Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği Nedir?

Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği Nedir?
Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği Nedir?
İşkur tarafından yapılan engelli ve eski hükümlü vatandaşlara yönelik hibe desteği projesinin 2025 yılı birinci dönem başvuruları başladı. Engelli ve eski hükümlü statüsündeki girişimci vatandaşlara sağlanacak olan hibe desteği başvuruları 6 Aralık 2024 tarihine kadar devam edecek.

2024-2025 Engelli ve Eski Hükümlülere Hibe Desteği Başvuruları Başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından engelli ve eski hükümlü vatandaşlara verilecek olan hibe desteği başvurularının başladığını belirtti. Yapılan açıklamaya göre İşkur kapsamında olan engelli ve eski hükümlü hibe desteği 2025 başvurularının, 6 Aralık 2024 tarihinde sona ereceğini belirtti.

Engelli vatandaşların iş hayatında daha çok yer almasını sağlamak amacı ile yeni bir adım atıldığını belirten Vedat Işıkhan, bu yıl içerisinde yapılan hibe desteği başvurularına, otizmli vatandaşların iş gücü piyasasına katılımını teşvik edecek olan projelere öncelik vereceğini söyledi. 

Engelli bireylerin kendi işini kurma hibe desteği, mesleki eğitim ve rehabilitasyon kursları, destek teknolojileri, engellilerin işe yerleştirilmesi ve işe uyum, korumalı iş yeri projelerinden faydalanabileceklerini belirten Işıkhan, eski hükümlü vatandaşların ise kendi işini kurma hibe desteği projelerinden yararlanabileceğini belirtti. 

4857 sayılı İş Kanununun 30.maddesi kapsamında işverenler, özel sektörde 50 ya da daha fazla işçi çalıştırdığı işyerlerinde %3 engelli vatandaş, kamu kurumlarında ise %4 engelli ve %2 eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhsal durumlarına uygun işlerde çalıştırmak ile yükümlüdür. Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlere, her engelli ve eski hükümlü çalıştırmadığı ay başına idari para cezası uygulanmaktadır. Tahsil edilen bu para cezaları ise 4857 sayılı Kanununun 101.maddesi kapsamında:

  • Engellilerin ve eski hükümlülerin kendi işini kurma ve hibe desteğine yönelik projelerde,

  • Korumalı işyeri desteğine yönelik projelerde,

  • Engellinin istihdamını sağlayacak olan destek tekonolojileri projelerinde,

  • Engellilere yönelik mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyon projelerinde,

  • Engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanması ve bunun gibi projelerde kullanılacağı belirtilmiştir. 

İlgili İçerik: İşkur İşgücü Uyum Programı (İUP) Nedir? Nasıl Başvurulur?

Engelli Hibe Desteği Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli hibe desteği; bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal becerilerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeni ile iş gücü kaybının en az %40 olduğu ve verilen sağlık kurulu raporu ile engellilik derecesi belgelenen kişilerin üretime katkıda bulunması, geçimlerini sağlaması ve ilave istihdam oluşturması amacı ile İşkur tarafından verilen bir destektir. Engelli hibe desteği 2025 yılı başvuruları, 6 Aralık 2024 tarihine kadar e-Devlet üzerinden yapılacaktır. Engelli hibe desteği başvurusu yapmak için e-Devlet şifresi ve T.C kimlik numarası ile sisteme giriş yapılarak arama kısmına “Engelli Hibe Desteği Başvurusu” yazıldığında çıkan ilgili alana tıklayarak adımları takip edip, başvuru yapılabilmektedir.

Engelli Hibe Desteği Ne Kadar?

Bakan Vedat Işıkhan’ın yapmış olduğu açıklamalara göre bugüne kadar 3.608 engelli vatandaşa ve 2.746 eski hükümlü vatandaşa toplamda 293 milyon TL hibe desteği sağlanmıştır. Engelli vatandaşlara yönelik İşkur kapsamında verilen hibe desteği tutarı, projelerin türüne ve içeriğine göre değişiklik göstermektedir. Tarım ve hayvancılık sektörüne ait projelerde sağlanan hibe desteği yaklaşık 300.00 TL, diğer sektörlere ait projelerde ise hibe desteği engelli vatandaşlara 400.000 TL olarak belirlenmiştir. 

İlgili İçerik: Engelli Maaşı Ne Kadar? Nasıl Başvuru Yapılır?

Eski Hükümlü Hibe Desteği Nedir? Kimler Alabilir?

Eski hükümlü hibe desteği işlenen bazı suçlardan dolayı mahkum edilmiş, hapis cezası almış kişilerin topluma kazandırılması, geçimlerini sağlaması ve ilave istihdam oluşturabilmesi için İşkur kapsamında yapılan bir destektir. Eski hükümlü hibe desteğini alabilecek olan kişiler: affa uğramış olsa dahi devletin güvenliğine karşı, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı, milli savunmaya karşı, devlet sırlarına karşı suç işleyen, casusluk, cinsel saldırı ya da çocuğun cinsel istismarı suçlarından mahkum olmamak şartı ile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl ya da daha fazla hapis cezası alan kişiler ve zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık suçlarından hüküm giyerek cezasını tamamlayan kişiler, cezası ertelenen kişiler, denetimli serbestlik kapsamında olanlar Adalet Bakanlığı’nın ilgili birimleri aracılığı ile usul ve esaslar çerçevesinde hazırlayacakları projeleri ile “Eski Hükümlü Kendi İşini Kurma Hibe Desteği” başvurusunda bulunabilmektedir.

Eski Hükümlü Desteği Ne Kadar?

İlgili mevzuat kapsamında hükümlü olarak sayılan kişiler Adalet Bakanlığı’nın ilgili birimleri aracılığı ile başvuru rehberinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hazırlayacakları projeleri ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine, eski hükümlü hibe desteği başvurusunda bulunabilmektedir. Adalet Bakanlığı’nın ilgili birimleri tarafından iletilen hibe desteği başvurusundan sonra bütçe imkanlarına ve kaynak tahsis edilmesine uygun görülen tarım ve hayvancılık sektörüne ait olan projelerin 2025 yılı başvurularında vergiler dahil en fazla 240.000 TL hibe desteği sağlamaktadır. Diğer sektörlere ait projelerde ise vergiler dahil en fazla 300.000 TL hibe desteği sağlanmaktadır. 

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver