Freelance Çalışmanın Artıları ve Eksileri

Freelance Çalışmanın Artıları ve Eksileri
Freelance Çalışmanın Artıları ve Eksileri
Freelance (serbest) çalışmanın cazibesi, dünya çapındaki endüstrilerde hızla büyümesi nedeniyle gittikçe artıyor.

Upwork’ün son araştırmasına göre freelance çalışanlar iş gücünün %39’unu oluşturuyor. Freelance çalışma, istikrarlı bir şekilde büyüdükçe neredeyse her sektörde kendine yer buluyor. Ancak bu, freelance çalışmanın herkese uygun olduğu veya bazı zorlukları beraberinde getirmediği anlamına gelmiyor. Freelance kariyerin, size uygun olup olmadığına karar vermek için işte avantaj ve dezavantajlarının bir listesi…

Freelance Çalışmanın Avantajları

Freelance işler, birçok çalışanını özlediği bağımsızlığı sunar. Yalnızca geleneksel ofislerden ve programlardan kurtulmakla kalmaz, aynı zamanda tek başınıza ve çoğunlukla en rahat olduğunuz yerde çalışabilirsiniz.

1. Profesyonel Bağlantıyla Her Yerden Çalışın

Freelance çalışanların geleneksel bir ofiste çalışmasına gerek yoktur. Birçok freelance çalışan, günlük işe gidip gelme zorunluluğu olmadan evden çalışma özgürlüğünün tadını çıkarıyor. Ancak daha büyük hayaller kurabilir ve seyahat ederken çalışmanın tadını çıkarabilirsiniz. İnternet bağlantınız olduğu sürece neredeyse her yerden işinizi yapabilirsiniz.  

2. Esnek Çalışma Saatleri

Freelance çalışanlar çoğu insanın hayalini kurduğu esnekliğe sahiptir. Yılın büyük bölümünde tam zamanlı, yazın ise yalnızca yarı zamanlı çalışmak istiyorsanız, bu kararı verecek esnekliğe ve kontrole sahipsiniz.

3. Sınırsız Gelir Artışı

Geliriniz, başkası tarafından belirlenen sabit bir saatlik ücretle sınırlandırılmak yerine katlanarak büyüme potansiyeline sahiptir. Freelance çalışanlar ek müşteriler alabilir ve daha deneyimli hale geldikçe ücretlerini ayarlayabilir ve ek hizmetleri içerecek şekilde gelir kaynaklarını çeşitlendirebilir.

4. Farklı Projelerde Çalışabilme

Freelancerlar tek bir şirketle sınırlı değildir. Farklı müşterilerle çeşitli projeler üzerinde çalışabilirsiniz. Bu, becerilerinizi ve yaratıcılığınızı sergileyebileceğiniz çok çeşitli bir çalışma portföyüne yol açabilir.

5. Kapsamlı Ağ Fırsatları

Serbest çalışanlar, küresel endüstrilerdeki profesyonellerle iletişim kurma fırsatına sahiptir. Bu, daha yüksek ücretli projelere, daha kapsamlı fırsatlara ve değerli bağlantılara yol açabilir

Freelance Çalışmanın Dezavantajları

Freelance çalışmaya karar verdiyseniz, hesaba katmanız gereken bazı zorluklar da var.

1. Sigorta Olmaması

Tam zamanlı ve hatta bazı yarı zamanlı çalışanlara şirket tarafından sigorta yaptırılıyor. Ancak freelance çalışanlar, müşterilerinden sigorta ve diğer avantajlar talep edemiyor. Freelance çalışanlar, serbest meslek sahibi oldukları için sigortalarını finanse etmekten sorumludurlar.

2. Yapılandırılmamış İş-Yaşam Dengesi

Freelance çalışma, istediğiniz zaman çalışma esnekliği sağlar. Ancak bu aynı zamanda sağlıklı bir iş-yaşam dengesini kurmakta zorlanabileceğinizi de gösterir. Fazla iş üstlenme ve tükenme riski vardır. Ve sürekli çalışmaktan kaçınmak için sağlam bir program yapmalısınız.

3. Öngörülemeyen Gelir

Sabit gelir, freelance çalışmanın doğasında olan bir risktir. Projeler başlayabilir ve daha sonra rafa kaldırılabilir. Müşteriler sözleşmeyi erken sonlandırabilir. Bir projeyi bitirebilir ve daha fazla iş bulmakta zorlanabilirsiniz.

4. İzolasyon Riski

Serbest çalışmanın bir diğer yaygın zorluğu da sonuçta bir ekipten veya şirketten izole edilmenizdir. Yakınınızda birlikte çalışabileceğiniz insanlar olmadığı sürece genellikle yalnız çalışacaksınız. Ancak içe dönük biriyseniz, bu olumsuz sayılmayabilir.

5. Ödeme Yapmayan Müşteriler ve Ofis Giderleri

Geleneksel bir çalışan olduğunuzda, bir müşterinin faturasını ödemesini sağlamak farklı bir departmanın sorumluluğundadır. Freelance çalışanların kendilerini zamanında ödeme yapmayan müşterilerden korumak için açık sözleşmelere ihtiyaçları vardır. Ve freelance çalışan olarak telefonlardan, bilgisayarlardan ve yazılımlardan temel ofis malzemelerine kadar ofisle ilgili tüm masraflar cebinizden çıkar.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver