Çalışan Annelere Bakıcı Desteği Nedir? Nasıl Başvurulur?

Çalışan Annelere Bakıcı Desteği Nedir? Nasıl Başvurulur?
Yayınlama Tarihi: 17 Şubat 2025
Çalışan Annelere Bakıcı Desteği Nedir? Nasıl Başvurulur?
Çalışan anneleri desteklemek ve eğitimli çocuk bakıcısı teşvikini artırmak amacı ile hayata geçirilen EDUCARE II projesi kapsamında çalışan annelere 12 ay boyunca 510 Euro destek verilecek. Çalışan annelere bakıcı desteği başvurusu ve şartları hakkında detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Çalışan anneler için iş ve aile hayatını dengelemek birçok kadın için zorlayıcı bir süreç olabilmekte. Doğumdan sonra anneler, iş gücüne katılmak için çeşitli çözümler ararken, çocuk bakımının sorumluluğu da anne için çeşitli soru işaretlerine yol açabilmektedir. Bu noktada SGK, Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla hayata geçirdiği “Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” (EDUCARE II) ile çalışan annelere 12 ay süresince 510 euro destek vermektedir.

Çalışan annelere sunulan bakıcı desteği ile, annelerin iş yaşamına sorunsuz bir şekilde katılabilmesini hedefleyen EDUCARE II projesi nedir?, Çalışan annelere bakıcı desteği başvuru şartları nelerdir?, Çalışan annelere bakıcı desteği başvurusu nasıl yapılır?, Çalışan annelere bakıcı desteği ne kadar?, Çalışan annelere bakıcı destek başvurusu kesin kayıt süreci ve istenen belgeler nedir? gibi soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz. 

Çalışan Annelere Bakıcı Desteği Nedir?

Çalışan anneler için iş ve aile hayatını dengelemek zaman zaman zorlayıcı bir süreç olabilmektedir. Anneler, doğumun ardından verilen izinlerin bitmesi ile iş gücüne katılmak için çeşitli çözümler arar iken çocuk bakımının sorumluluğu ise anneler için çeşitli soru işaretleri, endişeler, maddi imkansızlıklar gibi sorunlar oluşturabilmektedir.

SGK, Avrupa Birliği (AB) finansmanı ile hayata geçirmiş olduğu EDUCARE II projesi ile çalışan annelere bakıcı desteği sunmaktadır. Küçük çocuğu olan kadınların iş hayatından kopmaması ve çocuk bakıcılığının eğitimli kişiler tarafından yapılması hedefi ile başlatılan EDUCARE II projesi Ankara, İzmir ve İstanbul illerinde ikamet eden ve 4/a sigorta kapsamında çalışan annelere aylık 510 euro destek ödemesi yapmaktadır.

Çalışan Annelere Bakıcı Desteği Başvuru Şartları Nelerdir?

Avrupa Birliği tarafından desteklenen çalışan annelere bakıcı desteği, çalışan annelerin ve ailelerin sosyal ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile geliştirilmiş bir projedir. 

EDUCARE II projesi olarak bilinen bu projede çalışan annelere her ay 510 euro destek verilecektir. 2025 yılında yalnızca İstanbul, İzmir ve Ankara şehirlerindeki kadınları kapsayan bu projede, 3.500 anne ve 3.500 bakıcı olmak üzere toplam 7 bin kadın istihdamı hedeflenmektedir.

Çalışan annelere bakıcı desteği yani EDUCARE II projesinden yararlanmak isteyen birçok kişi başvuru şartlarını merak etmekte. Çalışan annelere bakıcı desteği başvuru şartları şunlardır:

  • Ankara, İzmir ve İstanbul illerinde ikamet etmek,

  • 4/a sigortalı kapsamında tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışıyor olmak,

  • 0-36 aylık (36.ay dahil) çocuğa sahip olmak,

  • Çocuk ve annenin ikametgahının aynı olması,

  • Bekar anneler için çocuğun velayetine sahip olmak,

  • Anne tam zamanlı çalışıyor ise, eğitimli çocuk bakıcısını tam zamanlı sigortalı olarak çalıştırması,

  • Anne yarı zamanlı çalışıyor ise eğitimli çocuk bakıcısını yarı zamanlı sigortalı olarak çalıştırması gerekmektedir.

Çalışan Annelere Bakıcı Desteğine Nasıl Başvurulur?

Çalışan annelere bakıcı desteğine nasıl başvurulur? ya da çalışan annelere bakıcı desteği başvurusu nasıl yapılır? sorusu, EDUCARE II projesinden faydalanmak isteyen ve gerekli şartları taşıyan birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Çalışan annelere bakıcı desteği başvurusu, SGK’nın resmi web sitesi üzerinden ve e-Devlet platformu üzerinden yapılabilmektedir.

