İşe Giriş Belgeleri Nelerdir?

İşe Giriş Belgeleri Nelerdir?
İşe Giriş Belgeleri Nelerdir?
İşe giriş belgeleri, çalışanın resmi olarak işe başlayabilmesi için işyerine verdiği evrakların toplamıdır. İş arama süreci olumlu sonuçlanan adaylardan istenen işe giriş belgeleri, kişinin özlük dosyasını oluşturmak için önemli ve bulundurulması zorunlu tutulan belgelerdir.

İşyerinde bir çalışanın resmi olarak işe başlayabilmesi için gerekli olan evrakların tümüne işe giriş belgeleri denir. Bu belgeler, hem işverenin yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi hem de çalışan haklarının korunması açısından önemlidir. Birçok aday tarafından merak edilen İşe giriş belgeleri nelerdir?, İşe giriş belgeleri nereden alınır?, İşe giriş sağlık raporu nereden alınır?, İşe giriş sağlık raporu ne kadar? gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

İşe Giriş Belgeleri Nelerdir?

İşe giriş belgeleri, işveren ve çalışan arasındaki ilişkiyi düzenleyen yasal bir çerçeve oluşturur. Bu nedenle işe giriş belgeleri, hem çalışanların haklarını korur hem de işverenin yükümlülüklerini belirler. 

İşe giriş sürecinin eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanması iş güvenliği ve sosyal güvenlik açısından da büyük önem taşır. 4857 sayılı İş Kanunu gereğince işe giriş belgelerinin işveren tarafından talep edilmesi zorunlu tutulmuştur. İş bulma ve iş arama süreci olumlu sonuçlanan adaylardan istenen işe giriş evraklarının işveren tarafından özlük dosyasında saklanmaması halinde cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. 

İşe giriş belgeleri şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi

  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği

  • Diploma ya da mezuniyet belgesi

  • İkametgah belgesi

  • Sağlık raporu

  • Adli sicil kaydını gösteren belge (son 6 ay içerisinde alınmış olmalı)

  • Vesikalık fotoğraf (son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı)

  • Kan grubu kartı

  • Erkek adaylar için askerlik durumunu gösteren belge

  • Maaşın yatırılacağı çalışacak kişiye ait olan banka hesap bilgileri

  • SGK hizmet dökümü

  • Daha önceden çalışıyor ise SGK işten çıkış belgesi

İlgili İçerik: İş Mülakatında Başarılı Olmanın Sırları Nelerdir?

İşe Giriş Belgeleri Nereden Alınır?

İşveren, işe giriş belgelerinin toplanması ve saklanması konusunda yasal yükümlülüklere sahiptir. Aynı zamanda işe giriş belgeleri, çalışanların iş güvencelerini sağlamak ve güvenlik primlerinin düzenli bir şekilde ödenmesi için de gerekli belgelerdir.

İşe giriş belgelerini toplamak için önceden bir haftaya yakın zaman harcanırken artık günümüz teknolojisinde işe giriş evraklarını neredeyse bir günde temin edebilmekteyiz. İşe giriş belgeleri online olarak e-Devlet sistemi üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir.

İkametgah belgesi, vukuatlı nüfus kayıt örneği, mezuniyet belgesi, adli sicil kaydını gösteren belge, SGK hizmet dökümü, SGK işten çıkış belgesi gibi işe giriş belgelerini e-Devlet sistemi üzerinden kolay bir şekilde temin edebilirsiniz. 

İşe Giriş Sağlık Raporu Nereden Alınır?

İşe giriş için istenen belgelerden biri olan sağlık raporu, işe başlayacak olan kişinin belirtilen işi yapmaması için herhangi bir sağlık sorunu olmadığını gösteren belgedir. İşe giriş sağlık raporunda işin gerekliliklerini yerine getirebileceğinize dair ruhsal ve fiziksel yeterliliğe sahip olup olmadığınız belgelenmiş ve resmi bir evrak haline gelmiş olur.

İşe giriş için istenen sağlık rapor Aile hekimlerinden, devlet hastanelerinden alınabildiği gibi özel hastaneler, özel tıp merkezleri ya da OSGB kuruluşlarından da belli bir ücret karşılığında alınabilmektedir. 

İşe giriş sağlık raporunda istenen tetkikler arasında;  

  • İşitme testi

  • Akciğer grafisi

  • Solunum fonksiyon testi

  • Kan testleri

  • İdrar tahlili

  • EKG

  • Doktorun imzası ve kaşesinin olduğu çalışabilir raporu bulunur.

Bazı işe giriş sağlık raporları daha detaylı olabilmektedir. Bu raporların detaylı olmasının nedeni ise görev yapacağınız işin gerekliliklerinden kaynaklıdır. Ekstra istenen sağlık tetkikleri, işe başlayacağınız kurum tarafından belirlenmektedir. 

İlgili İçerik: CV Hazırlama İpuçları

2024 İşe Giriş Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar?

İşe giriş sağlık raporu 2024 yılında hastanelere ve sağlık raporu için istenen tetkiklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İşe giriş sağlık raporu ücreti özel hastanelerde 750 TL ile 2000 TL arasında değişiklik gösterirken, OSGB kuruluşlarında 450 TL ile 850 TL arasındadır. Aile hekimleri ve devlet hastanelerinden alınan işe giriş sağlık raporu ise ücretsizdir. 

İşe Giriş Belgeleri Ne Kadar Süre Boyunca Saklanır?

İşe giriş belgeleri, yeni işe başlayan adayların işverene teslim etmesi gereken belgelerin toplamını ifade eder. İşe giriş belgelerinin, işyerinin insan kaynakları departmanında ya da muhasebe departmanında belli bir süre boyunca saklanması zorunludur. 

4857 sayılı İş Kanunu’nda bu konu ile ilgili herhangi bir yasa bulunmasa da 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince işyerinde tutulan resmi kayıtların ve belgelerin 10 yıla kadar saklanması gerekmektedir. Personele ait olan işe giriş belgeleri, özlük dosyasında bulunduğu için resmi belge kategorisine girmektedir. Bu nedenle, işçiye ait olan işe giriş belgelerinin, 10 yıl boyunca saklanması gerekir. 

 

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver