Çalışanların işyerinde verimli bir şekilde çalışabilmesi, düzenli ve zamanında işbaşı yapabilmesine bağlıdır. Fakat her kişinin günlük yaşamında oluşan çeşitli sebeplerden dolayı kimi zaman işe geç kalması mümkündür. Trafik, kişisel sorunlar, sağlık problemleri gibi durumlar, çalışanların işe geç kalmasına sebep olabilmektedir.
İşe geç kalma, çalışan ile işveren arasındaki ilişkilerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu durumun çözümü ise hem yasal düzenlemelere hem de işyerindeki mevcut prosedürlere dayanır. Birçok çalışan, işe geç kalmanın maaşından kesilip kesilmeyeceğini merak eder ve işyerindeki bu tür durumlarda nasıl bir uygulama yapıldığı hakkında bilgi sahibi olmayabilir. İşe geç kalınan süreler maaştan kesilir mi sorusu hakkındaki yasal düzenlemeler, yasal haklar ve maaş kesintileri hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde yazımızın devamında inceleyeceğiz.
İşe Geç Kalınan Süreler Maaştan Kesilir Mi?
İşe geç kalma, işyerindeki verimliliği olumsuz etkileyecek bir durum olarak sayılır. İşverenler bu nedenle işçinin zamanında işbaşı yapmasını ister. Fakat her işyerinde işe geç kalma ve işe geç gelme durumlarına karşı uygulanan prosedürler farklıdır. Bazı işyerlerinde geç kalma süresinin belli bir tolerans süresi ve seviyesi bulunur, bazı işyerlerinde ise daha farklı prosedürler ya da katı kurallar mevcuttur.
İşveren, çalışanlarının mesai saatlerine uygun bir şekilde çalışmasını bekler fakat işe geç kalma durumunun çalışan ve işveren arasında yapılan iş sözleşmesinde maaştan kesileceğine dair bir maddenin iş sözleşmesinde açık bir şekilde belirtilmesi gerekir. Bu nedenle işveren, işçinin maaşından keyfi olarak kesinti yapamaz.
İş Kanunu’na göre işçinin, işverenin emir ve talimatlarına uyması gerekmektedir bu nedenle işveren, mesai saatlerine uymayan işçinin çalışmadığı süreleri, maaşından kesme hakkına sahiptir.
İlgili İçerik: İşten Çıkarılma Sebepleri Nelerdir?
İşe Geç Kalma Durumunda Yasal Düzenleme
İşe geç kalma durumları her işyerinde farklı prosedürlere ve uygulamalara tabii tutulur. Fakat, her işe geç kalma durumunda maaş kesintisi yapılması zorunlu değildir. İşveren, işçinin işe geç kalma durumunu uygun gördüğü şekilde düzenleyebilir ve mazeretini tolere edebilir.
İşveren, işçinin sıklıkla işe geç gelmesi durumunda İş Kanunu’nun 18. maddesi gereğince iş sözleşmesini geçerli nedenler ile feshetme hakkına da sahiptir. Fakat, bu fesih işçinin davranışlarının durumuna, işe geç kalma sıklığına ve işverenin fesih hakkını kullanmadan önce işçiye yazılı ve sözlü bir şekilde uyarıda bulunup bulunmamasına göre değişiklik gösterir.
İşçinin birden fazla kez işe gelmesi ya da geç kalması gibi durumlar işçi dışındaki nedenlere dayanıyorsa (örneğin trafik, toplu taşıma sefer saatli vs.), işverenin bunun gibi durumlarda iş sözleşmesini geçerli nedenler ile feshetmesi uygun olmayabilir. İşverenin işçiye önceden uyarıda bulunması ve işçiye bir fırsat tanıması gerekir.
İşçinin işe sürekli olarak geç kalması ya da devamsızlık yapması işyerindeki işlerin aksamasına neden oluyor ise, işveren iş sözleşmesini geçerli nedenlerle feshetme hakkına sahip olur. Fakat işverenin bu fesih kararını deliller ile kanıtlaması ve işçiye önceden uyarıda bulunması gerekir.
İlgili İçerik: İşe Giriş Belgeleri Nelerdir?
İşe Geç Kalma ve Maaştan Kesintisi
İşe geç kalmanın maaştan kesilip kesilmeyeceği, genellikle iş sözleşmesine, işyerindeki prosedürlere ve işçinin işe geç kalma sıklığına bağlıdır. Birçok işyerinde işe geç kalma belli bir süre ile sınırlı tutulur ve işverenin işçinin geç kalması durumunda maaşından kesinti yapması zorunlu bir uygulama değildir.
Sürekli ve düzenli olarak tekrarlanan işe geç kalma, işveren tarafından yapılan uyarılara rağmen dikkate alınmama gibi durumlarda maaştan kesinti yapılabileceği gibi işverenin bu durumu deliller ile kanıtlaması halinde iş sözleşmesini feshetme hakkı da bulunur.
İşveren, işe geç kalan işçinin maaşından kesinti yapacağı durumlarda işçinin geç kaldığı saat ve dakikayı, işçinin maaşının saatlik ücreti üzerinden kesmelidir.
Bazı durumlarda ise çalışanların işe geç kalması, işveren tarafından haklı gerekçeler ile değerlendirilip maaş kesintisine tabi tutulmaz. Birçok işyerinde “hoşgörü süresi” gibi uygulamalar bulunur ve bu uygulamalar ile çalışanların belli bir süre işe geç kalması tolere edilir ve geç kalma süresi maaşa yansıtılmaz.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar