Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır? Son Tarih Ne Zaman?

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır? Son Tarih Ne Zaman?
Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır? Son Tarih Ne Zaman?
Ehliyet yenileme için son tarih belirlendi. Eski tip ehliyete sahip olan sürücülerin ehliyetlerini yenilemesi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü son tarihin 31 Aralık 2024 olduğunu bildirdi. Ehliyet yenileme işleminin nasıl yapıldığı ile ilgili detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

2024 Ehliyet Yenilemek İçin Son Tarih Ne Zaman?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak 2016 tarihinden önce düzenlenen ehliyetlerin yenilenmesi için son tarih belirlendi. Ehliyet yenileme işlemi için son tarih 31 Aralık 2024 olarak bildirildi ve bu tarihe kadar ehliyet yenileme işlemini yapmayan vatandaşların sürücü belgeleri geçersiz sayılacak. Geçersiz sayılan sürücü belgeleri ile halen trafiğe çıkmaya devam eden vatandaşlara ise para cezası uygulanacağı açıklandı.

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ehliyet yenileme başvurusu yaparken, nüfus müdürlüklerinden randevu almadan önce gerekli olan evrakları tamamlamanız gerekir. Ehliyet yenileme için gerekli belgeler şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı veya pasaport,

  • Eski sürücü belgesi,

  • Sağlık durumunu gösteren sürücü sağlık raporu,

  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf,

  • Ehliyet yenileme ücretinin ödendiğine dair makbuz,

  • Kan grubu kartı,

  • Adli sicil belgesi.

2024 Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?

Ehliyet yenileme başvurusu yapmak için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu alınması gerekmektedir. Sürücü belgesi yenileme işlemini adresinizin bulunduğu ilçe nüfus müdürlüklerinin haricinde diğer müsaitliği bulunan ilçe nüfus müdürlüklerinden de yapabilirsiniz.

Ehliyet yenileme işlemi için randevu aldıktan sonra gerekli olan evrakları teslim etmeniz gerekir. Alınan randevuya gidilmeyecek durumlarda ise sistemden olumsuz etkilenmemek ve sonrasında mağduriyet yaşamamak için iptal etmeniz gerekmektedir. Ehliyet yenileme randevusu alıp gerekli evrakları tamamladıktan sonra, başvuru öncesinde vergi dairesi müdürlüklerine ya da anlaşmalı yerlere ehliyet yenileme ücretinin yatırılması gerekmektedir. 

2024 Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Ehliyet yenileme ücreti, 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan eski tip sürücü belgesine ve yeni tip sürücü belgesine göre değişiklik göstermektedir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda eski tip ehliyetlerin 31 Aralık 2024 tarihine kadar ehliyet yenileme işleminin yapılması gerektiği duyuruldu. Yapılan duyurunun ardından birçok vatandaş ise “ehliyet yenileme ücreti ne kadar?” sorusunu merak etmekte.

2024 yılı itibari ile güncel ehliyet yenileme ücretleri eski tip ehliyete sahip olan kişiler için 15 TL olarak belirlenmiştir. Yeni tip ehliyete sahip olan kişilerin evlilik, boşanma, ehliyetin süresinin dolması gibi nedenler ile sürücü belgesini yenilemek istemesi üzerine; ehliyet yenileme ücreti 1.220 TL olarak belirlenmiştir.

Ehliyet Yenileme Randevu Nasıl Alınır?

Ehliyet yenilemek için son tarihin belirlenmesinin ardından randevularda yoğunluk yaşanmaya başlandı. 31 Aralık 2024 tarihine kadar 2016 yılı öncesinde alınan eski tip ehliyetlerin yenilenmesi gerektiği aksi halde ehliyetlerin geçersiz sayılacağı bildirilmişti. Bunun üzerine nüfus müdürlüklerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle randevu bulmak bir hayli zorlaştı. Ehliyetini son tarih gelmeden önce yenilemek isteyen vatandailar günlerce beklemelerine rağmen randebu bulamadıklarından şikayet etmekte.

Ehliyet yenileme randevusu almak için ilçenizde bulunan nüfus müdürlüklerinin haricinde başka ilçelerde müsaitliği bulunan nüfus müdürlüklerinden de randevu alarak bekleme sürenizi kısaltabilirsiniz. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi web sitesi üzerinden alacağınız randevular ile gerçekleştirilen ehliyet yenileme işlemi, bulunduğunuz ilde ya da ilçede müsaitlik durumunun olmaması halinde bulunduğunuz yere en yakın illerdeki nüfus müdürlüklerine de başvurarak randevu alabilirsiniz.

İlgili İçerik: 2025 Ehliyet Ücretleri Ne Kadar? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver