İş Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

İş Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
İş Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
İş başvurusu yapmak, kariyeriniz için önemli bir dönüm noktasıdır. Başarılı bir şekilde yapılan iş başvurusu, hayalinizde olan işi elde etmenize yardımcı olur. Peki, iş başvurusu yaparken nelere dikkat edilmeli?

İş başvurusu yaparken dikkat etmeniz gereken adımlardan ve bu yolda size rehber olabilecek konulardan bahsedeceğiz.

İş Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Öncelikle, ne istediğinizi bilerek adım atmanız daha sağlıklı bir karar olacaktır. Sadece ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak, her ilana başvuru yapmak ilerleyen süreçte kariyer hedefinize ulaşmanızı zorlaştırır ve moral bozukluğu yaratır.

Etkileyici Bir Özgeçmiş Hazırlayın

Özgeçmiş, iş başvurularının en kritik noktasıdır. İşverenlerin ve insan kaynakları uzmanlarının, sizin hakkınızdaki ilk izlenimi özgeçmişiniz üzerinden olacaktır. Bu sebeple, özgeçmişinizin dikkat çekici olması ve profesyonellik içermesi önemlidir.

Cv hazırlarken yapılan ve dikkat çekici olan en belirgin hata ise, cv’lere çok resmi durmayan fotoğrafların eklenmesidir.

Kişisel Bilgilerin ve İletişim Bilgilerinin Güncel Tutulması

İş başvurusu yaparken özgeçmişte mutlaka, kişisel bilgilerin ve iletişim bilgilerinin bulunması ve bu bilgilerin güncel olması gerekir. Yanlış ya da eksik bilgilerin yer alması işverenin ya da insan kaynakları departmanının size ulaşmasını engelleyecektir.

Pozisyona Özel Ön Yazı Yazılması

Ön yazı, iş başvurusunu kişiselleştirmenin basit ve harika bir yoludur. Her iş başvurusu için, farklı ve başvurulan pozisyona özel bir ön yazı yazmak, işverene ve şirkete olan ilginizi ve özeninizi gösterecektir.

İş İlanına Dikkat Etmek

İş ilanını dikkatlice okumak önemlidir. İş başvurusu yapılacak olan ilana uygunluğunuzu ve verilen iş ilanında istenilen niteliklerin sizde olup olmadığını anlamak, istenilen niteliklerin sizde mevcut olması halinde şirketin beklentilerini karşılayıp karşılayamayacağınızı ayırt edebilmek için ilanın detaylı bir şekilde incelenmesi önemlidir. Ayrıca bazı iş ilanlarında verilen olan yan haklar ve çalışma koşullarından da söz edilmektedir. Bunların incelenmesi de iş başvurusu yaparken sizlere yardımcı olacaktır.

Online Başvuru Platformları

Günümüzde artık pek çok kurum Secretcv üzerinden iş ilanlarını yayınlıyor. Sizde özgeçmişinizi hazırlayarak profesyonel bir profil oluşturabilir ve size en uygun olan iş başvurularını sitemizden bulabilirsiniz.

Referanslar

İşverenler ve insan kaynakları departmanları genellikle referans istemektedir. Önceki çalıştığınız işyerinden ya da akademik hayatınızdaki öğretmenlerinizi referanslarınıza ekleyebilirsiniz. Güvendiğiniz ve sizin için olumlu referans verebilecek kişilerin iletişim bilgilerini özgeçmişinize eklemek, işverenler ve insan kaynakları uzmanları tarafından olumlu karşılanacaktır.

Mülakat Hazırlığı

İş başvurunuz olumlu sonuçlandığında, başvuru yapmış olduğunuz kurum sizi mülakata davet edebilir. Mülakat hazırlığı, işveren ve insan kaynakları uzmanları üzerinde iyi izlenim bırakması açısından önemli bir unsurdur. Mülakatta Sorulan Sorular başlıklı yazımızı okuyabilir ve mülakat öncesinde sorulabilecek sorulara karşı hazırlıklı olabilirsiniz. Mülakat sorularına hazırlıklı olup, mülakata çağırıldığınız şirket hakkında araştırma yapmanız sizin için faydalı olacaktır.

Takip E-mailleri

İş başvurusunun ardından takip e-mailleri göndermek, işverenin ve insan kaynakları uzmanlarının sizi hatırlamasına yardımcı olacaktır. Nazik ve kibar bir şekilde başvurunuzun durumunu sormak, profesyonel izlenim bırakır.

Sabırlı Olmak

İş başvurusu süreci kimi zaman uzun ve stresli bir süreç haline gelebilmektedir. Fakat, olumlu bir tutum sergilemek ve sabırlı olmak bu aşamada çok önemlidir. İş başvurusu süreçlerinin ve iyi bir iş bulma aşamasının zaman alabileceğini unutmamalısınız. Stresli ve uzun bir süreç olsa bile kendinize güvenmeyi ihmal etmeyin.

Network Oluşturma

Network oluşturma, iş ilanları hakkında bilgi sahibi olmanızı kolaylaştırır. İş hayatında tanıdıklarınızın olması size yeni iş fırsatları yaratabilir veya yeni kapılar açabilir. Ayrıca güçlü bir network sahibi olmanız, iş başvurularında referans olarak kullanabileceğiniz insanlarla da bağlantı kurmanızı sağlar.

Gelişime Açık Olma

Kendinizi sürekli geliştirmek, iş başvurularında size avantaj sağlayacak özgeçmişinizi güncel tutmanızda işe yarayacaktır. Yeni yetenekler edinmek, sertifika kurslarına gitmek ve alanınızdaki gelişmeleri takip ederek çeşitli seminerlere katılmak sizi diğer adaylardan birkaç adım öne çıkaracaktır.

Geri Bildirim

İş başvurularınız reddedildiğinde, geri bildirim istemeniz sizin için faydalı olacaktır.  Olumsuz sonuçlanan iş başvurularında neden olumsuz ilerlediğine dair geri bildirim istemeniz kendinizi geliştirmeniz için yararlı olabilir. Bir sonraki iş görüşmesinde, dikkat etmediğiniz bir duruma dikkat etmeniz için, daha öncesinde almış olduğunuz bildirim size ışık tutabilir.

Geri bildirim istemek ya da eleştirilmek kötü bir durum gibi algılanmamalı, aksine yanlış bir durum varsa bunun değiştirilip, geliştirilmesine yardımcı olur. Sizinle ilgili olumsuz bir durum olmaması da ihtimaller dahilinde elbette, şirketin ihtiyacı değişmiş de olabilir. Bu sebeplerden dolayı iş başvurularınız reddedildiğinde geri bildirim istemeniz sizler için faydalı olacaktır.

İş başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken adımları uygulayarak, iş arama serüvenini daha faydalı hale getirebilirsiniz. Her iş başvurusu veya iş başvurusu reddedilmesi bir öğrenme fırsatıdır. Her tecrübe hedefinize yaklaşmanıza yardımcı olur.

Başarılar dileriz :)

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver