2025 IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar?

2025 IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar?
2025 IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar?
IMEI kaydı, yurt dışından telefon alan kişilerin Türkiye'de telefonu kullanabilmesi için yapması zorunlu olan işlemdir. 2025 yılında IMEI kayıt ücretinin ne kadar olacağı ise birçok kişi tarafından merak edilmekte.

Günümüzde cep telefonları, iletişimden eğlenceye kadar hayatımızın birçok alanında önemli bir yere sahiptir. Her cep telefonunun kendisine ait bir IMEI numarası bulunmaktadır ve bu numara cihazın kimliğini belirler. IMEI kaydı, cep telefonu kullanıcılarının cihazlarını güvence altına almasına ve olası dolandırıcılıklara karşı korunmasına yardımcı olur. Bunların haricinde IMEI kaydı, mobil cihazların yasal durumunu kontrol etmek ve sahte cihazların kullanımını engellemek için de kritik rol oynar.

Cep telefonu fiyatlarının 2025 yılına doğru ilerlerken giderek daha da pahalılaşması üzerine, yurt dışından cep telefonu getiren kişiler ile daha da bilinir hale gelen IMEI kayıt ücretleri birçok kişi tarafından merak edilmekte. Önceki yıllarda yurt dışından telefon getirmek ülkemizde cep telefonu satın almaktan daha uygun bir alışverişti fakat zamanla bu durumun yaygınlaşması üzerine bu duruma bir sınırlama getirildi. 

Her yıl Resmi Gazete’de yayımlanan kararlar doğrultusundan IMEI kayıt ücreti ve diğer harçlar yeniden belirlenerek kamuoyuna duyurulmakta. Yurt dışından telefon alan ve Türkiye’de almış olduğu cep telefonunu kullanmak isteyen vatandaşların, IMEI kaydını yaptırması zorunlu bir uygulama haline gelmiştir. 

Yurt dışından getirilen telefonların ülkemizde IMEI kaydı yapılmadan kullanma süresi 120 gündür. Bu süre içerisinde IMEI kaydı yapılmayan cep telefonları kullanıma kapatılmaktadır. IMEI kayıt ücreti 2024 yılı için 31.692 TL olarak belirlenmişti. Vergi uzmanlarına göre 2025 yılında IMEI kayıt ücreti 45.953 TL olacak.

IMEI Numarası Nasıl Öğrenilir?

IMEI numarası, e-Devlet üzerinden IMEI kaydı yapılırken girilmesi gereken bir cihaz kimlik numarasıdır. Birçok kişi IMEI numarası öğrenme, IMEI numarası sorgulama, telefonda IMEI sorgulama gibi işlemlerin nasıl yapıldığını merak etmekte.

IMEI numarası, cihazların ambalajında yazmaktadır fakat ambalajı olmayan mobil cihazlar için de IMEI numarasını öğrenmek mümkün. IMEI numarasını öğrenmek için cep telefonunuzdan *#06# tuşlayarak IMEI numarasını öğrenebilirsiniz.

Arama yapmadan telefonunuz üzerinden IMEI numarasını öğrenmek için, cihazınızın “Ayarlar” bölümündeki “Hakkında” kısmına giderek buradan da IMEI numarasını öğrenebilirsiniz. Yurt dışından alınan mobil cihazların Türkiye’de kullanımına devam edilebilmesi için, IMEI kayıt ücretinin ödenmesi ve e-Devlet üzerinden kayıt işlemlerinin yapılması gerekmektedir. 

IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?

Yurt dışından alınan mobil cihazların Türkiye’de kullanılmaya devam edilebilmesi için IMEI kaydının yapılması gerekmektedir. Cihaz kimlik numarası olarak da adlandırılan IMEI kaydını e-devlet platformu üzerinden kolay bir şekilde yapabilirsiniz. 120 gün içerisinde IMEI kaydının yapılmaması halinde cihaz Türkiye’de kullanıma kapatılmaktadır. IMEI kaydı şu şekilde yapılmaktadır:

  • e-Devlet platformuna T.C kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapınız.

  • “Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama” sekmesinden IMEI Kaydet seçeneğine tıklayınız ya da arama kısmına direkt IMEI Kaydet yazınız.

  • Devam et butonuna tıkladıktan sonra, IMEI kayıt hakkınızın olup olmadığını kontrol ediniz ve telefonun ambalajında bulunan IMEI kodunu ilgili alana giriniz.

  • Telefonun ambalajında IMEI numarasını bulamayan kişiler, IMEI numarasını öğrenmek için *#06# tuşlayarak öğrenebilir.

  • Sistem IMEI kayıt ücretini yatırmak için sizi Maliye Bakanlığı İnternet Vergi Dairesi’ne yönlendirecektir, ödemenizi yaparak onaylanmasını bekleyin.

  • Sonrasında e-Devlet sayfasına dönerek ödemenizi kontrol edin.

  • Kayıt tamamlandığında “IMEI numarası kayıtlı” bilgisini ekranda göreceksiniz. 


 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver