2025 ÇKS Başvuruları Ne Zaman?

2025 ÇKS Başvuruları Ne Zaman?
2025 ÇKS Başvuruları Ne Zaman?
Tarım politikalarının belirlenmesine katkı sağlayan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için 2025 başvuruları ne zaman başlayacak?

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Nedir?

Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır. Yetiştiricilik ve hayvancılık faaliyetlerinin izlenmesi ÇKS ile oldukça kolaylaşmaktadır. Ayrıca çiftçiler için çeşitli avantajlar da sağlamaktadır.

Faaliyetlerin kontrolü ve geliştirilmesi ÇKS'nin sunduğu temel avantajlardan biridir. Bunun haricinde üretim verileri kayıtlı tutulduğu için raporlanabilir ve sorgulanabilirdir. Verilerin yetkililer tarafından düzenli olarak incelenmesi sayesinde mahsul verimsizliği ve kayıpların giderilmesi için çözümler üretilebilir. Diğer bir avantaj ise sisteme kayıt olan kullanıcıların devlet kurumları, bankalar ve özel kuruluşlar tarafından sunulan olanaklardan faydalanabilmesidir.

ÇKS Ne İşe Yarar?

  • Tarım faaliyetlerinin izlenmesi
  • Verimlilik takibinin yapılması
  • Ürün kayıpları ve hasat problemlerinin tespiti
  • Özlük bilgilerininin kaydedilmesi sayesinde çiftçilerin sağlık sigortası ve emeklilik başvurularında dikkate alınır.

ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?

ÇKS'ye kaydolmak için Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi almak gerekmekte. Kayıt işlemi için Çiftçi Kayıt Sistemi belgesini bulunduğunuz bölgeye en yakın Tarım Müdürlüğü'ne iletmeniz gerekir.Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi e-Devlet üzerinden alınabilir.

e-Devlet üzerinden Çiftçi Kayıt Sistemi sorgulama sistemine girerek belgenizi alabilirsiniz. Aynı zamanda bu sistem üzerinden kaydınızın durumunu görüntüleyebilir ve yenileme işlemlerini de başlatabilirsiniz. Ancak ilk defa kayıt olacak kişiler için süreç farklı işlemektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ilk defa kayıt olacak kişilerin belge edinmek için il ve ilçe müdürlüklerine gitmesi gerekmekte.

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne Nasıl Kayıt Olunur?

Çiftçi Kayıt Sistemi başvuru dilekçesini bağlı bulunduğunuz il veya ilçenin tarım müdürlüğüne iletmeniz gerekir. Başvuru formunu doldurarak dilekçe ile teslim ettiğiniz takdirde kayıt işlemleriniz başlamaktadır. Kayıt olurken yetiştirdiğiniz ürünler, tarım arazinizle ilgili detaylı bilgiler vermeniz gerekir. Başvurunuz kabul edildikten sonra ÇKS'nin sunduğu avantajlardan faydalanabilirsiniz.

Çiftçi Kayıt Sistemine Kimler Üye Olabilir?

Çiftçi Kayıt Sistemi yönetmeliğine göre; tarım üretimiyle uğraşıp geçimini bu faaliyetten sağlayan gerçek veya tüzel kişiler veritabanına kayıt olabilir. Ayrıca mülk sahibi olma koşulu da bulunmamaktadır. Bu da çiftçi ünvanına sahip olan herkesin tarla, bağ veya bahçe işleterek sisteme dahil olabileceğini gösterir.

Hayvancılık faaliyetleri de çiftçilik başlığı altında değerlendirilmektedir. Hayvancılıkla uğraşan kişiler de ÇKS'ye kayıt olabilir. Ayrıca ÇKS'de hayvancılığa özel programlar ve modüller de bulunmaktadır.

ÇKS'ye Kayıt Olmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Aşağıdaki belgeleri hazırladıktan sonra il veya ilçe tarım müdürlüğüne kayıt başvurusunda bulunabilirsiniz.

  • Kimlik fotokopisi
  • Nüfus kayıt örneği
  • SGK sicil numarası
  • Çiftçi Kütük Belgesi (Ziraat odasından temin edilerek muhtar tarafından onaylanması gerekir)
  • Vergi levhası
  • İmza sirküleri
  • Tapu kayıt örneği

ÇKS'nin Çiftçiye Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

ÇKS'nin 18-40 yaş arası çiftçiler için özel olarak geliştirdiği bir programı bulunmaktadır. Genç çiftçilere özel olarak sunulan bu programın ismi Genç Çiftçi Kayıt Sistemi'dir. 2018'de yürürlüğe giren bu sistem tarımla ilgilenmeyi düşünen genç nüfusu teşvik etmek için yürürlüğe alınmıştır. 18-40 yaş arası çiftçilik projesi olan kişilere hibe sağlanır.

Bunun dışında da bazı avantajlar sağlanmaktadır. Bunlardan birisi Çiftçi Tarım kredisi ve sigorta başvurularıyla ilgilidir. Kendi tarım işletmesine sahip olan kişiler Bağ-Kur 4/1-b kapsamında sağlık hizmetinden yararlanabilir. Söz konusu sigorta sistemine kayıt olmak için ÇKS belgesi talep edilir. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne giriş yaparak sağlık ve emeklilik haklarından eksiksiz olarak yararlanabilirsiniz.

Bunun dışında tarım ürünlerinin nakliyesi için müstahsil yol belgesi talep edilir. Bu belge ziraat odalarından alınmaktadır ve mahsullerin sorunsuz bir şekilde taşınmasını ve kontrollerden geçmesini sağlar.

Diğer Avantajlar:

  • Çiftçilere özel cep telefonu hatları ve tarifeleri
  • Özel bankalar tarafından sunulan traktör ve ekipman kredileri
  • Özel bankalar tarafından sunulan tarım kredileri
  • Özel sigorta acentelerinin sunduğu yaşam ve sağlık sigortaları
  • Tarım kredi kartları

2025 ÇKS Başvuru Tarihi

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için 2024 üretim yılı başvuruları 1 Eylül 2023 tarihinde başladı ve 2 Ocak 2024 tarihinde sona erdi. 2025 üretim yılı için henüz bir açıklama gerçekleştirilmedi.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver