İş Göremezlik Nedir?
İş göremezlik, bir çalışanın çeşitli sağlık sorunları, annelik hali, meslek hastalığı, iş kazası gibi nedenlerden dolayı kendi işini yapamayacak duruma gelmesi halidir. Bir işçi, geçici ya da kalıcı olarak çalışma durumunu kaybettiğinde bu durum iş göremezlik olarak ifade edilir. Bunun gibi durumlarda işçinin hak kaybı yaşamaması için sağlık kurumlarından iş göremezlik durumunu ifade edecek iş göremezlik raporu alması gerekir.
İş Göremezlik Raporu Nedir?
İş göremezlik raporu, sigortalı olarak çalışan işçinin meslek hastalığı, annelik hali, hastalık, kaza gibi durumlardan dolayı sağlık raporunda doktor tarafından belirtilen süre boyunca çalışamaz halini gösteren belgedir. Geçici iş göremezlik raporu olarak da ifade edilen bu rapor, tam teşekküllü hastanelerden alınan ve hekim tarafından onaylanan SGK’ya bildirilen bir belgedir. İş göremezlik raporu alan işçiye, işe gidemediği süre boyunca SGK tarafından belli bir ödeme yapılır. Bu ödemeye de iş göremezlik ödeneği ya da iş göremezlik ücreti denir.
İş Göremezlik Raporu Nasıl Alınır?
Sigortalı olarak çalışan bir işçi; hastalık, iş kazası, annelik hali gibi durumlardan dolayı işe gidemediği süre boyunca hak kaybına uğramamak ve maddi kaybını karşılamak için iş göremezlik raporu alma hakkına sahiptir. İş göremezlik raporu alabilmek için sigortalı olarak çalışan kişinin en az 3 gün işe gidemeyeceğini belirten rapora ihtiyacı vardır. 2 günlük alınan sağlık raporlarının ödemeleri SGK tarafından değil, işveren tarafından yapılmaktadır. İş göremezlik raporu, devlet hastanelerinden, özel hastanelerden, tıp merkezlerinden alınmaktadır. İş göremezlik raporu alarak SGK tarafından verilen ödenekten faydalanmak için işçinin son bir sene içerisinde 90 günlük sigorta priminin ödenmiş olması gerekmektedir.
İş Göremezlik Ücreti Nedir?
İş göremezlik ücreti; hastalık, annelik hali, meslek hastalığı ve iş kazası gibi sebeplerden dolayı işçinin geçici olarak işini yapamayacak durumda olması halinde hak kaybına uğramaması için alınan bir ödemedir. İş göremezlik ödemesi SGK tarafından karşılanan bir ödeme olup 3 gün ve daha fazla olan istirahat günlerine karşılık alınmaktadır.
SGK tarafından yapılan iş göremezlik ödemesi/ödeneği, işçinin günlük brüt ücreti üzerinden hesaplanmaktadır. Sigortalı olarak çalışan işçi yatarak tedavi görüyor ise günlük brüt ücretinin yarısını, ayakta tedavi görüyor ise günlük ücretinin üçte ikisi kadarını almaktadır.
İş Göremezlik Ücreti Hangi Durumlarda Alınır?
İş göremezlik ücreti ya da diğer adı ile iş göremezlik ödeneği alabilmek için sağlık kurum ve kuruluşları tarafından yazılan sağlık raporunun en az 3 gün istirahat gerektiğini gösterir olması gerekmektedir. 1 ya da 2 günlük olan raporlar SGK tarafından karşılanmamakta olup, işveren tarafından ödenmektedir. İş göremezlik ödemesi şu durumlarda alınabilmektedir:
-
İş kazası,
-
Meslek hastalığı,
-
Annelik hali,
-
Hastalık (sağlık problemleri) gibi durumlarda alınabilmektedir.
İş Göremezlik Ücreti Ne Kadar?
İş göremezlik ödemesi, sigortalı olarak çalışan bir işçinin hastalık, iş kazası, annelik hali veya meslek hastalığı gibi nedenlerden dolayı hak kaybı yaşamamak için SGK tarafından alınan bir ödemedir. İş göremezlik ödemesi alabilmek için sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporunun en az 3 günlük olması gerekmektedir. İş göremezlik ödemesi, üçüncü günden başlayarak her gün için verilmektedir. İlk iki günü ise işveren tarafından ödenir.
İş göremezlik ücreti, ayaktan tedavilerde işçinin günlük ücretinin üçte ikisi, yatarak tedavilerde ise günlük ücretinin yarısı kadardır.
İş Göremezlik Ücreti Ne Zaman Yatırılır?
İş göremezlik ücreti, sağlık kurum ve kuruluşları tarafından verilen raporun üçüncü gününden itibaren yatırılmaktadır. Birinci ve ikinci günün ödemeleri işveren tarafından yapılır. İş göremezlik ücreti diğer adı ile iş göremezlik ödemesi, iş göremezlik raporunun SGK’ya bildirilmesinin ardından 15 gün içerisinde yatırılır. İş göremezlik ücretinin yatırılıp yatırılmadığı ile ilgili e-Devlet üzerinden görüntüleyebilir ya da PTT şubelerine giderek bilgi alabilirsiniz. İş göremezlik ücretinin yatırılmasının ardından belli bir süre içerisinde PTT’den alınmaması durumunda yatırılan ödenekler SGK’ya iade edilmektedir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
İş Göremezlik Raporu Nedir? İş Göremezlik Ücreti Ne Kadar?
Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Kaç Günlük Rapor Maaştan Kesilir?
Fahri Trafik Müfettişi Nedir? Nasıl Olunur?
Kan Grubu Kartı Nasıl Alınır?
ALES Sınav Konuları Nelerdir?
Gardiyan Nasıl Olunur?
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?