Doğum Yardımı Nedir?
Günümüzde iş hayatına ara vermeyi gerektiren bazı zorunlu durumlar bulunur, bunlardan biri de doğum sürecidir. Ebeveynlerin yeni doğan bebekleri ile ilgilenmesi ve bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirebilmesi için çalışma hayatlarına belli bir süre ara vermeleri gerekir. Bunun gibi durumlarda işverenin, çalışanına izin verme yükümlülüğü bulunur. Çalışanlar doğum sonrasından devlet tarafından verilen yasal izni kullanmanın yanında ayrıca maddi destek alma hakkına da sahip olur.
Doğum yardımı, anne ve babaların sağ olarak dünyaya gelen bebekleri için ebeveynlere destek sağlamak amacı ile sunulan bir sosyal yardımdır. Doğum yardımı, özellikle çalışan anneler için önemli bir maddi yardım kaynağıdır. Bu yardım, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen bir yardım olup belli şartları karşılayan ailelere verilmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan doğum yardımı; çocuk parası, doğum parası gibi isimler ile de halk arasında sıklıkla kullanılmaktadır.
Doğum Yardımından Kimler Yararlanabilir?
Doğum yardımı, belli şartları yerine getiren ailelere verilen bir sosyal yardımdır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan bu sosyal yardımdan faydalanmak için anne ve babaların Türk Vatandaşı olması ya da Mavi Kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum yardımından yararlanmak için belirlenen diğer bir şart ise bebeğin, 15.05.2015 tarihinden sonra dünyaya gelmiş olmasıdır. Belirlenen tarihten önce yapılan doğumlar için yapılan doğum yardımı talebi kabul edilmemektedir.
Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Doğum yardımı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen şartlara uygunluk sağlayan kişilere verilen bir sosyal yardımdır. Doğum yardımı alabilmek için gerekli olan şartlar şunlardır:
-
Doğum sonrasında bağlı olunan nüfus müdürlüğüne gidilerek yenidoğan bebeğin kayıt işlemlerinin yapılmış olması,
-
Doğum yardımı başvuru dilekçesinin eksiksiz bir şekilde doldurulması,
-
Başvuru dilekçesinin, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine direkt olarak ya da posta yolu ile ulaştırılması gerekir.
Başvurunun yapılmasından sonra yapılan başvurunun ilgili merciler tarafından incelenir ve şartlara uygunluk sağlanması halinde PTT şubelerine doğum parası yatırılır. 1 yıl içerisinde teslim alınmayan ödemeler geri iade edilir.
Doğum Parası Nedir? Şartları Nelerdir?
Doğum parası, doğum yardımı ile karıştırılan bir konudur. Doğum parası, sigortalı olarak çalışan kişinin geçici olarak iş göremez durumda olmasından dolayı almış olduğu bir ödenek olarak tanımlanır. Doğum süreci, annenin geçici olarak iş göremez durumda olduğunu belirttiği için ödeneğe tabi tutulur. Doğum parası için gerekli olan belgeler hastaneden alındıktan sonra doğum parası başvurusu ya da diğer adı ile doğum rapor parası başvurusu yapılabilmektedir. Doğum parası alabilmek için gerekli olan şartlar şunlardır:
-
Annenin doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 gün süresince sigorta priminin ödenmiş olması,
-
Doğum izni başlamadan önce annenin işten ayrılmamış olması,
-
Doğum izni süresince yani 112 gün boyunca annenin işyerinde çalışmamış olması,
-
Doktor tarafından düzenlenmiş olan doğum raporunun işverene teslim edilmesi gerekmektedir.
Doğum Parası Ne Kadar?
Doğum parası, doğum öncesinde 8 hafta ve doğum sonrasında 8 hafta olacak şekilde yasal çalışmama izni olan annelere bu süre içerisinde çalışmayacağı için yapmış olduğu bir ödemedir. Çoğul gebelik olması halinde bu süreye artı 2 hafta daha eklenir.
Doğum parası, annenin 12 ay süresince almış olduğu brüt maaş üzerinden hesaplanır. Annenin günlük kazancının ⅔’ü ödenir. 2025 yılı asgari ücret üzerinden doğum parasını hesaplayacak olursak:
2025 brüt asgari ücret 26.005,50 TL
Günlük brüt ücret ise 866,85 TL
Günlük doğum parası: 866,85 TL X ⅔ = 577,90 TL
112 gün için yapılması gereken toplam doğum parası ödemesi: 577,90 TL X 112 = 64.624 TL olur.
Doğum parası ödemelerinin yatırılıp yatırılmadığı e-Devlet üzerinden kontrol edilebilir ayrıca doğum parası ödemeleri annenin adına Ziraat Bankası hesabının olması durumunda bu hesaba aktarılır. Hesabın bulunmaması durumunda ise PTT şubelerinden alınabilir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Kaç Günlük Rapor Maaştan Kesilir?
Fahri Trafik Müfettişi Nedir? Nasıl Olunur?
Kan Grubu Kartı Nasıl Alınır?
ALES Sınav Konuları Nelerdir?
Gardiyan Nasıl Olunur?
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?