Askerlik Süresi Ne Kadar? Kaç Ay?

Askerlik Süresi Ne Kadar? Kaç Ay?
Yayınlama Tarihi: 08 Nisan 2025
Askerlik Süresi Ne Kadar? Kaç Ay?
Askerlik süresi, askeri hizmet türüne ve kişinin eğitim durumuna göre değişiklik gösterir. Askerlik kaç ay, zorunlu askerlik, bedelli askerlik, dövizle askerlik süreleri ve askerlik süresinin nasıl uzatıldığı hakkında detaylı bilgiler yazımızın devamında.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için askerlik, hem tarihsel hem de toplumsal açıdan önemli bir konuma sahiptir. Askerlik süresi; askerlik statüsüne, eğitim durumuna, bedelli askerlik hizmeti olmasına, sağlık durumuna, askerlik yapılacak olan kurumun ihtiyaçlarına ve askerlik hizmet türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Askerlik, Türk vatandaşlarının yapması gereken zorunlu bir hizmet olmasının yanı sıra vatanseverlik duygularını pekiştiren ve kişinin hayatında önemli bir dönüm noktası olan bir süreçtir. Bu yazımızda askerlik kaç ay sürer, askerlik süresi ne kadar, askerlik kilo sınırı, askerlik hizmeti, askerlik sınıflandırması gibi çeşitli konulardan bahsedeceğiz. 

Askerlik Kaç Ay?

2025 yılı itibari ile Türkiye’de askerlik süresi, eğitim durumu, askerlik hizmet türü ve askerlik statüsüne göre değişiklik göstermektedir. Askerlik süresini etkileyen en önemli faktör kişinin eğitim durumudur. Lisans, yüksek lisans ve doktora mezunları genellikle daha kısa süreli askerlik yapar. Askerlik süresi, 6 ile 12 ay arasındadır. Erbaş ve Erler için 6 ay, yedek Subay ve yedek Astsubaylar için 12 ay sürmektedir.

Zorunlu Askerlik Süresi Ne Kadar?

Zorunlu askerlik, bir ülkenin vatandaşlarının belli bir süre ülkenin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılaması amacı ile eğitim alması için yapılan bir uygulamadır. Türkiye’de askerlik hizmeti yalnızca erkek vatandaşları kapsar ve belli bir yaş grubuna gelen erkeklerin askeri eğitim alarak, ülke savunmasına katkıda bulunması sağlanır. 

Zorunlu askerlik; askeri eğitim, çeşitli askeri görevler ve tatbikatlardan oluşur. Her askere giden kişi, askerlik süresi boyunca almış olduğu eğitimler ve uygulamalar ile askeri becerilerini geliştirir. Askerlik süresinin tamamlanmasının ardından terhis edilir ve sivil hayatına geri döner. 

Zorunlu askerlik süresi 6 ay ile 12 ay arasında değişiklik gösterir. Askerlik süresi kişinin eğitim durumuna ve askerliğin türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin; Erbaş ve Erler 6 ay askerlik yaparken, yedek Subay ve Yedek Astsubaylar 12 ay süre askerlik yapmaktadır. Bunun nedeni, Subayların üniversite mezunu olması ve bu süre içerisinde maaş alarak çalışıyor gibi hizmet vermesidir. 

İlgili İçerik: Askerlik Nasıl Tecil Ettirilir?

Bedelli Askerlik Süresi Ne Kadar?

Bedelli askerlik, askerlik hizmetinin belirlenen ücret karşılığında kısa süreli olarak yapmasıdır. Bedelli askerlik hizmeti uygulaması Türkiye’de ilk olarak 1987 yılında yürürlüğe girmiştir ve her yıl ücretleri güncellenmektedir.

Bedelli askerlik süresi 28 gündür. Bu süre içerisinde temel askerlik eğitimi alarak askerlik hizmeti tamamlanmaktadır ancak, savaş ya da seferberlik durumunda bu uygulama geçerli değildir.

İlgili İçerik: 2025 Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadar?

Askerlik Süresi Ne Kadar Uzatılır?

Askerlik süresi, ihtiyaca göre bir katına kadar artırılabilir ya da yarısına kadar azaltılabilir fakat bu karar yalnızca Cumhurbaşkanınca alınan bir karardır. Bu şekilde belirlenen askerlik hizmet süresi ise 6 aydan kısa olamaz.

Erbaş ve erlerin askerlik hizmet süresi 6 aydır fakat askerlik süresini uzatmak isteyenler, amirleri tarafından olumlu değerlendirildiği takdirde terhise hak kazandığı tarihten itibaren 6 ay daha askerlik hizmetini uzatarak devam edebilmektedir.

İlk altı aylık hizmetin sonrasında askerlik hizmetini uzatan erbaş ya da erler, asgari ücretten az olmayacak şekilde maaş alırlar. Askerlik hizmetinin tamamlanmasından sonra ise çeşitli haklara sahip olurlar. Bu haklar arasında; muhtaç asker ailelerine yardım, askeri öğrenci temininde ilave puan, toplu konut idaresi tarafından yapılan konutların tahsisinde öncelik, hizmet süresi içerisinde kamu ve belediyeler tarafından işletilen toplu taşımalardan ücretsiz yararlanma, hizmet borçlanmasında esas prim ödemelerinin devlet tarafından karşılanması yer alır. 

Dövizle Askerlik Süresi Ne Kadar?

Dövizle askerlik, yurtdışında çalışma izni ya da oturma izni olan Türk vatandaşlarının askerlik hizmetini tamamlama uygulamasıdır ve kişinin belli bir hizmet süresi bulunmamaktadır. Dövizle askerlik uygulamasından faydalanmak için kişinin en az 3 yıl süresince işçi ya da işveren olarak 1095 gün fiilen çalışmış olması gerekir.

Çalışma ya da oturma iznini ve 1095 gün fiilen yurtdışında çalıştığını belgeleyerek, bakanlık tarafından belirlenen tutarı ödeyip, uzaktan eğitim programını tamamlayarak askerlik hizmetini yapmış kabul edilir. 


 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver