2025 Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadar?

2025 Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadar?
2025 Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadar?
Bedelli askerlik ücreti Haziran ayı enflasyon oranlarına göre güncellendi. 2025 Ocak ayına kadar geçerli olacak olan bedelli askerlik ücreti hakkında detaylı bilgileri sizler için hazırladık.

Bedelli askerlik, birçok erkek vatandaşın askerlik hizmetini yerine getirmesinin uygun yollarından biri olarak sıkça tercih edilmektedir. TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon oranlarının belirlenmesi ile 2025 Ocak ayına kadar geçerli olan bedelli askerlik ücreti hakkında detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

2025 Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadar?

Bedelli askerlik ücreti 2024 Ocak ayında 182.609 TL olarak belirlenmişti. Bedelli askerlik ücreti yapılan düzenleme ile memur maaş katsayısındaki orana sabitlenerek artış gösterdi. Memur ve memur emeklilerine yapılan %19,31 oranındaki zam ile bedelli askerlik ücreti de aynı oranda artış gösterdi. Yapılan zammın ardından, 2025 Ocak ayına kadar bedelli askerlik ücreti 217.870 TL olarak belirlendi.

Bedelli Askerlik Nedir?

Bedelli askerlik, askerlik hizmetinin belirli bir ücret karşılığında kısa süreli olarak yapılması anlamına gelmektedir. Bedelli askerlik yaparak askerlik hizmetini tamamlamak isteyen erkek vatandaşlar, 28 gün temel askerlik eğitimi alarak askerlik hizmetini tamamlayabilmektedir.

Bedelli askerlik uygulaması, Türkiye’de ilk olarak 1987 yılında yürürlüğe girmiştir.

Bedelli Askerlik Şartları Nelerdir?

Devletin sunmuş olduğu bedelli askerlik hizmetinden, belirlenen şartlara uygun olan erkek vatandaşlar yararlanabilmektedir. Bunlar:

  • Askerlik dönemi yaşı gelmiş olan ve yaş sınırlandırması olmadan askerlik hizmetine başlamamış olması gerekmektedir.

  • Askerlik hizmeti için yapılan sağlık muayenelerinden “Askerliğe elverişli.” belgesi alınmalıdır.

  • Bedelli askerlik hizmetinden faydalanmak için, bedelli askerlik müracaat tarihinden itibaren en az 2 ay içinde belirlenen bedelli askerlik ücreti ödenmelidir. 

Belirlenen bedelli askerlik şartları sağlandığında, başvuru yapılarak kura ve sınıflandırma süreçlerine geçilmektedir.

2025 Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bedelli askerlik şartlarını sağlayan erkek vatandaşlar bedelli askerlik başvurusunu e-Devlet portalı üzerinden ya da askerlik şubelerinden gerçekleştirilebilmektedir. Bedelli askerlik başvurusu yapabilmek için yoklama kağıdının oluşturulması gerekmektedir. e-Devlet üzerinden Milli Savunma Bakanlığı sayfasına giderek “Askerliğim” sekmesinden yoklama başvurusu yapabilirsiniz. 

e-Devlet üzerinden yoklama kaydı oluşturulduktan sonra “Askerlik Hizmet ve Celp Tercih İşlemleri” bölümüne gerelerek hizmet türünü seçip askere gitmek istediğiniz dönemin celp ve sevk tercih sıralamasını yapmanız gerekmektedir. Bedelli askerlik ücreti 2025 Ocak ayına kadar 217.870 TL olarak belirlenmiştir. İşlemleriniz tamamladıktan sonra belirlenen tutarı anlaşmalı kurumlar aracılığı ile ödemeniz gerekmektedir. 

Bedelli Askerlik Ücreti Nereye Ödenir?

Bedelli askerlik başvurusu yapıldıktan sonra, 2025 Ocak ayına kadar geçerli olan bedelli askerlik ücretini ödenmesi gerekmektedir. Bedelli askerlik ücretlerini; anlaşmalı bankalara, malmüdürlüklerine T.C kimlik numaranız ile yapabilirsiniz. Bedelli askerlik ücreti ödemek için anlaşmalı olunan bankalar ise şunlardır; Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank, Emlak Katılım Bankası üzerinden ödenebilmektedir. 

Bedelli Askerlik Hakkından Nasıl Vazgeçilir?

Bedelli askerlik hizmetine başvuruda bulunduktan sonra vazgeçmek isteyenler, celp ve sevk döneminde silahaltına alınmamış olmaları şartıyla ve başka birinin terhise hak kazanacağı tarihe kadar askerlik şubelerine başvuruda bulunmaları halinde bedelli askerlikten vazgeçebilmektedirler.

Bedelli askerlik ücretinin ödendiği tarihten itibaren kura ya da sınıflandırma tarihine kadar bedelli askerlikten vazgeçenler, başvuru şartlarını sağlamaları halinde bedelli askerlikten tekrar yararlanabilmektedir. Fakat kura ya da sınıflandırma tarihinden sonra vazgeçilmesi durumunda bedelli askerlikten tekrar yararlanma hakkı verilmemektedir.  

Bedelli Askerlik Ücret İadesi Nasıl Alınır? 

Bedelli askerlik ücret iadesi alabilmek için Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen koşulların sağlanması gerekmektedir. Bu koşullar; bedelli askerlik başvurusu yapmadığı halde bedelli askerlik ücretini ödeyenlere, bedelli askerlik başvurusu kabul edilmeyenlere, Türk vatandaşlığından çıkan veya çıkarılanlara, bedelli askerlik başvurusu kabul edildiği halde celp ve sevkte silahaltına alınmayanlara ve temel askerlik eğitimini tamamlamadan askerliğe elverişsiz duruma gelenlere bedelli askerlik ücreti, Milli Savunma Bakanlığı tarafından iade edilmektedir. Belirtilen koşulları sağlayanlar, bedelli askerlik ücret iadesi talebinde bulunarak, ücret iadesi alabilmektedir. Ücret iadesi, bedelli askerlik yapan vatandaşın kendisine ya da vasilerine iade edilmektedir.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver