Babalık İzni Kaç Gün? (2025)

Babalık İzni Kaç Gün? (2025)
Babalık İzni Kaç Gün? (2025)
Babalık izni, çalışan babaların yeni doğan bebekleri ile kaliteli zaman geçirmesini sağlayan bir hak olup, iş yaşamı ve aile hayatı arasında denge kurmalarına yardımcı olur. Bu metinde; Babalık İzni Kaç Gün? ve Babalık İzni Nedir? gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Babalık İzni Nedir?

Babalık izni, bir çalışanın, eşi doğum yaptığında bebeği ile vakit geçirebilmesini ve yeni doğum yapmış olan eşinin yanında olup ona yardımcı olması için verilen ücretli bir izindir. Babalık izni, çalışan babaların hem doğum öncesinde hem de doğum sonrasında eşlerine destek olmasını ve yeni doğan bebekleri ile vakit geçirmesini sağlamak amacı ile düzenlenmiştir. Babalık izni, işverenler tarafından ödenir ve iş güvencesi kapsamındadır. İşçinin, işyerindeki haklarını kaybetmesine yol açmaz. Çalışan babaların ebeveynliğe attığı bu adımda işine bir süreliğine ara vermesini sağlayan babalık izni, 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında ücretli izin olarak tanınmış olan bir haktır. 

Babalık İzni Kaç Gün?

Babalık izni yasal olarak tanınmış bir haktır ve ebeveynliğe atılan bu adımda doğan sorumlulukların bir bölümünü babaya devrederek bu sorumluluğun yalnızca annenin üzerinde olmasını önlemek amacı ile verilmektedir. Babalık izin süresinin kaç gün olduğu çalışan babanın devlet memuru ya da özel sektör çalışanı olmasına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında özel sektör çalışanları için babalık izni: 5 gün olarak belirlenmiştir. Babalık izni, bebeğin doğum tarihinden itibaren kullanılabilen bir izin türüdür ve doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde kullanılabilir. 

Babalık İzni Ücretli Mi?

4857 sayılı İş Kanunu kapsamında "İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.” şeklinde belirtilmiştir. Babalık izni, ücretli bir izindir. Çalışan babalar, babalık izni kullandığı süre boyunca çalışmış olduğu işyerinden maaş almaya devam eder ve maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz. Babalık izni süresi boyunca ödenecek olan ücret, çalışanın normal maaşına denk gelir ve sosyal güvenlik primleri bu süre içerisinde ödenmeye devam eder. 

2025 Babalık İzni Kaç Gün?

2025 babalık izni gün sayısında ve diğer kullanım şartlarında henüz herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. İş Kanunu kapsamında eşi doğum yapan babalara, babalık izni verilmektedir. Babalık izninin süresi özel sektörde çalışan babalar için 5 gündür ve bu süre boyunca babanın maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz. Devlet memuru olarak kamu kurumlarında çalışan babalar için verilen izin süresi ise 10 gündür.

Babalık İzni Nasıl Alınır?

Babalık iznini kullanmak, çalışan kişinin kendi tercihine bırakılan bir durumdur ve babalık izni kullanmaya mecbur değildir. Babalık izni almak için işyerinde bulunan insan kaynakları ya da muhasebe departmanına; bebeğin doğum tarihini ve babalık izninin kullanılmak istendiği günlerin yazılı olduğu bir dilekçe verilmesi gerekmektedir. Babalık izni için gerekli olan evraklar doğumdan önce ya da sonra düzenlenebilmektedir. Bebeğin doğum belgesi gibi evraklar bazı işyerleri tarafından talep edilebilirken bazıları tarafından talep edilmeyebilir. 

Babalık İzni Kullanılmadığında Ne Olur?

Babalık izninin kullanılmaması durumunda çalışan babalar bu hakkı kaybetmiş olurlar. Babalık izninin, doğumun gerçekleşmesinin ardından 30 gün içerisinde kullanılması gerekmektedir. Belirlenen süre içerisinde kullanılmayan babalık izin hakkı kaybedilir fakat babalık izni kullanıldığında çalışanlar işyerindeki maaşından ya da yan haklarından etkilenmezler. Babalık izni, çalışan babalar için önemli bir hak olup, ailevi sorumluluklarını dengede tutmalarına yardımcı olur.

Babalık İzni Uzatılabilir Mi?

Babalık izninde belirlenen gün sayısı, İş Kanunu kapsamında özel sektör çalışanlarına 5 gün, devlet memuru olarak çalışanlara ise 10 gün olarak belirlenmiştir. Bu nedenle izin süresinin işveren tarafından kısaltılması söz konusu değildir. Babalık izninin uzatılması ise, işverenin inisiyatifindedir. İşverenler, babalık iznini ücretsiz izin dahilinde uzatabilir ya da yıllık izinden düşebilir. Babalık izninin uzayabileceği diğer bir durum ise; doğum sırasında ya da sonrasında vefat eden annenin izinlerinin babaya geçmesi ile olmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında; “Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır.” şeklinde belirtilmiştir. 

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver