İş Kazası Bildirimi Nedir?

İş Kazası Bildirimi Nedir?
İş Kazası Bildirimi Nedir?
İş kazası bildirimi, çalışan haklarının korunması, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve benzer kazaların önlenmesi için önemli bir süreçtir.

İş kazası bildirimi, işyerlerinde meydana gelen kazaların resmi makamlara (SGK) bildirilmesi sürecidir. İş kazası bildiriminin doğru ve zamanında yapılması, işverenlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi açısından büyük önem taşımaktadır. 

İş Kazası Bildirimi Nedir?

İş kazası bildirimi, bir işçinin işyerinde başına gelen veya iş ile ilgili faaliyet gösterirken meydana gelen bir kaza sonucunda hastalanması, yaralanması veya ölümünün gerçekleşmesi durumunda gerekli yerlere bildirilmesi gereken bir işlemdir. Bu işlem aynı zamanda işverenin yasal sorumlulukları arasında yer alır ve iş kazası sonrasında işçinin haklarının korunmasını da sağlamaktadır. 

İş kazasının nedenlerini ve etkilerini araştırmak gerekmektedir. Yaralanan işçinin tıbbi masraflarının şirket tarafından karşılanması ve iş kazası sonucunda meydana gelen maddi ve manevi zararların işveren tarafından giderilmesi gerekmektedir.

İş Kazası Bildirimi Süresi

İş kazasının gerçekleşmesinin ardından işverenlerin kazayı gerçekleşmesinden itibaren 3 iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesi gerekmektedir. Belirtilen süre içerisinde yapılmayan iş kazası bildirimi, işverenler için idari para cezası ile sonuçlanabilmektedir.

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?

İş kazası bildirimi, bir işçinin işyerinde veya yaptığı iş nedeni ile maruz kaldığı bir kazayı işverene bildrimesi ve gereken resmi işlemlerin başlatılması sürecini içermektedir. İş kazası bildirimi temel adımları ise şunlardır;

  • İş kazası meydana geldiğinde, yaralanan işçiye işyerinin varsa hekimi tarafından müdahale edilmelidir yok ise ilk müdahale edenin adı ve soyadı iş kazası raporuna eklenmelidir. Gereken durumlarda ise acil sağlık hizmetlerinden yararlanılmalıdır.

  • İş kazası bildirimi yapmadan öncesinde iş kazası raporu hazırlanmalıdır. İş kazasına neden olan araç ve gereçlerin detaylı olarak bu rapora yazılması gerekmektedir. 

  • İş kazası bildirimi, SGK’ya online olarak veya yazılı bildirim yarak en geç 3 iş günü içerisinde bildirilmelidir.

  • İş kazası bildirimi yapıldıktan sonra gerekli evraklar sigorta şirketine gönderilmelidir.

  • İş kazası sonucunda çalışanın hak etmiş olduğu tazminat işlemleri başlatılmalıdır.

İş Kazası Bildirimi İçin Gereken Bilgiler Nelerdir?

  • Kazanın tarihi ve saati

  • Kazanın gerçekleşmiş olduğu yer

  • Kazanın gerçekleşme nedeni ve sonucu (hastalık, yaralanma, ölüm)

  • İş kazasının gerçekleştiği sıradaki tanıkların isimleri ve iletişim bilgileri

  • Kaza ile ilgili video kayıtları veya fotoğraflar

İş Kazası Bildirimi Hangi Kurumlara Yapılır?

İş kazası bildirimi, işçinin var olan haklarını korumak ve iş kazalarını önlemek için önem arz etmektedir. Çalışan işçiler, iş kazası durumunda haklarını bilmeli ve bildirimlerini 3 iş günü içerisinde yapmalıdır.

İş kazası bildiriminin yapılması gereken kurumlar:

  • İşveren, iş kazası bildirimini 3 iş günü içerisinde SGK’ ya yapmalıdır.

  • İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu, iş kazalarını incelemek ve önlemek amacı ile yetkili bir kurumdur.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu, iş kazası sonucunda olan sağlık masraflarını ve iş görmezlik ödeneğini karşılamaktadır.

İş Kazası Bildirimi Yapmamanın Cezası 2024

İş kazası bildirimi yapmak hem işveren hem de işçi için önem arz etmektedir. İş kazası bildirimlerinin 3 iş günü içerisinden işveren tarafından yapılması gerekmektedir. Zamanında yapılan iş kazası bildirimi hem işçinin var olan yasal haklarını korur hem de işverenin idari para cezası ödememesini sağlar. İşyerinin tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre ceza tutarları değişiklik göstermektedir.

İş kazası bildrimi yapmamanın cezası 2024 yılında %58 oranında artarak en az 24.607 TL olarak güncellenmiştir. İş kazasını geç bildiren veya bildirmeyen işverene idari para cezası kesilecektir. 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver