Devlet Memuru Nedir? Nasıl Olunur?

Devlet Memuru Nedir? Nasıl Olunur?
Devlet Memuru Nedir? Nasıl Olunur?
Devlet memuru, kamu hizmetlerinin sunulmasında önemli bir rol üstlenen ve devlet işlerinin işleyişini sağlamak için gerekli olan bir meslek grubudur.

Birçok kişi tarafından merak edilen Devlet Memuru Nasıl Olunur?, Devlet Memuru Olma Şartları, KPSS’siz Devlet Memuru Alımı gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Devlet memurları, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan, kamu yararının gözeten ve vatandaşların ihityaçlarına yönelik hizmetleri yerine getiren profesyonellerdir. Devletin çeşitli kademelerinde hizmet veren devlet memurları, maaşlarını da devlet bütçesinden almaktadır. Devlet memuru, kamu kurum ve kuruluşlarında çeşitli görevlerde çalışabilir, bunların arasında idari işlemler, vergi toplama, adli işlemler, askeri hizmetler, sağlık hizmetleri gibi görevler yer alır. Devlet memurluğu mesleği düzenli ve hassas çalışmayı gerektirir bu nedenle devlet memuru olarak çalışan kişilerin yasaları ve mevzuatları iyi bilmeleri önemlidir.

Devlet Memuru Ne İş Yapar?

Devlet memuru, kamu kurumlarında görev yapan ve devletin politikalarını, kanunlarını ve yönetmeliklerini uygulayan kişidir.  Devlet memurları, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilen bu alanlarda uzmanlaşmış ve belirli niteliklere sahip olan kişilerdir. Devlet memurları, vatandaşlara kamu hizmeti sunarken aynı zamanda devletin sunmuş olduğu kaynakları etkin bir şekilde yönetir.

Devlet memurlarının görevleri, çalışmış oldukları kamu kurumuna ve pozisyonuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel olarak devlet memurları; sağlık hizmetleri, eğitim, belediye hizmetleri, sosyal hizmetler, vergi daireleri, askeri hizmetler, adli işlemler, mali hizmetler gibi birçok yerde görev alırlar. 

Nasıl Devlet Memuru Olunur?

Devlet memuru olmak isteyen adayların, memur olmak için belirtilen genel şartları sağlaması gerekir. Devlet memuru olmak ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak için en temel şartlardan birisi ise, KPSS sınavına girmektedir. KPSS sınavı ortaöğretim, önlisans ve lisans düzeyinde mezuniyet derecesine uygun olarak ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bir sınavdır. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından yapılan tercihlere göre merkezi atama ile memur ataması gerçekleştirilir.

Devlet memuru olmak için diğer şartlardan biri ise devlet kurum ve kuruluşları tarafından yayımlanan devlet memuru alım ilanlarıdır. Bu ilanlarda, kamu kurumlarında kadro açığı olan bölümler için devlet personel alım ilanları yayımlanır. Yayımlanan ilanlarda belli şartlar sunulur bunların arasında mezun olunan bölüm, yetkinlikler, önceki dönemde alınmış olan KPSS puanı gibi şartlar bulunur. Bazı devlet memuru personel alımlarında ise KPSS şartı aranmaz ve yalnızca niteliklere uygun olan adayların başvurusu alınarak bu adayların arasından mülakatlar ile seçim yapılır.

Devlet Memuru Alım İlanları

Devlet memuru alım ilanları, belli dönemlerde kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçları doğrultusunda ya da kadro açığının bulunması durumunda belli dijital kanallar aracılığı ile yaptığı duyurulardır. Devlet kamu kurum ve kuruluşları ihtiyaç duydukları pozisyon hakkında resmi web siteler üzerinden de başvuru alır.

Devlet personel ilanı yayınlanırken, istenilen ihtiyaç olunan pozisyon hakkında hangi niteliklere sahip olunması gerektiği, mezun olunan bölüm, KPSS puanı, kaç kişi alınacağı, istenilen yetenekler gibi maddelerin bulunduğu bir kılavuzu, ilan ile beraber yayınlar. Adayların, ilan edilen süre içerisinde başvuru yapmaları beklenir ve başvurusu uygun bulunan adaylar mülakata çağrılır veya direkt ataması yapılır. Devlet memur alım ilanlarını takip etmek için bakanlık sayfalarına ya da T.C Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı sayfasının kamu personeli alım ilanlarına göz atabilirsiniz. 

Devlet Memuru Olma Şartları Nelerdir?

Devlet memuru olmak ve kamu kurumlarında görev almak için genel olarak belirli niteliklere sahip olunması gerekmektedir. Devlet memuru alımlarında yapılan merkezi atamalarda istenilen şartları taşıyan kişiler, KPSS sınavına girerek devlet memuru olabilirler. Devlet memuru olma şartları şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

  • 18 yaşında olmak ve 35 yaşını doldurmamış olmak,

  • Herhangi bir suçtan dolayı sabıka kaydının bulunmaması,

  • Engelli KPSS alımı hariç diğer memur alımlarında belirtilen sağlık koşullarının sağlanmış olması,

  • En az lise, önlisans veya lisans mezunu olmak,

  • Devlet memuru alımı yapılacak olan devlet kadroları için kılavuzlarda belirtilen öğrenim ve mezuniyet şartlarını sağlamak,

  • Güvenlik soruşturmasından geçmiş olmak,

  • Erkek adayların askerlik hizmetini tamamlamış olması gerekmektedir.

Devlet memuru olmak ve kamu kurumlarında görev almak için yapılan KPSS sınavı mezuniyet derecelerine göre farklı tarihlerde yapılmaktadır. Lisans mezunu olanlar için KPSS sınavı yılda bir kez yapılırken, önlisans ve lise mezunları için yapılan KPSS sınavı iki senede bir kez yapılmaktadır. 

Devlet Memuru Olmanın Avantajları Nelerdir?

Devlet memuru olmanın birçok avantajı bulunur. Türkiye’de devlet memurları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile korunmaktadır. Bu kanun kapsamında devlet memuru olarak çalışan kişilerin görevden alınmaları daha zordur. Böylece özel sektöre kıyasla daha fazla istihdam güvencesine sahip olan devlet memurlarının, işten çıkarılma riski oldukça düşüktür. Ekonomik dalgalanmalardan daha az etkilenen devlet memurları için maaşlar ve yan haklar önceden belirlenerek güvence altına alınır. 

Devlet tarafından belirlenen katsayılara göre hesaplanan memur maaşları genellikle enflasyon oranlarına göre güncellenir. Devlet memuru olarak çalışmanın avantajlarından bir diğeri ise sosyal güvencelerdir. Sağlık sigortası, emeklilik, hastalık izni, doğum izni gibi birçok haktan özel sektöre göre daha fazla faydalanırlar. Ayrıca yol, yemek, ikramiye, aile yardımı gibi ek ödemeler de alırlar. 

Devlet memurları, kamu kurum ve kuruluşlarında belli bir süre çalıştıktan sonra terfi etme ve kariyerinde ilerleme fırsatına sahip olur. Kamu kurumlarında çalışan memurların yükselmesi genellikle kıdem süresine, performansına, lisans, yüksek lisans gibi mezuniyet derecelerine göre mümkündür. 

Memurlar, haftada 40 saat çalışma süresine sahiptir ve mesai saatleri özel sektöre nazaran daha düzenli ve sabittir. Devlet memuru olarak görev yapan kişilerin yıllık izin hakları özel sektör çalışanlarına göre daha fazladır ve izin süreleri kıdem yılına göre artar.

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver