Çalışanlar Kaç Gün Rapor Alabilir?

Çalışanlar Kaç Gün Rapor Alabilir?
Yayınlama Tarihi: 13 Şubat 2025
Çalışanlar Kaç Gün Rapor Alabilir?
Çalışanların sağlık sorunları gibi nedenlerden dolayı işyerinden uzak kalması sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu gibi durumlarda, çalışanlar sağlık kurumlarından rapor alarak işyerine gitmeyerek izinli sayılabilmektedir. Çalışanların kaç gün rapor alabileceği ve rapor hakları ile ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Çalışanlar, çeşitli sağlık problemleri nedeniyle işyerinden uzak kalabilmektedir. Bunun gibi durumlarda rapor alarak işyerine sunarak izinli sayılabilmektedir. İş kanunları kapsamında çalışanın hastalık, kaza ya da başka bir sağlık problemi nedeniyle ne kadar süre boyunca rapor alabileceği belirlenmektedir. Fakat bu süreç, yalnızca hastalık ile ilgili değil, raporun türüne ve çalışanın sigorta prim geçmişine göre de değişiklik gösterebilmektedir. Çalışanlar kaç gün rapor alabilir?, Çalışanlar tek seferde en fazla kaç gün rapor alabilir?, Çalışanın rapor hakkı kaç gün?, Acilden kaç gün rapor alınır?, Tek seferde en fazla kaç gün rapor alınır? gibi soruları sizler için yanıtladık.

Rapor Nedir?

Rapor, bir çalışanın sağlık problemleri nedeni ile işine devam edemediğini belgeleyen hastane, tıp merkezi, klinik gibi sağlık kuruluşlarından alınan resmi bir raporudur. Bu rapor çalışanın, işyerinde bulunan ilgili departmana ya da işverene sunması ile işyerinden, raporda belirtilen gün kadar izinli sayılmasını sağlar. Raporlar, doktor tarafından düzenlenir ve hastalığın türüne göre kısa ya da uzun süreli raporlar olabilmektedir. 

Çalışanlar Kaç Gün Rapor Alabilir?

Çalışanların sağlık problemleri nedeniyle rapor alabilecekleri süre, çeşitli yasal düzenlemeler ve koşullara göre değişiklik göstermektedir. Çalışanın sağlık ve dinlenme hakkı Anayasal güvence altında olup 4857 sayılı İş Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında korunmaktadır. İstirahat raporu almak, çalışanın mazeret izni kapsamında devamsızlık yapması anlamına gelmektedir. Rapor süresinin uzaması ya da rapor alma sıklığının çalışan tarafından artması gibi durumlar iş görme edimini olumsuz etkiliyor ve işyerindeki işleyişi aksatıyor ise 4957 sayılı İş Kanunu çerçevesinde işveren, iş sözleşmesini geçerli sebepler ile sonlandırma hakkına da sahiptir. 

Geçici iş göremezlik raporu ya da istirahat raporu olarak da adlandırılan sağlık izninin kaç gün alınabileceği kanunen sınırlandırılmıştır. Bir çalışan yıl içerisinde istirahat raporunu belirlenen sayılar çerçevesinde alabilmektedir. Bir çalışan, tek hekim tarafından tek seferde yalnızca 10 gün rapor alabilmektedir. 20 ya da 40 günü aşan istirahat raporları ise sadece sağlık kurulu tarafından düzenlenebilmektedir. İşyeri hekimleri ise çalışana tek seferde en fazla 2 gün istirahat raporu verebilmektedir.

İlgili İçerik: İş Göremezlik Raporu Nedir? İş Göremezlik Ücreti Ne Kadar?

Kaç Günlük Rapor Maaştan Kesilmez?

Çalışanlar tarafından sıklıkla merak edilen konulardan biri de, kaç günlük raporun maaştan kesilmeyeceği ile ilgilidir. Çalışanlar, belli sağlık problemleri nedeniyle işe devam etmede güçlük yaşayarak istirahat raporu alabilmektedir. Bu rapor, mazeret izni kapsamında olup 2 iş gününü geçmediği sürece maaş kesintisinin yapılmadığı bir rapor türüdür. 

Kısa süreli raporlar genellikle baş ağrısı, grip, mide rahatsızlıkları, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi durumlar için alınabilmektedir. 2 ş gününü geçmeyen istirahat raporlarında çalışanın maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz ve sigorta primleri ödenir. 2 günden fazla olan istirahat raporlarında ise ikinci günden sonraki günler SGK tarafından ödenir.

İlgili İçerik: İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir mi?

Acilden Rapor Alınır mı?

Birçok çalışan mesai saatleri nedeniyle genellikle sağlık problemleri yaşadığı durumlarda akşam acil servis üzerinden hastanelere müracaat edebilmektedir. Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle de acil serviste bulunan doktor tarafından rapor alınıp alınmadığı ise birçok çalışan tarafından merak edilen bir sorudur.

Acilden, doktorun uygun görmesi halinde istirahat raporu alınabilmektedir. Alınan bu rapor ise tek hekim raporu üzerinden değerlendirilir ve en fazla 10 gün istirahat raporu alınabilir. 

Çalışan 1 Yılda En Fazla Kaç Gün Rapor Alabilir?

Çalışanların çeşitli sağlık problemleri yaşaması durumunda istirahat hakkı bulunur ve bu hak İş Kanunu çerçevesinde güvence altına alınmıştır. Fakat bir çalışanın 1 yıl içerisinde alabileceği istirahat rapor günü sınırlandırılmıştır. Kanun kapsamında bir çalışan, 1 yıl içerisinde en fazla 40 günlük rapor alabilmektedir.

Uzman hekimler tek seferde çalışana en fazla 10 günlük rapor yazabilmektedir. 10 günlük raporun bitmesinin ardından çalışanın sağlık probleminin devam etmesi üzerine 10 günlük rapor alabilme hakkı bulunur. Çalışanın almış olduğu istirahat raporlarının sonucunda sağlık problemleri devam ediyor ise istirahat raporu alabilmek için sağlık kurulu tarafından heyet raporu alması gerekir. 

Alınan İstirahat Raporu Yıllık İzin Süresini Etkiler mi?

Çalışanların, istirahat raporu alarak hastalık izni hakkı bulunduğu kadar yıllık izin hakkı da bulunmaktadır. Yıllık izin, bir işyerinde çalışanın en az bir yıl çalışması ile kullanmış olduğu izin türüdür. Alınan istirahat raporunun yıllık izin süresini etkileyip etkilemediği ya da alınan raporun yıllık izin süresinden düşüp düşmediği hakkındaki sorular ise sıklıkla merak edilmektedir.

İş Kanunu 56. maddesi gereğince çalışanın almış olduğu istirahat raporu hastalık izni olarak sayıldığından dolayı yıllık izin süresini etkilememektedir. Alınan istirahat raporu hastalık izni kapsamında olup çalışanın hak etmiş olduğu yıllık izin süresini etkilemez. 

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver