Huzur Hakkı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Huzur Hakkı Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Huzur Hakkı Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Huzur hakkı, şirket ortaklarına, müdürlere ve yönetim kurulu üyelerine sorumlulukları nedeniyle karşılaşabilecekleri riskleri azaltmak amacı ile verilen bir ödemedir.

Şirketler, çalışanlarına vermiş oldukları emek ve hizmetin karşılığında maaş ödemesi yapar. Üst düzey yöneticilere, müdürlere ve yönetim kurulu üyelerine yönelik yapılan ekstra ödemeler ise huzur hakkı olarak adlandırılmaktadır. bu durum Türk Ticaret Kanunu’nun 394. maddesinde yer almaktadır ve yönetim kurulu üyelerinin mali haklarını kapsar. Kanunda belirtilen bu madde ile şirket ortakları, yönetim kurulu üyeleri, üst düzey yöneticiler gibi kişilerin mali haklarının yanında bir de huzur hakkı kapsamında ödeme alır. 

Huzur Hakkı Nedir?

İş hayatında son zamanlarda, işletmelerin belirli departmanlarında görev alan üst düzey çalışanlara huzur hakkı adı altında belirli ödemeler yapılmaktadır. Huzur hakkı, işyerlerinde üst düzey personellere, idarecilere, müdürlere, yönetim kurulu üyelerine almış oldukları belli kararlarda oluşabilecek riskli durumlara karşı verilmektedir. Huzur hakkı, üst düzey görev alan personelin net maaşının haricinde ek bir maaş olarak verilmektedir. Gelir Vergisi Kanunu üzerinden hesaplanarak ödenen huzur hakkı, işyerlerinin gider olarak gösterebileceği bir ödemedir. Huzur hakkı ödemeleri Türk Ticaret Kanunu kapsamında yapılan şirket sözleşmeleri ve genel kurul kararları çerçevesinde uygulanması gereken bir ödeme şeklidir. 

Huzur Hakkı Kimlere Ödenir?

Huzur hakkı ödemesi şirketlerin türüne göre değişiklik göstermektedir. Şirket içerisinde yer  alan üst düzey yöneticileri kapsayan huzur hakkı, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyelerine, limited şirketlerdeki müdür unvanına sahip olan personellere yapılmaktadır. Kısaca özetleyecek olursa huzur hakkı; müdürlere, idarecilere, şirket ortaklarına, üst düzey yöneticilere, yönetim kurulu üyelerine maaş haricinde ödenen bir ek ücrettir. 

Huzur Hakkı Nasıl Hesaplanır?

Şirketlerin huzur hakkı ödemesi yapabilmesi için, şirket sözleşmelerinde huzur hakkına yer verilmesi ya da genel kurul toplantılarında alınan karar doğrultusunda huzur hakkının onaylanması gerekir. 6102 sayılı Türk Ticaret  Kanunu’nun 394. maddesinde: “Yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul kararıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kârdan pay ödenebilir.” şeklinde belirtilmiştir. 

Huzur hakkı hesaplaması yapılırken gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri bu ödemeden kesilir, vergi dilimlerine dikkat ederek hesaplanır. Huzur hakkının, ek ödeme olarak ücret olarak kabul edilmesi sebebiyle asgari geçim düzenlemesi zorunludur. 

Gelir vergisi ve damga vergisi tutarları her yıl farklılık gösterir ve bu nedenle huzur hakkı ödemesi vergi dilimlerine göre değişiklik gösterir. 

2024 yılı gelir vergisi dilimleri şu şekildedir:

Gelir Dilimi

Vergi Oranı

110.000 TL’ye kadar

%15

230.000 TL’nin 110.000 TL’si için 16.500 TL, fazlası

%20

870.000 TL’nin 230.000 TL’si için 40.500 TL, fazlası

%27

3.000.000 TL’nin 870.000 TL’si için 213.300 TL, fazlası

%35

3.000.000 TL’nin 3.000.000 TL’si için 958.800 TL, fazlası

%40

2024 yılı için belirtilen gelir vergisi dilimlerine göre huzur hakkı ödemesi, vergi oranına göre değişiklik gösterir. Gelir vergisine ek olarak huzur hakkından kesilen damga vergisinin oranı ise binde 7,59 olarak alınır. 

Örnek verecek olursak 2024 Ocak ayında brüt 100.000 TL tutarında bir huzur hakkı ödemesinin hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır:

Huzur Hakkı (Brüt)

100.000 TL

Gelir Vergisi

15.000,00 TL

Damga Vergisi

759,00 TL

Huzur Hakkı (Net)

84.241,00 TL

Huzur hakkı ödemesi hesaplanmasında 100.000 TL brüt ödeme alan bir üst düzey yöneticinin %15’lik gelir vergisi dilimi ve damga vergisi kesintileri ile beraber eline geçen net tutar 84.241,00 TL olmaktadır. 

Huzur Hakkı Ödemesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • İşletmelerin huzur hakkı verebilmesi için şirket sözleşmelerinde huzur hakkının belirtilmesi ya da yönetim kurulu üyeleri tarafından onaylanması gerekmektedir. Huzur hakkı, noter tasdiki gerektiren bir karar olmasa da çok ortaklı olan şirketlerde itiraz olması halinde tescil edilmesi gerekmektedir. 

  • Huzur hakkı, üst düzey yöneticilere sağlanan bir gelir olmasından dolayı şirket içerisinde bir gider olarak muhasebe kayıtlarının tutulması gerekmektedir. 

  • Şirket esas sözleşmeleri ile belirlenen huzur hakkının, ödemesi yapılmadan önce ödeme yapılacak olan personellerden onay alması gerekmektedir. Huzur hakkı ödemesi, emsallere uygunluk ilkesi kapsamında olup, şirketlerin mali yapısına uygun olacak şekilde belirlenmelidir. Mali yapıya uygun olmayan ödemelerin yapılması halinde şirketlere cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

Huzur Hakkı Vergilendirmesi

Huzur hakkı vergilendirmesi ve huzur hakkını gider olarak kaydetmek beraberinde vergi avantajlarını da getiren bir işlemdir. Sermaye şirketlerinde herhangi bir para çekme durumu olduğunda, kurumlar vergisine ek olarak %15 stopaj vergisi ödenir. Fakat şirketten alınan bu ücret Huzur Hakkı olarak alındığında gelir vergisi dilimlerine göre vergilendirmeye tabi tutulur ve şirketin mali kayıtlarında bulunur. Şirketten alınan bu ücretin gider olarak kaydedilmesi de vergi avantajı sağlar. Böylece şirketlerin aylık ve yıllık olarak ödediği kurumlar vergisi tutarı düşmüş olur.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver