2025 Emekli Zammı Ne Kadar?

2025 Emekli Zammı Ne Kadar?
2025 Emekli Zammı Ne Kadar?
2025 yılına doğru ilerlerken, emekliler için merak konusu olan emekli maaşı zammı hakkında birçok detay netleşti.

Her sene Temmuz ayında yapılan emekli maaşı ara zammı için sayılı günler kaldı. Son 6 aylık enflasyon zam oranlarının belirlenmesi ile yapılan emekli maaşı ara zammının ne kadar olacağı ve refah payı olup olmayacağının detaylarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

2025 Emekli Maaşı Zam Tahminleri

Birçok memur ve memur emeklisi, 2025 emekli maaşı zam oranı ne olacak sorusunun yanıtını merak etmekte. 2024-2025 senelerine ait toplu sözleşme toplantılarında belirlenen zam oranları, alınan kararlara göre 2025’in ilk 6 ayında %6 oranında, ikinci 6 ayında ise %5 oranında olacağı belirlendi. Toplu sözleşme zam oranlarının haricinde ise memur ve memur emeklileri, 6 ayda bir belirlenen enflasyon farkını da alacak. 2025 senesi için belirlenen tahmini enflasyon oranları ise %7 ve %21 oranında olması beklenmektedir.

Emekli Maaş Zammı

2024 emekli maaş zam oranı, hükümetin açıklamış olduğu verilere göre %15 olarak belirlenmişti. Bu oran, enflasyon rakamları ve ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak hesaplanmıştı. Her yıl Temmuz ayında yapılan emekli maaşı ara zammı ise, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarının toplam enflasyon değerlerine göre belirlenmekte.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yapmış olduğu açıklamaya göre emeklilere Temmuz ayından itibaren geçerli olacak zamlar belirlendi.

Emekli Maaşı Ek Zam

2024 senesinin başlarında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamları %49.25’ e çıkarılmıştı ve buna bağlı olarak en düşük emekli maaşı ise 10.000 TL’ye yükseltilmişti. Döviz kurlarındaki yükselme ve enflasyon artışı sonrası emekli maaşları azalırken gündemde emekli maaşına ek zam beklentisi bulunmakta. 

Merkez Bankası’nın son tahminlerine göre, Haziran ayı ile enflasyon oranının %25,81 olması bekleniyor.

Emekli Maaşı Ara Zammı Ne Kadar?

2024 senesinin ilk 6 ayı için %15, ikinci 6 ayı için ise %10 oranında emekli maaşı ara zammı belirlenmiştir.

İlk yarıyıl enflasyon oranı Merkez Bankası’nın tahminlerine göre %25,81 olarak belirlenirse, emeklilere %20,34 oranında zam yapılması beklenmektedir.

Refah Payı Nedir?

Refah payı, işçilerin enflasyon oranında zam almalarına rağmen, döviz kuru ya da fiyat artışları sebebiyle mağdur olmamalarını sağlamak amacıyla uygulanan bir sistemdir.

Refah payı, emekli ve memurun almış olduğu maaşın enflasyon oranı düşüldükten sonra hesaplanarak ödenen kısmıdır. 

Refah payı olarak kamuoyunda %5, %10, ve %15 oranında rakamlardan bahsedilmektedir.

Emekli Zammı Ne Zaman Yapılacak?

Emekliler Ocak ve Temmuz ayında, senede iki kez maaşlarına zam almakta. Bu zamlar, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık enflasyon oranına göre yapılmaktadır. Memur ve memur emeklileri (Emekli Sandığı) ise toplu sözleşme zammına ilave olarak enflasyon farkı almaktadır. Son dönemlerde yapılan artışlara ek olarak refah payı da eklenmiştir. 

Belirlenen enflasyon oranının kesinleşmesi ve kamuoyuna duyurulması ise 3 Temmuz tarihinde gerçekleşecektir.

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver