2025 Anne Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?

2025 Anne Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?
2025 Anne Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?
Anne kart, İstanbul’da ikamet eden ve 0-4 yaş arasında çocuğu olan annelere sunulan özel bir ulaşım kartıdır.

Anne kart, annelerin sosyal hayatını kolaylaştırmak ve rahat bir şekilde ulaşım ihtiyacını gidermesini sağlamak amacı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından annelerin toplu ulaşım araçlarını ücretsiz bir şekilde kullanma imkanı sağlayan karttır. 

2025 yılına doğru ilerlerken artan trafik yoğunluğu ve özel araç kullanımı nedeniyle metro, marmaray gibi hızlı ulaşım araçları insanlar tarafından her geçen gün sıklıkla tercih edilmekte. Annelerin hızlı ve rahat bir şekilde bu ulaşımdan faydalanabilmeleri için İBB tarafından annelere ücretsiz ulaşım desteği sağlanmaktadır. Annelerin sosyal hayata katılımını artırmak ve kolaylaştırmak, seyahat özgürlüklerini desteklemek ve aile ekonomisine destek olmak amacı ile İBB tarafından yapılan bu projede, 0-4 yaş aralığında çocuğu olan anneler, ücretsiz bir şekilde toplu taşıma araçlarından faydalanarak İstanbul içerisinde ulaşım yapabilmektedir. 

İBB tarafından sunulan anne kart başvurusu, online olarak yapılabildiği gibi kart başvuru merkezlerinden de kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Anne kart online başvuru, İstanbulkart web sitesinden “şimdi başvur” butonuna tıklayarak “online işlemler” menüsü üzerinden kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Online anne kart başvuru yapmak istemeyen anneler ise, İstanbulkart Başvuru Merkezlerinden başvuru yaparak anne kartlarını anında teslim alabilmektedir.

Anne Kart Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

İBB tarafından ücretsiz ulaşım desteği sunan anne kart, İstanbul’da ikamet eden ve 0-4 yaş aralığında çocuğu olan annelere seyahat özgürlüğü kazandırmaktadır. Anne kart başvurusu yaparken istenen bazı belgeler bulunur. Bu belgeler:

  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf,

  • T.C kimlik kartı

  • 0-4 yaş aralığındaki çocuğun kimlik kartı ile anne kart başvurusu yapılabilmektedir.

Anne Kart Başvuru Şartları Nelerdir?

İBB tarafından ücretsiz ulaşım desteği sunulan anne kart sahibi olabilmek için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Anne kart başvurusu yapabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, İstanbul’da ikamet etmek ve 48 aydan küçük 0-4 yaş aralığında çocuk sahibi olmak gerekmektedir. Anne kart başvurusu yapabilmek için belirtilen şartları sağlayan kişiler, anne kart sahibi olabilmektedir. 

Anne Kart Nerelerde Kullanılır?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından annelere ücretsiz ulaşım desteği sağalayan anne kart, yalnızca ulaşım için değil aynı zamanda karta bakiye yüklendiğinde farklı alanlarda da kullanılabilmektedir. Anne kartın kullanım alanları: Beltur, Sosyal Tesisler, İspark, İsper, Migros, A101, Hamidiye Otomatları ve iTaksilerdir. 

Anne Kart Limiti Ne Kadar?

Anne kart İstanbul içerisinde ücretsiz ulaşım yapılabilen 0-4 yaş arasında çocuğu olan annelere verilen özel bir ulaşım kartıdır. Anne kart limiti, bir ay içerisinde 150 ücretsiz geçiş hakkına sahiptir. Yani anne kart sahibi olan anneler, bir ay içerisinde 150 kez ücretsiz bir şekilde İstanbul içerisindeki ulaşım araçlarını kullanabilir. Her ayın sonunda ise anne kart içerisindeki bakiye yenilenmektedir.

Anne kart, annelerin bebeklerinin doğumunun 49. ayının ilk gününde ücretsiz ulaşım kartı olmaktan çıkar ve tam tarifeye geri döner. Anne kart, sonrasında İstanbul kart olarak da kullanılabilmektedir.  

Anne Kart Başkasına Verilebilir Mi?

Anne kart kişiye özel bir ulaşım kartıdır ve yalnızca anne kart başvurusu yapan kişiler tarafından kullanılması gerekir. İstanbul’da ikamet eden annelere ücretsiz ulaşım desteği sunan anne kartın, başkası tarafından ilk kez kullanılmasında kart sahibine 602 TL, ikinci defa başkası tarafından kullanılmasında ise 6080 TL para cezası uygulanmaktadır.

Anne kartın kaybolması ya da çalınması durumunda ise kullanım haklarını kaybetmemek ya da başkası tarafından kullanılmasının önüne geçmek için ALO 153 Çözüm Merkezinden hızlı bir şekilde kart kullanıma kapatılmalıdır. Kayıp veya çalıntı olan anne kartınızı kapattıktan sonra yeni anne kart için online başvuru yapabilir ya da en yakın İstanbulkart başvuru merkezine giderek başvuruda bulunabilirsiniz. 

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver