İş Kazası Bildirmeme Cezası Nedir?

İş Kazası Bildirmeme Cezası Nedir?
İş Kazası Bildirmeme Cezası Nedir?
İş kazası bildirmeme cezası, işverenlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyerek işyerinde gerçekleşen iş kazasını zamanında SGK'ya bildirmemesi ya da geç bildirmesi durumunda karşılaştığı yaptırımlardır.

İş kazası, çalışma hayatında birçok kişinin başına gelebilecek bir durum olarak karşımıza çıkmakta. Her sene dünya genelinde milyonlarca işçi, işyerinde çeşitli nedenlerden dolayı kazalara maruz kalmakta ve bu kazalar işçinin hayatını etkileyebilmekle beraber işverene de çeşitli yaptırımları beraberinde getirmekte. İş kazası bildirimi, iş kazalarının yasal çerçevede kaydedilmesi, bildirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması açısından son derece önemlidir. İş kazası bildirmeme gibi durumlar işverene çeşitli yaptırımların haricinde iş kazası bildirmeme cezası da uygunlanmaktadır. İş Kazası Bildirimi, İş Kazası Bildirmeme Cezası Nedir?, İş Kazası Bildirmeme Cezası Ne Kadar? ve İş Güvenliği hakkında detaylı bilgilere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

İş Kazası Nedir?

İş kazası, sigortalı olarak çalışan bir işçinin işyerinde işini yaptığı sırada ya da işini yaparken meydana gelen, fiziksel ya da ruhsal yaralanma, sakatlanma, işgücü kaybı, hastalık veya ölüm gibi durumları ifade etmektedir. İş kazası, işçi ve işveren için iş hayatında karşılaşmak istenmeyen durumların başında gelmektedir fakat buna rağmen günümüzde birçok iş kazası meydana gelmektedir.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortalar Kanunu’nda iş kazası hakkında yer verilen hükümlere göre iş kazası: “Çalışma hayatında veya iş sahası içerisinde gerçekleşen ve sigortalı olarak çalışanı fiziksel ya da ruhen engelli duruma getiren olaylar” olarak ifade edilmektedir. 

İş kazalarının nedenleri arasında dikkatsizlik, yetersiz eğitim, yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması, iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğinin uygulanmaması gibi faktörler yer alabilmektedir. İşverenler, çalışanlarının güvenliğini sağlamakla yükümlüdür ve bu yükümlülüklerin ihlali söz konusu olduğunda hem işçilerin sağlığı riske atılmış olur hem de işverenler yasal çerçevede iş kazalarından sorumlu hale gelir. 

İş Kazası Olarak Kabul Edilen Durumlar Nelerdir?

SGK’ya göre iş kazası olarak kabul edilen durumlar şunlardır:

  • Sigortalı işçinin işyerinde olduğu esnada,

  • İşveren tarafından yürütülmekte olan iş sebebiyle,

  • İşverene bağlı olarak çalışan sigortalı işçinin, işyeri dışında başka bir yere göreve gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapamadığı zamanlarda,

  • Süt izni kapsamında olan bir işçinin çocuğuna süt vermek amacıyla işyerinden ayrıldığı sürede,

  • Sigortalı işçinin, işveren tarafından sağlanan bir araçla işin yapıldığı alana gidip gelmesi esnasında meydana gelen ve sigortalı işçiyi hemen ya da sonrasında fiziksel ya da suhsal olarak zarar veren durumlar iş kazası olarak kabul edilmektedir.

İş Kazası Bildirmeme Cezası Nedir?

İş kazalarının zamanında ve doğru bir şekilde bildirilmesi, hem işçinin haklarının korunması hem de gelecekte oluşabilecek iş kazalarının önlenmesi açısından önemlidir. İş kazası bildirimi; iş kazasının sebeplerinin analiz edilmesi, risklerin değerlendirilmesi ve işyerindeki güvenlik önlemlerinin geliştirilmesi açısından gerekli bir durumdur. İş kazası bildirimi yapılmaması, işyerindeki güvenlik standartlarının göz ardı edilmesine neden olur ve çalışanların sağlığını tehlikeye atar. 

İşveren, işyerinde meydana gelen iş kazasını 3 iş günü içerisinde SGK’ya bildirilmelidir. İşverenlerin, iş kazalarını zamanında bildirilmemesi, yasal yükümlülükleri yerine getirmediğini göstererek cezai yaptırımlar ile sonuçlanır. İş kazası bildirmeme cezalarının miktarı işyerinde çalışan sayısına ve tehlike sınıfına göre değişiklik göstermektedir. İş kazasını zamanında bildirmeme cezası 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında 2024 yılında %58,46 oranında artarak, işverene minimum 24.607 TL para cezası uygulanmaktadır. 2025 yılına doğru yaklaşırken, iş kazası bildirmeme cezası tutarının daha da artacağı tahmin edilmektedir. 

İş Kazası Bildirmeme Cezası Ne Kadar?

İş kazası bildirimi, iş kazasının meydana gelmesinden itibaren 3 iş günü içerisinde SGK’ya bildirilmelidir. İş kazası bildirimi; kazanın oluşumunu, kazanın nedenlerini ve sonuçlarını içeren bir tutanaktır. İş kazası tutanağının en kısa sürede tutularak ilgili tarafların imzalaması ile beraber SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir. Aksi halinde iş kazası bildirmeme veya geç bildirme nedeniyle idari para cezası uygulanır. 

İş kazası bildirmeme cezası 2024 yılı için minimum 24.607 TL’dir. Bu tutar, işyerindeki çalışan sayısına, tehlike sınıfına ve cezayı ne kadar süre boyunca bildirmediğine göre artmaktadır. 

Çalışan Sayısı ve Tehlike Sınıfına Göre İş Kazası Bildirmeme Cezaları Ne Kadar?

Çalışan sayısı 10 kişiden az olan işyerlerinde:

  • Az tehlikeli işyeri 24.607 TL

  • Tehlikeli işyeri 30.758 TL

  • Çok tehlikeli işyerinde ise 36.910 TL iş kazası bildirmeme cezası ödemektedir.

Çalışan Sayısı 10 ile 49 kişiye kadar olan işyerlerinde:

  • Az tehlikeli işyeri 24.607 TL

  • Tehlikeli işyeri 36.910 TL

  • Çok tehlikeli işyerinde ise 49.214 TL iş kazası bildirmeme cezası ödemektedir.

Çalışan Sayısı 50 kişiden fazla olan işyerlerinde:

  • Az tehlikeli işyeri 36.910 TL

  • Tehlikeli işyeri 49.214 TL

  • Çok tehlikeli işyerinde ise 73.821 TL iş kazası bildirmeme cezası ödemektedir.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver