Başarılı Bir Özgeçmiş Oluşturmanın İpuçları

Başarılı Bir Özgeçmiş Oluşturmanın İpuçları
Yayınlama Tarihi: 23 Haziran 2016
Başarılı Bir Özgeçmiş Oluşturmanın İpuçları
Öz geçmiş nasıl oluşturulur? Öz geçmiş içerisinde hangi bilgiler yer almalıdır?

Öz geçmiş nasıl oluşturulur? Öz geçmiş içerisinde hangi bilgiler yer almalıdır? Öz geçmiş oluştururken nelere dikkat edilmelidir? Sizler için araştırdık.

Öz geçmiş hepimizin bildiği gibi iş başvuruları sırasında başvuru yaptığımız şirketin bizi tanıyabilmesi, hakkımızda fikir sahibi olması ve iş, kariyer ve eğitim bilgilerimiz hakkında düşünceye sahip olmasını sağlayan araçtır. Nasıl ki ilk tanışmalarda ilk intiba önemliyse oluşturduğunuz öz geçmiş de başvuru yapacağınız şirkete karşı sizin kimliğinizi oluşturması anlamında önemlidir.

Bu sebeple öz geçmiş hazırlarken özellikle dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar bulunmaktadır. Bu ayrıntılara dikkat edildiği taktirde özenilerek hazırlanmış bir öz geçmişiniz ve başvurduğunuz iş hakkında yeterli deneyiminiz mevcut ise işe kabul edilme olasılığınız son derece yüksektir. Peki nedir öz geçmiş oluştururken dikkat edilmesi gerekenler göz atalım.

özgeçmiş oluşturma

Ön Yazı Yazın  Ön yazı başvuru yaptığınız pozisyon konusunda ilgili işin kariyer hedeflerinizdeki yerini , ilgili işe hangi sebeple ilgi duyduğunuzu ve başvuru nedeninizi, göreve kabul edilmeniz halinde pozisyonun sorumlulukları gereği neler başarabileceğiniz gibi konuları kapsayan mümkün olduğu kadar kısa tutulması gereken ve işe alım uzmanlarının son derece önemsediği detaylardan biridir. Bu sebeple CV'nizde başvuru yaptığınız pozisyonla ilgili ön yazı oluşturmak önemlidir.

özgeçmiş hazırlamak

Fotoğraf Ekleyin Öz geçmiş oluştururken önemli ayrıntılardan biri de fotoğraf eklemektir. Fotoğraflı Cv'lerin her zaman daha dikkat çekici olduğu bir çok İnsan Kaynakları yetkilisi tarafından belirtilmektedir. Ayrıca fotoğraflı CV karşı tarafın sizin hakkınızda bir öngörüye sahip olmasına imkan sağlaması açısından önemlidir. Fotoğraf eklemek kadar nasıl fotoğraflar kullandığınızın da büyük önemi vardır. Profesyonel çekilmiş, kılık kıyafet  ve saçınızda abartı olmadan iş hayatına uygun bir fotoğraf kullanmak sizi her zaman daha iyi gösteriyor olacaktır.

Kişisel Bilgiler ve İletişim Bilgilerinizi Ekleyin Kişisel bilgilerinizi, medeni halinizi, uyruğunuzu gibi bilgileri eksiksiz ve doğru olarak eklemelisiniz ayrıca bu kısma iletişim bilgilerinizi tam olarak eklemelisiniz . Mail adresi, cep telefon numaranız, mevcut ise ev telefonunuz ve size ulaşılamadığında ulaşılacak kişi bilgisi oldukça önem taşımaktadır.

özgeçmiş hazırlamak

Eğitim Bilgilerinizi Ekleyin Eğitim bilgileriniz hangi okuldan mezun olduğunuz , mezuniyet dereceniz ve hangi okullarda eğitim gördüğünüz gibi bilgilerdir. Devam eden eğitimleriniz mevcut ise bu bilgileri eklemenizde fayda vardır.  Eğitim bilgilerinizde yanıltıcı olmamalısınız, bu bilgileri eksiksiz olarak belirtmelisiniz. Eğitim bilgilerinizi sıralarken en son mezun olduğunuz okuldan geriye doğru yazmalısınız.

İş Deneyimlerinizi ve Sertifikalarınızı Ekleyin Önceki iş deneyimleriniz başvuru yaptığınız pozisyon hakkındaki görevi yerine getirip getiremeyeceğiniz hakkında işverene fikir sağlayan en önemli ayrıntıdır. Bu sebeple tüm bilgilerinizde olduğu gibi özellikle iş tecrübelerinizde doğru beyanda bulunmalı  ve yanıltıcı olmamalısınız. En son iş tecrübenizden itibaren ilk iş tecrübenize sıra ile görev aldığınız pozisyonları belirtmelisiniz . İlgili pozisyonlarınızda gösterdiğiniz başarılarınız mevcutsa bunları belirtmelisiniz. Hangi pozisyonda ne kadar süre ile görev aldığınıza Cv'nizde yer vermelisiniz. İşten ayrılma sebebinizi ve raporlama yaptığınız yöneticinizi belirtmeniz faydalıdır. Ayrıca mesleğinize ilişkin aldığınız sertifikaları ve diğer eğitimleri belirtmeniz ilgili başvurunuzda diğer adaylar arasında ön planda değerlendirilmenize sebep olabilir.

Referans Ekleyin Referans kısmı iş başvurularında en önemli kısımlardan biridir. Özellikle eski iş yerlerinizdeki yöneticilerinizden alacağınız referanslar sizin iyi bir çalışan olduğunuz ve geçmiş iş yerlerinizde sorunsuz bir iş hayatı geçirdiğiniz izlenimini verebilir. Referanslarınız eğitim hayatınızdan, geçmiş iş tecrübelerinizde birlikte çalıştığınız yöneticilerinizden  ve sizinle birlikte görev yapmış olan çalışma arkadaşlarınızdan olabilir. Mümkünse bu kişilerden referans mektubu almak çok daha faydalıdır.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver