Ev Hanımları Emeklilik Şartları

Ev Hanımları Emeklilik Şartları
Ev Hanımları Emeklilik Şartları
Ev hanımlarının da emeklilik imkanı bulunmaktadır. Belirli koşulları sağlayan ev hanımları emeklilik hakkı elde edebilir. Hatta hiç çalışmamış olan ev hanımlarının bile emekli olması mümkündür. Ev hanımlarının nasıl emekli olacağını ilişkin bilgileri yazımızdan edinebilirsiniz.

Ev Hanımlarına Emeklilik Hakkı

Uzun süredir meclis gündeminde olan bir konu. Yeni torba yasanın içerisinde yer alan ve en dikkat çeken başlıklardan olduğunu söyleyebiliriz. Aile koruma kalkanı programı kapsamında gündeme gelen ev hanımlarına emeklilik hakkı konusunda pek çok insan merak içinde. Bu program sayesinde ev hanımları isteğe bağlı sigorta yaptırarak erken emeklilik hakkı kazanabilecekler. Ancak bunun için öncelikle tamamlanması gereken adımlar var.

Milyonlarca ev hanımını yakından ilgilendiren bu konu torba yasayla birlikte meclise sunulacak. Bu yasa kabul edildiği takdirde ev hanımlarına sosyal güvence desteği ve emeklilik fırsatı da sağlayacak.

Ev Hanımları Emeklilik Şartları Nelerdir?

Kanunen yapılan düzenlemeye göre ev hanımı sigortası imkanından yararlanacak olan ev kadınlarının yapacakları işler sınıflandırılarak belirlenmiştir. Düzenleme, ev hanımlarının, tığ örgü işi yapma, sepet,  hazır turistik eşyalar, halı, örtü, havlu, kilim, çorap, nakış işleri, dantel, süpürge, fırça, paspas, çarşaf, çiçek, erişte, tarhana, mantı gibi çeşitli ürünlerini üretmesi şartını koymaktadır. Bu ürünlerin üretilmekle kalmayıp panayır, pazar, festival, kermes ve kamu kurumlarının belirlediği geçici yerlerde satılması da gerekmektedir.

 Ev hanımı emekliliği ve sigortası için karşılanması gereken şartlar şunlardır:

  • 18 yaşını doldurmuş olmaları
  • Kendi sigortalılıkları sebebiyle aylık bağlanmamış olmaları
  • 5510 kanuna tabi olarak zorunlu bir sigortalılığı gerektirecek işte çalışmamış olmak
  • 4A sigorta kolu kapsamında çalışırken 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak, part time çalışmak
  • İsteğe bağlı giriş sigortası bildirgesi ile ve gerekli belgelerle sosyal güvenlik kurumuna başvuruda bulunmak
  • Ülkemizin sosyal güvenlik sözleşmesini imzalamış olduğu ülkelerdeki işverenlerin ve yurt dışına çalışmak için götürülen Türk işçilerinin isteğe bağlı sigortalılık talepleri için ülkemizde ikamet şartı aranmamaktadır.

25 yıllık ev hanımının isteğe bağlı sigorta kapsamında emekli olabilmesi için gerekli şartların sağlanması durumunda 58 yaşını doldurduktan sonra emekliliği hak edebilir. Hiç çalışmayan ev hanımları ise 25 yıl evli kalan kadınlar olarak emekli olma hakkı kazanabilir. Bunun için de 15 yıllık sigortalılık süresi ile 3600 gün prim ödeme şartı aranır.

25 Yıllık Ev Hanımlarının Emeklilik Şartları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigorta kapsamından yararlanmak için gün sayısını doldurmak gerekir. Çalışmayan ev hanımları sigortaya başvurdukları tarihten itibaren 25 yıl boyunca SGK prim ödemesi yapması şarttır. Ev hanımlarına emeklilik toplu ödeme kapsamında, primler toplu şekilde ödense bile 25 yıllık hizmet süresini kısaltamaz. Diğer önemli şart ise 25 yıllık prim ödeme süresi dolduktan sonra 58 yaş şartıdır. Yani 30 yaşında isteğe bağlı sigortaya başvuran bir ev hanımı 25 yıl sonunda primini öderse 55 yaşında emekli olmaya hak kazanamaz. Dolayısıyla 58 yaşını beklemesi gerekir.

  • 50 yaşını doldurmuş olmak
  • Başvurulan tarihte Sosyal Güvenlik Kurumu ile bir bağlantısı olmamak
  • Belirli bir süre çalışmış olan ev hanımlarının emeklilik hakkı elde edebilmeleri için, ev hanımlarının emeklilik başvurusu yaptıkları esnada SGK ya da BAĞKUR ile bağlarının olmaması
  • 1995 yılından önce evlenmiş olmak
  • Malullük veya yaşlılık maaşı almıyor olmak
  • Gelir vergisine tabii olmamak

Ev Hanımı Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ev hanımlarının emeklilik imkânından yararlanmaları için yukarıdaki koşulları eksiksiz biçimde yerine getirmeleri istenir. Koşullar yerine getirildikten sonra izlenmesi gereken adımlar kısaca şu şekildedir:

  • İkametgahının yer aldığı yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne ya da Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmak,
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • İsteğe bağlı sigortalılık başvuru formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmak,
  • 1 tane vesikalık fotoğraf,
  • Ödeme yapıldığına dair banka dekontu.

25 yıllık ev hanımının isteğe bağlı sigorta kapsamında emekli olabilmesi için gerekli şartların sağlanması durumunda 58 yaşını doldurduktan sonra emekliliği hak edebilir. Hiç çalışmayan ev hanımları ise 25 yıl evli kalan kadınlar olarak emekli olma hakkı kazanabilir. Bunun için de 15 yıllık sigortalılık süresi ile 3600 gün prim ödeme şartı aranır.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver