorular bulunur, YDS’de ise mesleki alanlara göre herhangi bir soru yer almaz.

  • YÖKDİL sınavında Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimleri alanlarına yönelik sınavı yapılır, YDS’de bu şekilde bir ayrım yapılmamaktadır. 

  • YDS puanı dil tazminatı için kullanılabilmektedir fakat YÖKDİL kullanılmamaktadır. 

  • YÖKDİL sınavında dil seviyeleri bulunmamaktadır fakat YDS’de 5 adet dil seviyesi bulunmaktadır. 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver