2025 TUS Başvurusu Nasıl Yapılır?

2025 TUS Başvurusu Nasıl Yapılır?
2025 TUS Başvurusu Nasıl Yapılır?
TUS, ÖSYM tarafından senede 2 kez yapılan ve tıp fakültesinden mezun olan kişilerin girdiği uzmanlık sınavıdır. 2025 TUS başvurusunun nasıl yapıldığı hakkında detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

TUS yani Tıpta Uzmanlık Sınavı, ÖSYM’nin senede 2 kere yaptığı ve tıp fakültesi mezunlarının ve tıpta uzmanlık eğitimini almak isteyen adayların girdiği sınavdır. ÖSYM tarafından düzenlenen bu sınav tıp doktorlarına çeşitli uzmanlık alanlarında eğitim alma hakkı sunmaktadır. TUS, senede 2 kez tekrarlanan bir sınavdır.

TUS Nedir?

TUS yani Tıpta Uzmanlık Sınavı, ÖSYM tarafından senede 2 kez yapılan, tıp fakültesinden mezun olan kişilerin girdiği bir branş sınavıdır. Temel Tıp Bilimleri Testi (TTBT) VE Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) olmak üzere 2 alt sınavdan oluşur. 

Tıp fakültesinden mezun olup istediği alanda uzmanlaşmak isteyen tıp doktorları TUS’a girerek, başarılı olmaları durumunda tercih ettikleri uzmanlık alanında eğitim almak için çeşitli üniversite hastaneleri ve eğitim araştırma hastanelerine yerleşmektedir. TUS sınavında başarılı olan tıp fakültesi mezunları, kontenjan durumu ve puanlarına göre tercihlerde bulunur ve ÖSYM tarafından belirlenen tercih kılavuzu doğrultusunda yerleştirilir. 

TUS’a Kimler Girebilir?

  • Tıp Fakültesi mezunları

  • Veterinerlik bölümü mezunları

  • Eczacılık bölümü mezunları

  • Kimya bölümü mezunları

  • Biyoloji bölümü mezunları

  • Tıbbi Biyolojik Bilimler Fakültesinden mezun olanlar TUS’a girebilmektedir. 

2025 TUS Başvurusu Nasıl Yapılır?

TUS, tıpta uzmanlık eğitimi için girilen bir sınav çeşididir ve her yıl tekrarlanmaktadır. Tıpta Uzmanlık Sınavında başarılı olan ve tercih yaparak yerleşen tıp fakültesi mezunları, uzmanlık eğitimi için seçilen tıp alanının gerekliliklerine bağlı olarak 3 ile 6 yıl arasında eğitim görmektedir. Bu süre içerisinde doktorlar belirli bir uzmanlık alanında bilgi ve beceri kazanır.

TUS başvurusu, senede 2 kere ÖSYM tarafından belirtilen tarihlerde yapılır ve ÖSYM’nin aday işlemleri sisteminden yapılmaktadır. 2025 TUS başvurusu henüz ÖSYM tarafından açıklanmamıştır. TUS başvurusu yapmak isteyen tıp fakültesi mezunlarının başvurularını tamamlayabilmesi için belirlenen sınav ücretini ilgili bankalara yatırılmış olması gerekmektedir. 

2025 TUS Ücreti Ne Kadar?

TUS yani Tıpta Uzmanlık Sınavı senede 2 kere ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır. TUS ücreti ÖSYM tarafından belirlenir ve başvuru sırasında bu ücret ilgili bankalar aracılığı ile ödenir.  2024 TUS ücreti 950 TL olarak belirlenmiştir ve başvuru sırasında sınav ücreti yatırılarak, TUS başvurusu onaylanmaktadır. ÖSYM tarafından belirlenen son başvuru tarihine kadar başvuru ücretinin yatırılmaması durumunda, adayın TUS başvurusu geçersiz sayılarak, sınava girme hakkını kaybedecektir. 2025 TUS ücreti ise ÖSYM tarafından henüz açıklanmamıştır.

TUS Başvurusu Ne Zaman?

Her yıl iki kere ÖSYM tarafından tekrarlanan Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS); tıp fakültesi, eczacılık, veterinerlik, biyoloji, kimya bölümlerinden mezun olan kişilerin girdiği bir sınavdır. ÖSYM tarafından yayınlanan sınav takvimine göre, TUS 1. dönem başvuruları 31 Ocak 2024 ile 8 Şubat 2024 tarihleri arasında, TUS 2. dönem başvuruları ise 3 Temmuz 2024 ile 10 Temmuz 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) Ne Zaman?

ÖSYM tarafından yayınlanan sınav takvimine göre TUS 1. dönem 17 Mart 2024 tarihinde, TUS 2. dönem ise 18 Ağustos 2024 tarihinde yapılacaktır. TUS başvurusu yaparak, belirtilen son ödeme gününe kadar sınav ücretini ödemeyen adayların başvurusu geçersiz sayılacak ve sınava girme hakkını kaybedecektir. 2025 TUS tarihi henüz ÖSYM tarafından açıklanmamıştır. 

TUS Dersleri Nelerdir?

TUS, senede 2 kere yapılan ve adayların uzmanlık eğitimi almaları için girmeleri gereken bir sınav türüdür. TUS, Temel Tıp Bilimleri Testi (TTBT) ve Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) olmak üzere 2 alt sınavdan oluşur. Mezun olup istediği alanda uzmanlaşmak isteyen adaylar, TUS’a girerek sınavı geçmeleri durumunda tercih ettikleri uzmanlık alanında eğitim almak için çeşitli üniversite hastaneleri ve eğitim araştırma hastanelerine yerleşmektedir. TUS içerisinde yer alan Temel Tıp Bilimleri ve Klinik Tıp Bilimleri kategorisindeki dersleri şunlardır:

  • Anatomi

  • Patoloji

  • Farmakoloji

  • Mikrobiyoloji

  • Biyokimya

  • Fizyoloji 

  • Histoloji ve Embriyoloji

  • Dahiliye Grubu

  • Pediatri

  • Kadın Hastalıkları ve Doğum

  • Cerrahi Grubu

  • Küçük Stajlar (Nöroloji, Beyin Cerrahi Psikiyatri, Halk Sağlığı, Dermatoloji, Radyoloji, Nükleer Tıp, KBB, Göz Hastalıkları, Ortopedi, FTR, Üroloji, Çocuk Cerrahi, Kalp Damar Cerrahi, Göğüs Cerrahi, Plastik Cerrahi, Anestezi ve Reanimasyon, Acil Tıp, Adli Tıp)

2025 TUS Baraj Puanı Kaçtır?

TUS, senede 2 kere yapılan ve adayların uzmanlık eğitimi almaları için girmeleri gereken bir sınav türüdür. ÖSYM tarafından yapılan ve uzmanlık eğitimi giriş sınavı olan TUS baraj puanı 50’dir. TUS puanı, adayların Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) ve Temel Tıp Bilimleri Testi (TTBT) sonuçlarının puanlarına göre hesaplanmaktadır. 

TUS Yabancı Dil Yeterliliği Zorunlu Mu?

TUS sonucuna göre ÖSYM tarafından yerleştirme yapılması için dil yeterliliği zorunludur. TUS’a girecek olan adayların İngilizce, Almanca ya da Fransızca dillerinden biri için YÖK ya da ÖSYM tarafından yapılan sınavlara girmiş olmaları ve bu sınavlardan en az 50 puan almaları gerekmektedir. Yabancı Dil Yeterliliği için ÖSYM tarafından kabul edilen ve uluslararası geçerliliği olan belgeye sahip olan adayların yabancı dil yeterliliği kabul edilmektedir. YÖKDİL ya da YDS sınavına girerek en az 50 puan alan TUS adaylarının puan geçerlilik süresi sınav tarihinden itibaren 5 yıldır.

2024 TUS Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?

TUS 1.dönem tercihleri 20 Mayıs 2024 tarihinden itibaren ÖSYM’nin web sitesi üzerinden yapılabilecektir. Tercihler, 28 Mayıs 2024 tarihinde saat 23:59’ da sona erecektir. TUS 2.dönem tercih tarihleri ise ÖSYM tarafından henüz açıklanmamış olup 2024 Ekim ayında olacağı tahmin edilmektedir. 

2024 TUS 2. Dönem Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

TUS, tıpta uzmanlık eğitimi için girilen bir sınav çeşididir ve her yıl 2 defa tekrarlanmaktadır. Tıpta Uzmanlık Sınavında başarılı olan ve tercih yaparak yerleşen tıp fakültesi mezunları, uzmanlık eğitimi için seçilen tıp alanının gerekliliklerine bağlı olarak eğitim görmektedir. 2024 TUS 2. dönem sınavı 18 Ağustos 2024 tarihinde yapılacaktır. 2024 TUS 2. dönem sonuçları ise 12 Eylül 2024 tarihinde açıklanacaktır.

2024 TUS Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

TUS 1. dönem yerleştirme sonuçları ÖSYM tarafından 3 Haziran 2024 tarihinde açıklanmıştır. TUS 2.dönem yerleştirme sonuçlarının 12 Eylül 2024 tarihinde açıklanacağı ÖSYM takviminde belirtilmiştir. TUS 2. dönem yerleştirme sonuçlarının 2024 Kasım ayında açıklanacağı tahmin edilmektedir. 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver