Genç Girişimci Desteği Nedir?

Genç Girişimci Desteği Nedir?
Genç Girişimci Desteği Nedir?
Genç girişimci desteği, 29 yaşından küçük olan gençlerin kendi işlerini kurmalarını desteklemek amacıyla sunulan finans ve eğitim yardımlarını kapsar.

Genç girişimci desteği, yeni girişimcilerin Bağ-Kur priminden ve gelir vergisinden muafiyetini sağlayarak, işletmelerine yardımcı olmaktadır. Genç girişimci desteği hakkında detaylı bilgilere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. 

Genç Girişimci Desteği Nedir?

Genç Girişimci Desteği, 29 yaşından küçük olan ve 18 yaşını tamamlamış olan genç girişimcilerin, kendi işlerini kurmalarını teşvik etmek ve desteklemek amacıyla sunduğu finansal ve eğitim yardımlarını kapsayan destek türüdür. Genç girişimcileri desteklemek amacıyla yapılan programlarda gençler, 3 yıl boyunca 75.000 TL’ye kadar olan gelir vergisinden muaf tutulur ve Bağ-Kur primleri devlet tarafından 1 yıl boyunca karşılanır. 

Genç girişimci desteği, devlet tarafından verilen çeşitli teşvikler ve eğitim imkanlarıyla, genç girişimcilerin fikirlerini hayata geçirmesine olanak sağlar ve bu teşvikler sayesinde, girişimcilik kavramını güçlendirmeyi ve istihdam seviyesini arttırmayı amaçlar.

Genç Girişimci Desteği Şartları Nelerdir?

Genç girişimci desteğinden faydalanmak isteyen genç girişimcilerin belirli şartları sağlaması gerekmektedir. Genç girişimci desteği şartları şunlardır:

  • Genç girişimcinin 18 - 29 yaş aralığında olunması,

  • Şahıs şirketi ya da adi ortaklık şirketi kurması,

  • 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa Bağ-Kur (4B) sigorta girişinin yapılacak olması,

  • Ticari, mesleki ve zirai faaliyetleri kapsayan bir iş kolu olması,

  • Herhangi bir şirkete ortak olmaması, ortaklığı varsa da ölüm hariç üçüncü derece akraba ya da eşten devralınmış olması,

  • İlk defa şirket açıyor olması gerekmektedir.

Genç Girişimci Desteği Avantajları Nelerdir?

Genç girişimci desteği gençlere birtakım avantajlar sağlamaktadır. Genç girişimcilere sağlanan teşvikler ile genç girişimciler iş hayatına daha kaygısız ve başarılı bir şekilde başlayabilir. Genç girişimci desteğinin sağladığı avantajlar ise şunlardır:

  • Genç girişimci desteği 18 - 29 yaş arasındaki gençlere 3 yıl süresince 75.000 TL’ye kadar olan kazançları için gelir vergisi almamakta vergi muafiyeti sağlamaktadır.

  • Bağ-Kur (4B) sigorta kapsamına giren genç girişimcilerden, 1 yıllık sigorta primi muafiyeti sağlanır. Bağ-Kur (4B) sigorta primi devlet tarafından genç girişimci adına ödenir. 

Genç Girişimci Desteğinin Faydaları

Genç girişimci desteği birçok fayda sağlar bunlar:

  • Genç girişimciler, kendi şahıs şirketlerini kurarak çeşitli alanlarda iş alanı oluşturarak istihdamı arttırır.

  • Girişimcilerin ürettiği yenilikçi fikirler sayesinde piyasa hareketliliği oluşur ve rekabet sağlanır.

  • Genç girişimciler faaliyetleri sayesinde elde ettiği başarılar ile ekonomik kalkınmaya katkı sağlar.

  • Girişimcilik, gençlerin problem çözme, yönetim ve liderlik özelliklerini besler.

Genç Girişimci Destek Programları

Genç girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmek için destek sağlayan kurumlar bulunur. Bu kurumlar, finansal ve eğitim yardımlarıyla teşvik sağlayarak genç girişimcilere iş hayatına atılacağı bu süreçte yardımcı olurlar. Genç girişimci destek programları:

  • KOSGEB Genç Girişimci Desteği: KOSGEB, genç girişimcilere hibe ve kredi desteği sağlamaktadır.

  • TÜBİTAK Destekleri: TÜBİTAK, teknoloji ve inovasyon odaklı olan projelere fon sağlar.

  • İŞKUR Girişimcilik Programları: İş kurma sürecinde olan genç girişimcilere bu süreçte eğitim ve danışmanlık desteği sağlar. 

  • Tarım ve Orman Bakanlığı: Tarım ve hayvancılık alanında faaliyet göstermek isteyen genç girişimcilere çeşitli destekler sağlamaktadır. 

  • Ziraat Bankası: Genç girişimci desteği ve hibe haricinde kredi planlamaları ile de yardımcı olmaktadır. 

Genç Girişimci Destek Başvurusu Nasıl Yapılır?

Genç girişimci destek başvurusu yapmak için, belirlenen şartları sağladıktan ve şahıs şirketinizi kurduktan sonra başvurunuzu, vergi dairesine kendiniz giderek yapabileceğiniz gibi online olarak İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı ile de dilekçenizi hazırlayarak başvuruda bulunabilirsiniz. Şartlar sağlandığı takdirde vergi dairesi size; “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası” belgesini verecektir belgeyi, ikametgahınıza en yakın olan SGK Müdürlüğüne teslim etmeniz yeterli olacaktır. 

KOSGEB Girişimcilik Desteği Nedir?

KOSGEB Girişimcilik Desteği, yenilikçi fikri olan ve bunu faaliyete geçirmek isteyen genç girişimcilere çeşitli eğitim ve hibe destekleri sağlayan bir kurumdur. İş kurma desteği ve iş geliştirme desteği olarak farklı hibe ve kredi seçenekleri sunarak, genç girişimcilere kolaylık sağlamaktadır. 

Şahıs şirketi olarak kurulmuş olan işletmelere 10.000 TL, sermaye şirketi olarak kurulan işletmelere ise 20.000 TL tutarında destek vermektedir. Bu destek tutarına, girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi ya da birinci derece şehit yakını olması halinde 10.000 TL daha ilave edilmektedir. Genç girişimciler, KOSGEB’in web sitesinde belirtilen sektörlerde iş kurması halinde bu desteklerinden faydalanabilirler.

Daha detaylı bilgi edinmek için KOSGEB’in resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

KOSGEB Girişimcilik Eğitimleri Nelerdir?, KOSGEB Destekleri Nelerdir? ve KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Nedir? başlıklı yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

KOSGEB Girişimcilik Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Genç girişimcileri destekleyen programlar kapsamında en çok tercih edileni KOSGEB Girişimcilik Destek Programıdır. Ücretsiz olan KOSGEB Girişimcilik Desteğine başvurunuzu e-Devlet portalı üzerinden yapabilirsiniz. e-Devlet sistemine şifreniz ile giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Geleneksel Girişimci Destek Programı Başvurusu” yazmanız yeterli olacaktır. KOSGEB Genç Girişimci Desteğinden faydalanmadan önce KOSGEB’in eğitimlerini tamamlamış olmanız gerekmektedir.

Daha detaylı bilgi için KOSGEB’in resmi web sitesinden faydalanabilirsiniz.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver