İşgücü Uyum Programı Nedir?
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından hazırlanan, işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılmasına yönelik olarak yürürlüğe giren İşgücü Uyum Programı, dezavantajlı gruplar başta olmak üzere, işsiz olan kişilerin işgücü piyasasına geçmesini sağlayarak onlara; bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve iş disiplini kazandırmak üzere hazırlanan bir programdır. Çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde yönetilecek olan İşgücü Uyum Programı, ilk işbirliğini Milli Eğitim Bakanlığı ile yapmıştır.
İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında, iş gücüne katılımı artırmak için çeşitli eğitimler ve uygulamalı iş deneyimleri yapılacaktır. Özellikle uzun süre işsiz olanlar, kadınlar, engelliler ve eski hükümlüler gibi dezavantajlı gruplara yönelik yapılan İUP, Bartın ili başta olmak üzere tüm ülke genelinde 9 Eylül 2024 tarihinde başlayacaktır. Programa katılan kişilere günlük 566,73 TL cep harçlığı ve %5,5 oranında sosyal güvenlik primi ödemesi yapılacaktır.
İUP katılımcı sayısı, uygulanacak olan programın içeriğine, uygulama yapılacak olan alanın büyüklüğüne ve program için ayrılan kaynakların adedine göre 5 kişiden az olmayacak şekilde belirlenecektir.
İUP Ne Kadar Sürecek?
İşgücü Uyum Programı’nın ilk 4 haftasında yararlanma süresi 37,5 saat ve 5 gün olacaktır. İlk 4 haftanın tamamlanmasından sonra ise, haftalık yararlanma süresi 22,5 saat ve 3 gün olarak devam edecektir.
İUP uygulama süresi, her program için en fazla 10 ay sürecek şekilde planlanmıştır. Katılımcıların, programa başvururken yapmış olduğu sözleşmede belirlenen sürenin tamamlanması ile sona erecektir.
Program başladıktan sonra ilk 4 hafta günde 7,5 saat olacak şekilde 8 gün boyunca meslek edindirme hazırlık eğitimleri ve kişisel gelişim eğitimleri, katılımcılara verilecektir. Son 2 haftada ise 3 gün boyunca iş arama becerisini geliştirilmesine yönelik olarak il müdürlüğü tarafından eğitimlere alınacaktır.
İlgili İçerik: İUP Maaşı Ne Kadar? Ne Zaman Yatacak?
İşgücü Uyum Programı (İUP) Başvuru Şartları Nelerdir?
İŞKUR resmi web sitesi üzerinden yapılacak olan İUP başvurularında, vatandaşların belirli şartları sağlaması gerekmektedir. İUP başvuru şartları şunlardır:
-
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
-
18 yaşını tamamlamış olmak,
-
İşkur’a kayıtlı olmak,
-
Yaşlılık ya da malullük maaşı almıyor olmak,
-
İŞKUR tarafından sunulan işgücü ya da işsizlik sigortasından faydalanmıyor olmak,
-
Hane gelirinin belirlenen sınırı aşmamış olması,
-
İUP programının bildirildiği tarihten bir yıl öncesi ve programın fiilen başlayacağı tarihe kadar; programın işbirliği içerisinde olduğu firmanın ya da bağlı olduğu kurumların çalışanı olmamak,
-
İUP başvuru tarihinden önceki bir aylık süre içerisinde 5510 sayılı kanun gereğince sigortalı çalışmamak ve sigortalı olarak bildirilmemiş olmak gerekmektedir.
İşgücü Uyum Programı’nın (İUP) Faaliyet Alanları Nelerdir?
İşgücü Uyum Programı, ülkemizdeki işgücü piyasasını hareketlendirmek ve istihdamı artırmak amacıyla yürürlüğe giren bir programdır. Özellikle dezavantajlı olan gruplara; uzun süre işsiz olan kişilere, kadınlara, engellilere, eski hükümlülere işgücü sağlamak amacı ile hayata geçirilmiş olan İUP’un uygulanması planlanan faaliyet alanları şu şekildedir:
-
Engelli, yaşlı ve hasta bakımına yönelik alanlar,
-
Çocuk bakım işlerine yönelik olan faaliyetler,
-
Tarımsal üretim uygulamaları ve hayvancılık faaliyetleri,
-
Ağaçlandırma faaliyetleri,
-
Kamusal alanda temizlik, bakım ve onarım faaliyetleri,
-
Geri dönüşüm ve atık imha faaliyetleri
-
Parkların ve yeşil alanların korunması ve geliştirilmesi,
-
Biyolojik çeşitliliğin korunması ve doğal yaşam alanlarının restorasyonu,
-
Spor ve kültür faaliyetleri,
-
Kurum tarafından belirlenen kamu kurum ve kuruluşları ile yürütülebilecek olan diğer faaliyetlerin desteklenmesi planlanmaktadır.
İşgücü Uyum Programı’na Katılanlara Verilecek Olan Eğitimler Nelerdir?
-
İş Sağlığı ve güvenliği eğitimi,
-
Bağımlılıkla mücadele eğitimi,
-
İş arama becerisinin geliştirilmesi eğitimi,
-
İş ahlakı, motivasyon ve stres yönetimi eğitimi,
-
Kişiler arası ilişkiler ve etkili iletişim eğitimi,
-
Finansal okuryazarlık eğitimi,
-
İşgücü Uyum Programı kapsamında işbirliği yapılan kurumların faaliyet alanlarına yönelik olan eğitimler.
İşgücü Uyum Programı’na (İUP) Nasıl Başvurulur?
İŞKUR resmi web sitesi üzerinden açılacak olan ilanlara, başvuru koşullarını sağlayan kişiler başvuru yapabilecektir. Başvuru süresi boyunca adaylar, e-devlet platformu üzerinden ya da ALO 170’i arayarak da İşgücü Uyum Programı’na başvuruda bulunabilmektedir. Gerek görülmesi halinde İŞKUR il ve ilçe merkezlerinden de adaylar başvuruda bulunabilecektir.
İUP Katılımcılar Nasıl Seçilmektedir?
İl müdürlüğü tarafından seçilecek olan katılımcıların, hangi niteliklerde olması gerektiği İŞKUR tarafından yayınlanan ilanda belirtilir. Programın niteliği, başvuracak kişilerin sosyo-ekonomik koşulları ve benzer durumlar değerlendirilerek başvuran adayların arasından seçim yapılır. İUP katılımcıları öncellikler dezavantajlı gruplar arasından seçilir. Kadınlar, engelliler, eski hükümlüler, terörler mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar, Hane Bazlı İzleme Sistemi kapsamında olanlar bu gruba dahil edilmektedir.
Başvuru tarihi ve program başlangıç tarihi göz önüne alınarak, başvuran kişilerin aylık toplam kazançları ve net gelirleri araştırılır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen bir aylık asgari ücretin net tutarının, iki katının aşılması halinde İUP’a başvuruda bulunan kişilerin başvurusu kabul edilmez.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
İş Göremezlik Raporu Nedir? İş Göremezlik Ücreti Ne Kadar?
Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Kaç Günlük Rapor Maaştan Kesilir?
Fahri Trafik Müfettişi Nedir? Nasıl Olunur?
Kan Grubu Kartı Nasıl Alınır?
ALES Sınav Konuları Nelerdir?
Gardiyan Nasıl Olunur?
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?