Evlilik, insanların hayatında bir dönüm noktası olmak ile beraber önemli ve özel anlardan birisidir. Bu özel günde sevdikleri ile beraber olmak ve düğün hazırlıklarına odaklanmak için iş hayatındaki sorumluluklara bir süre ara verilmesi gerekir. İş Kanunu kapsamında olan evlilik izni, mazeret izni sayılarak çalışan kişilerin yasal hakları arasında yer alır. Evlilik izni 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında güvence altına alınmış olup, ücretli izin olarak kabul edilmektedir.
Evlilik İzni Nedir?
Evlilik izni, çalışanların evlilikleri esnasında mevcut sigortalı olarak çalışmış olduğu işyerinden izin alarak düğün hazırlıklarına ve düğün törenine katılabilmesi için verilen bir tür ücretli izindir. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında olan evlilik izni, ücretli izin kapsamında olması nedeniyle işveren tarafından maaş kesintisinin yapılamayacağı izin türüdür. Evlilik izni, sosyal hayat ve iş hayatı arasında bir köprü kurulmasına yardımcı olarak günlük hayatın gerektirdiği sorumlulukları yerine getirirken iş hayatının sorumluluklarını da aksatmamalarını hedefler.
Evlilik İzni Kaç Gündür?
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında evlilik izni süresi 3 gündür. Kanuna göre sigortalı olarak çalışan kişi bu süreyi nikah tarihinden önce ya da sonrasında kullanma hakkına sahiptir. Bu süre, sigortalı olarak çalışan işçi ile işveren arasında imzalanan anlaşmaya göre de değişiklik gösterebilmektedir. Örnek verecek olursak, iş sözleşmesinde evlilik izni için 5 günlük izin belirlenmesi halinde çalışan evlilik iznini iş sözleşmesinde belirtilen süre kadar da kullanma hakkına sahiptir.
2025 Evlilik İzni Kaç Gündür?
Evlilik izni ile ilgili 2025 yılında yeni bir yasal düzenleme yapılmamıştır bu nedenle İş Kanunu kapsamında olan yasal asgari süre evlilik izninin 3 gün olduğu yönündedir. Fakat işveren ile işçi arasında yapılan iş sözleşmesinde bu sürenin uzatılmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır. İşçi ve işveren arasında anlaşma sağlanması halinde evlilik izni süresi 3 günden fazla da kullanılabilmektedir.
Memur Evlilik İzni Kaç Gündür?
Evlilik izni süresi, kamu personeli ve özel sektör çalışanları için değişiklik göstermektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurların evlilik izni, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Bu kanun kapsamında memurların evlilik izni süresi 7 gündür. Nikahtan önce ya da sonrasında da kullanılabilen evlilik izni memurun yalnızca kendisinin evlenmesinde değil aynı zamanda çocuğunun evlenmesinde de geçerli sayılan bir izindir. Evlilik izni süresince memur, maaş almaya devam etmektedir.
Evlilik İzni Nasıl Alınır?
Evlilik izni almak isteyen sigortalı çalışanlar, nikah tarihinin belirlenmesinin ardından işveren ile ya da insan kaynakları departmanı ile iletişime geçmelidir. İşçi ya da memur olarak çalışan kişiler evlilik izni almak istediğin bu durumu ilk olarak sözlü bir şekilde bildirir. Daha sonra işveren ya da insan kaynakları departmanı dilekçe veya izin formu yazılmasını talep eder. İzin formu veya dilekçenin ilgili birime teslim edildikten sonra işveren tarafından onaylanan evlilik izni, çalışana bildirilir ve çalışan bu izin süresince işe gelmese de maaş almaya devam eder.
Evlilik İzin Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Evlilik izni için hazırlanan dilekçe veya izin formu hazırlanırken öncelikle üst kısma dilekçenin/izin formunun verileceği birim ya da makam yazılır. Ardından “belirtilen tarihte evlenecek olmam nedeni ile 4857 sayılı İş Kanununun ek madde 2 düzenlemesi uyarınca 3 gün izin kullanmak istiyorum” şeklinde belirtilir.
Evlilik izni talep edecek kişinin devlet memuru olması halinde ise “4857 sayılı İş Kanunu madde 2 düzenlemesi” bölümü “657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104. maddesi” olarak değiştirilir. Hazırlanan dilekçe ya da izin formu isim, soyisim, adres yazılarak imzalanır ve ilgili departmana teslim edilir.
Evlilik İzninden Kimler Yararlanabilir?
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında evlilik izni özel sektör ya da kamu kurumları ayırmaksızın bütün çalışanların yararlanabileceği bir izin türüdür. Tüm erkek ve kadın çalışanlar için geçerli olan evlilik izni, yıllık izin kapsamında olan bir izin türü olmayıp mazeret izni kapsamındadır. Bu nedenle evlilik izni alabilmek için 1 yıl çalışma şartı gibi durumlar aranmaz. Evlilik izni kullanacak olan sigortalı çalışanın izin süresince maaşından herhangi bir kesinti de yapılmamaktadır.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
2025 Vizesiz Ülkeler Listesi
Evlilik İzni Kaç Gündür? Nasıl Alınır?
Doktora Nedir? Doktora Yapmak İçin Neler Gereklidir?
İş Göremezlik Raporu Nedir? İş Göremezlik Ücreti Ne Kadar?
Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Kaç Günlük Rapor Maaştan Kesilir?
Fahri Trafik Müfettişi Nedir? Nasıl Olunur?
Kan Grubu Kartı Nasıl Alınır?
ALES Sınav Konuları Nelerdir?
Gardiyan Nasıl Olunur?