EDUCARE II projesi kapsamında çalışan annelere bakıcı desteği başvurusu yapmadan önce, annenin ve çocuğun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde bulunan adres bilgilerinin güncel olduğundan ve annenin çocuğu ile aynı adreste göründüğünden emin olunmalıdır.

Çalışan annelere bakıcı desteği başvurusu yaparken sistem ön kayıt esnasında kesin kayıt randevu oluşturulmasını istemektedir. Eğer sistemde bunun gibi bir uyarı almadıysanız bunun sebebi; yedek listede olduğunuz ve boş kontenjan oluşması durumunda kesin kayıt işlemine geçileceği anlamına gelmektedir. 

2025 Çalışan Annelere Bakıcı Desteği Ne Kadar?

Çalışan annelere bakıcı desteği, 2025 yılı itibari ile 15 milyon TL’yi aşan bir bütçe ile EDUCARE II projesi kapsamında çalışan annelerin iş hayatından kopmaması ve eğitimli çocuk bakıcısı istihdamının artmasını hedefleyen bir destektir. Çalışan annelere bakıcı desteği yani EDUCARE II projesi İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerinde geçerli olup, başvurusu kabul edilen adayların her ay ödeme alacağı bir projedir.

Çalışan annelere bakıcı desteği tutarları şu şekildedir:

  • Tam zamanlı çalışan annelere 510 Euro,
  • Bekar ya da özel gereksinimli çocuğu olan ve tam zamanlı çalışan annelere 560 Euro,
  • Yarı zamanlı çalışan annelere 255 Euro,
  • Bekar ya da özel gereksinimli çocuğu olan ve yarı zamanlı çalışan annelere 305 Euro verilecektir. 

Çalışan Annelere Bakıcı Desteği Başvurusu Kesin Kayıt Süreci Nedir?

Çalışan annelere bakıcı desteği amacı ile yapılan EDUCARE II projesi kapsamında SGK ya da e-Devlet üzerinden ön kayıt yapan kişilerden sistem, kesin kayıt süreci için randevu oluşturmasını istemektedir. Kesin kayıt randevusu oluşturduktan sonra yapılması gerekenler şunlardır:

  • Halk Bankası üzerinden annenin kendi adına TL ve Euro hesabı açması,

  • Çocuk bakıcısının maaşını yatırabilmek için, çocuk bakıcısının kendi adına Halk Bankası üzerinden hesap açması,

  • Bekar ya da özel gereksinimli çocuğa sahip olan annelerin bu durumu ispat eden resmi belgeleri tedarik etmesi (velayet, özel gereksinim durumunu gösteren sağlık belgeleri vb.),

  • Banka hesap açtırma işlemleri sırasında görevliye, “Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi II (EDU-CARE II)” amacı ile işlemlerin yapılması gerektiği bilgisinin verilmesi gerekmektedir. 

Çalışan Annelere Bakıcı Desteği Başvurusu Kesin Kayıtta İstenen Belgeler Nelerdir?

Çalışan annelere bakıcı desteği başvurusu için e-Devlet ya da SGK resmi web sitesi üzerinden ön kayıt yapıldıktan sonra kesin kayıt için randevu oluşturulmaktadır. Eğer sistem sizi randevu oluşturma sayfasına yönlendirmediyise, sistem sizi yedek listesine almıştır ve boş kontenjan olması halinde kesin kayıt randevusu oluşturmanızı talep edecektir.

Çalışan annelere bakıcı desteği başvurusu kesin kayıtta istenen belgeler şunlardır:

  • İmzalı ön kayıt başvuru formu (ön kayıt işleminin tamamlanmasının ardından çıktı alarak imzalanması gerekir),

  • Banka muvafakat formu (Halk bankası tarafından anne ve çocuk bakıcısı adına ayrı düzenlenmektedir),

  • Mali desteğe ilişkin taahhütname,

  • Anne ve çocuk bakıcısı için düzenlenen KVKK aydınlatma metni ve açık rıza metni,

  • Çocuğa, bakıcısının evinde bakılacak ise Çocuk Bakıcısının Ev Ziyareti Onay Belgesi,

  • Çocuk bakıcısının 0-36 aylık çocuk bakımını kapsayan (en az 80 saat) MEB, İŞKUR, MYK, üniversite onaylı sertifikası ya da lise ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden alınmış diploması,

  • Çocuğun özel gereksinimi bulunuyor ise buna dair rapor,

  • Bekar anneler için çocuğun vekalet belgesi gerekmektedir. 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver