İş Bulma Stratejileri Nelerdir?

İş Bulma Stratejileri Nelerdir?
İş Bulma Stratejileri Nelerdir?
Giderek zorlu bir süreç haline gelen iş bulma süreci, doğru iş bulma stratejileri kullanılarak daha kolay olabilir. Peki nedir bu İş Bulma Stratejileri?

İş bulma süreci zor ve stresli bir dönem olsa da iş arama sürecinde başarıya ulaşmanın anahtarı, iyi bir kariyer planı oluşturmaktır. Bu yazıda, iş bulma stratejileri hakkında detaylı bilgiler ile kariyerinize nasıl yön vereceğinizden sizlere bahsedeceğiz. 

İş Bulma Stratejileri

İş bulma sürecinde başarılı olmak istiyorsanız, size en uygun olan işi bulmaya odaklanmalısınız. İş bulma süreci; dikkatli planlama, takip, azim ve olumlu bir bakış açısı gerektirir. Plansız bir şekilde ilerlemek, iş bulma sürecinde hayal kırıklığına neden olabilmektedir. İş bulma sürecinde etkili olabilmek için, bir ajanda geliştirmeli günlük planlarınızı oluşturmalı ve atılacak adımları yazmak size yardımcı olacaktır. 

Kariyer Hedefinizi ve Kriterlerinizi Belirleyin

Kariyer hedefi belirlemek, iş bulma sürecinde başarıya giden yolda atmanız gereken ilk adımdır. Öncelikle rotanızı belirlemelisiniz. İş arama aşamasına geçmeden önce ne istediğinizi, çalışmak istediğiniz işten beklentilerinizi ve ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Kısa ve uzun vadeli kariyer hedefleri belirleyerek iş bulma sürecinizi yönetebilirsiniz. İş bulma sürecinde kısa vadeli hedefleriniz iş tecrübesi kazanmak, belirli bir sektörde uzmanlaşmak vb. üzerine olabilir. Uzun vadeli hedefleriniz ise, kariyerinizi ilerletme, yönetici olma vb. üzerine hedefler olabilir.

Okumuş olduğunuz bölüme yönelik birden fazla çalışma alanı varsa en çok hangi alanda çalışmak istediğinizden başlayıp, mesleğinizin diğer çalışma alanlarını isteğinize göre numaralandırarak hedefinize eklemeniz, iş bulma sürecinde size yardımcı olacaktır. Daha sonrasında çalışacağınız işin tam zamanlı ya da yarı zamanlı olcağını, maaş beklentinizi belirleyebilirsiniz.  

İş bulma sürecinde, iş ilanlarını değerlendirirken maaş konusu önemli bir etken olsa da, işyerinin evinize olan uzaklığını, uzun-kısa vadeli hedeflerinizi, çalışma ortamını ve işin size neler katacağını düşünerek bir seçim yapmalısınız. 

Profesyonel Bir CV Hazırlayın

Profesyonel cv hazırlama, iş bulma sürecindeki kritik adımlardan birisidir. Cv oluştururken eğitim bilgilerini, iş tecrübelerinizi, katıldığınız projeleri, alınan sertifikalara cv’nizde mutlaka yer vermelisiniz. Üniversite döneminde çalıştıysanız bu iş tecrübelerinizden işverene bahsedebilirsiniz. Böylece işverene ve insan kaynakları uzmanlarına mücadeleci ve çalışkan olduğunuz fikrini verirsiniz. Cv hazırlamak ile ilgili daha detaylı bilgi için CV Hazırlama İpuçları isimli makaleyi okuyabilirsiniz. 

İş Bulma Platformlarını Kullanın

İş bulma sürecinde, işyerlerine giderek cv doldurma işlemi artık eskisi kadar kullanılmamakta. İşverenlerin ve insan kaynakları uzmanlarının dikkatini çekmek için cv’nizin özenle hazırlanmış ve güncel olması gerekmektedir. İş bulma platformlarına cv’nizi eklemeniz ve cv’nizi güncel tutmanız, iş fırsatlarını değerlendirmenize ve  iş bulmanıza yardımcı olmaktadır. Kariyer hedeflerinizi belirleyip, güncel bir cv hazırladıktan sonra iş bulma sitelerindeki iş ilanlarını gözden geçirebilirsiniz. 

İş bulma platformlarının sağladığı kolaylıklar ile, ilgili anahtar kelimeyi kullanarak size en uygun pozisyonu bulabilir, filtreleme seçenekleri ile konum, sektör, maaş aramalarınızı size uygun olacak şekilde daraltarak filtreleyebilirsiniz. Örneğin; mühendis iş ilanları, yazılım uzmanı iş ilanları vs.

İş bulma sitelerinin haricinde, belediye ve bakanlıklar dönemsel olarak kendi iş ilanlarını yayınlamaktadır. Belirlenen kadrolara başvuruda bulunmak için gerekli olan koşulları sağlayarak ve KPSS sınavında geçerli puanı elde ederek başvuruda bulunabilirsiniz. 

Güncel iş ilanlarına bakmak ve size en uygun iş ilanını bulmak için sitemizdeki İş İlanlarına göz atabilirsiniz. 

İş Bulma Sürecinde Kendinizi Geliştirin

İş bulma süreci yoğun geçebilir ve zamanınızı alabilir. İş arıyor olmanız kendinizi geliştirmenize engel olmamalı. Rekabetin oldukça yüksek olduğu iş dünyasında, kendinizi kişisel ve mesleki alanda geliştirmeniz iş bulma sürecinde size oldukça fayda sağlayacaktır. Yabancı dilinizi geliştirebilir ve mesleki alanınıza uygun olan sertifika kurslarına katılarak donanımızını artırabilirsiniz. 

Ağ Kurun (Networking)

Ağ kurma (networking), iş bulma sürecindeki etkili stratejilerdendir. İş fuarları, seminerler, konferanslar gibi etkinlikleri takip edip katılarak çalışmak istediğiniz sektörünüzdeki kişileri tanıyabilir ve onlar ile tanışabilirsiniz. Denetim profesyonellerden mentorluk yardımı alarak kariyer yolculuğunuzda hedeflerinize ulaşmanızda rehberlik isteyebilirsiniz. Linkedin gibi platformlarda aktif olarak, çalışmak istediğiniz sektördeki uzmanlarla iletişim kurabilir ve çevre edinebilirsiniz. 

İş Mülakatlarına Hazırlıklı Olun

İş dünyasında, işverenler ve insan kaynakları uzmanları sizi daha yakından tanımak isterler. Başvuruda bulunduğunuz şirket profiline uygunluğunuzu, yetenek ve becerilerinizi, deneyimlerinizi öğrenmek ve sizi tanımak için mülakatlar düzenlerler. Görüşme yapacağınız şirketi araştırarak, şirketin misyonu, vizyonu, kurum kültürü hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.   Mülakat soruları üzerine çalışmak ve cevaplarınızı önceden belirleme mülakat sırasında stresinizi ve heyecanınızı azaltır. Mülakatta Sorulan Sorular Nelerdir? başlıklı yazımız, mülakat sürecinde size yardımcı olabilir.

İş Bulma Sürecinde Motivasyon

İş bulma süreci zorlu, stresli ve kaygılı olabilmektedir. İş başvuru süreçlerinin reddedilmesi, geri dönüş yapılmaması gibi durumlar kaygı bozukluğu ve moral bozukluğu yaratabilmektedir. İş bulma sürecinde bu durumların yaşanabileceğini unutmamanız ve motivasyonunuzu korumanız sizin bu süreci daha rahat atlatmanızı sağlayacaktır. 

Reddedilmeler ve kötü geçen mülakatlar olabilir, bunlar ile karşılaştığınızda olumlu düşünmeye ve başarısızlıkların da bir deneyim olduğunu kendinize hatırlatmalısınız.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver