Türk milletinin tarihindeki gaziler, yalnızca savaş alanında değil toplumun her alanında özveri ve kahramanlıkları ile örnek olmuş kişilerdir. Gazi maaşları, gazilerin sahip olduğu statüye ya da unvana göre değişiklik gösterse de devlet, gazilerin ve şehit yakınlarının ekonomik durumlarını gözeterek maaşları belirlemektedir. Gazi maaşı ne kadar, Kimler gazi maaşı alabilir, gazilik maaşı nasıl bağlanır gibi soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz.
Gazi Maaşı Nedir?
Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan gaziler, vatan uğruna göstermiş oldukları kahramanlık ve fedakarlıklar ile milletin onur kaynağı olmuştur. Gaziler, hem savaşlarda hem de sonrasındaki hayatları sürecinde özel haklar ile korunmaktadır. Türkiye’de gazilere devlet tarafından çeşitli haklar tanınır bunlardan birisi de gazi maaşıdır.
Gazi maaşı, görevi sırasında ya da sonrasında çeşitli nedenlerden dolayı malul duruma gelmesi sonucunda gazi ünvanı kazanan kişilere devlet tarafından ödenen maaşa denir. Gazi maaşı yalnızca gazilere değil bazı durumlarda gazilerin eşlerine, çocuklarına ya da diğer yakınlarına da verilebilmektedir.
Kimler Gazi Maaşı Alabilir?
Gazi maaşı alabilmek için belli bir koşul bulunur bu koşul da kişinin gazi ünvanına sahip olmasıdır. Fakat gazi ünvanı almak ve gazi maaşı almak için farklı durumlarda çeşitli haklar tanınmıştır. Gazi maaşı alabilecek kişiler şunlardır:
-
Malul Gaziler: Malul gaziler, savaş esnasında ya da sonrasında savaşın etkisi ile kalıcı olarak bedensel engel ya da hastalık yaşayan kişilere denir. Malul gaziler, çeşitli yaralanmalar nedeni ile askeri hizmetlerine devam edemeyecek duruma gelen kişilerdir ve bu nedenle malul sayılırlar.
-
Şehit Yakınları ve Gazilerin Aileleri: Şehit yakınları ve gazilerin aileleri de belli koşullar altında gazi maaşı alabilmektedir. Savaş ya da görev sırasında vefat eden ya da gazilik ünvanı alarak sonrasında gazi olarak vefat etmiş ise, geride eş, çocuk ya da diğer yakınları da bulunuyorsa gazi maaşı alınabilmektedir.
-
Gazi Ünvanı Alanlar: Savaşta ya da iç güvenlik operasyonlarında kahramanlık gösteren ve bu nedenle gazi ünvanı alan kişiler, gazi maaşı alabilmektedir.
Gazi maaşı, malullük derecesine ve kişilerin rütbelerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Gazi maaşları, gazilerin ve şehit yakınlarının yaşam maliyetlerini karşılayabilmesi için devlet tarafından karşılanmaktadır.
Gazilik Maaşı Nasıl Bağlanır?
Gazilik maaşının bağlanması için, şehit yakınları ve gazilerin belli adımları uygulaması gerekmektedir. Gerekli belgeler ile birlikte, kendi kurumlarına müracaat ederler. Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne gerekli evraklar gönderilir. SGK, iletilen belgeleri inceleyerek gazi maaşı bağlanması için gerekli süreçlere başlar.
Gazilere Sağlanan Haklar Nelerdir?
SGK Tarafından Sağlanan Gazi Hakları
Şeref Aylığı
-
Sosyal güvencesi bulunan gazilere, her sene Bütçe Kanunu ile hesaplanan memur maaşının 5750 gösterge rakamı kapsamında gazi maaşları, aylık olarak ödenir.
-
Sosyal güvencesi bulunmayan gazilere ise 30 günlük net asgari ücret ödemesi yapılır.
-
Gazi kişinin vefatının ardından eşine, şeref aylığının %75’i bırakılır.
Ücretsiz Sağlık Hizmetleri
-
Şeref aylığı alan gaziler, gazilerin eşleri, aile bireyleri, 18 yaşına kadar olan çocukları ve 25 yaşına kadar olan çocukları sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanabilmektedir. Devlet hastanelerinde ve sağlık ocaklarından katılım payı ödemez ve özel hastanelere sevk belgesi taşıma zorunluluğu bulunmaz.
Ücretsiz Ulaşım Hakkı
-
Şeref aylığı alan gaziler, eşleri ve aile bireyleri Devlet Demiryolları ve Denizcilik İşletmeleri araçlarında, belediye otobüslerinde ve özel taşım araçlarının bazılarından ücretsiz bir şekilde faydalanabilmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri Tarafından Sağlanan Haklar
-
Muharip gazilerin çocuklarına, askeri okullara girişte ek puan ya da kontenjanla görünürlük sağlanması
-
Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarına memur alımında muharip gazilerin eş ve çocuklarına başvuruda bulunması halinde ek puan verilmektedir.
-
Muharip gazilerin vefatında, D tipi askeri törenlerin organizasyonu hakkı bulunur. Aile üyeleri garnizon komutanlıklarına başvuruda bulunarak, tören düzenlenmesini talep edebilme hakkına sahiptir.
Milli Eğitim Bakanlığı Tarafından Sağlanan Haklar
-
Muharip gazilerin çocukları, ilköğretim ve ortaöğretim okullarına istedikleri şekilde elektronik ortamda kayıt yapma hakkında sahiptir.
-
Muharip gazilerin çocuklarından yüksek verimli katkı payı ve ikinci öğretim ücretsizdir.
Kamu ve Özel Kurumlar Tarafından Sağlanan Haklar
-
Gaziler, elektrik tüketiminde %40, su tüketiminde ise belediyeler tarafından geçerli olan indirimlerden yararlanma hakkına sahiptir.
-
Muharip gazilerin çocukları, Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarından ücretsiz bir şekilde faydalanma hakkına sahiptir.
-
Yükseköğretimde eğitim gören gazi çocuklarına Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından geri ödemesiz burs verilmektedir.
-
Kamu kurumlarına ait olan sosyal tesislerden indirimli ücretler ile faydalanma hakkına sahiptir.
-
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tesislerinde ücretsiz spor karşılaşmalarına katılabilir, Devlet Tiyatrolarından ve müzelerden ücretsiz bir şekilde yaratlanabilme hakkına sahiptir.
-
THY iç hat seferlerinde %5 dış hat seferlerinde ise %20 indirim hakkına sahip olan gaziler ve gazi yakınları, PTT aracılığı ile gönderilecek olan kargolardan da %10 indirim hakkına sahiptir.
Gazi Maaşı Ne Kadar?
Er malul gaziler 19.410 TL maaş alırken Uzman Gazi maaşı 49.350 TL’dir. Astsubay gazi maaşı ise 60.800 TL olarak verilmektedir. 2025 yılında asgari ücretin artması ile beraber gazi maaşları da güncellenecektir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Kaç Günlük Rapor Maaştan Kesilir?
Fahri Trafik Müfettişi Nedir? Nasıl Olunur?
Kan Grubu Kartı Nasıl Alınır?
ALES Sınav Konuları Nelerdir?
Gardiyan Nasıl Olunur?
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?