İşkur İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşkur İş Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşkur İş Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşkur, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını belirlemek, işsizlikle mücadele etmek ve istihdamı artırmak amacıyla kurulan bir kurumdur. İşkur iş ilanları ile iş arama sürecini yönetmek isteyen birçok kişinin merak ettiği, İşkur İş Başvurusu Nasıl Yapılır? sorusunu, sizler için yanıtladık.

İşsizlik, birçok kişi için zorlu bir süreçtir ve bu süreçte doğru adımlar atmak, yeni bir işe başlayabilmek için son derece önemlidir. Türkiye'de iş arayanların en önemli destekçilerinden biri olan İŞKUR (Türkiye İş Kurumu), iş ilanlarının yayımlandığı iş arama ve iş bulma sürecinde çeşitli hizmetler sunarak, hem işverenleri hem de iş arayanları bir araya getirir. İşkur tarafından sağlanan bu hizmetlerden faydalanmak için yapılması gereken ilk adımlardan biri ise İşkur sistemine kayıt olmaktır. Bu yazımızda sizlere İşkur iş başvurusu sürecinden bahsederek nasıl başvuru yapıldığından, iş başvurusu yaparken nelerin gerekli olduğundan detaylı bir şekilde bahsederek, iş arayanlar kişiler için rehber niteliğinde bilgiler paylaşacağız.

İşkur yani Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye’de istihdamın korunmasına, iş arayan kişilere iş bulmaya, işsizliğin önlenmesine yardımcı olarak faaliyet gösteren bir kurumdur. İşkur aynı zamanda işsizlik sigortası hizmetlerini yürütmek üzere de kurulmuş bir kurumdur. 2003 yılında çıkarılan 4857 sayılı yeni İş Kanunu ile beraber 1946 yılında kurulan İş ve İşçi Bulma Kurumu, 4904 sayılı kanun ile beraber Türkiye İş Kurumu’na dönüştürülmüştür. İşkur iş arayanlar ile işverenleri buluşturarak, işsizlik oranının azalmasını hedefleyen bir kurumdur ayrıca, işsizlik sigortası hizmetlerinin yürütülmesini ve geçici olarak işsizlik maaşı ödemesi yapmak da İşkur’un faaliyetleri arasında yer alır. 

İşkur iş başvurusu nasıl yapılır sorusunu yanıtlayacak olursak iş arama sürecinde, İşkur tarafından sunulan hizmetlerden faydalanılabilecek birçok yöntem bulunur. İşkur iş ilanlarına başvuru yapmak istiyorsanız öncelikle İşkur’un resmi web sitesinde “iş arayan kaydı” oluşturarak sisteme üyeliğinizi gerçekleştirmelisiniz. Sistemde iş arayan kaydı oluşturduktan sonra T.C kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yaparak, kurum hizmetlerinden faydalanabilir, kendinize uygun iş ilanlarını sorgulayabilir ve başvuru yapabilirsiniz.

İşkur iş başvurusu yapmanın bir diğer yöntemi ise İşkur resmi web sitesinden “iş arayan girişi” bölümüne gelerek e-Devlet ile giriş seçeneği ile T.C kimlik numarası ve şifrenizi kullanarak giriş yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden İşkur iş başvurusu yapabilir, İşkur’da bulunan iş ilanlarına göz atabilir ve başvuru yapmış olduğunuz ilanları sorgulayabilirsiniz.

İşkur iş başvuru yapmak isteyen fakat bunu online sistemler aracılığı ile yapamayan kişiler, İşkur il ya da ilçe müdürlüklerine T.C kimlik kartı ile giderek şahsen başvuruda bulunabilmektedir. 

İlgili İçerik: İşgücü Uyum Programı (İUP) Nedir? Nasıl Başvurulur?

İşkur İş Başvurusu Adımları

İşkur iş başvurusu yapmak ve kendinize uygun olan iş ilanlarını görüntülemek için İşkur sistemine üye olup özgeçmiş oluşturmanız gerekmektedir. Özgeçmişinize ekleyeceğiniz diploma bilgileri, iletişim bilgileri ve iş deneyimleriniz ile size uygun olduğunu düşündüğünüz iş ilanlarına başvuruda bulunabilir ve işçi arayan kurumların sizinle iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz. İşkur iş başvurusu için gerekli olan adımlar şu şekildedir:

  • İşkur resmi web sitesi üzerinden iş arayan girişi bölümüne geliniz.

  • Ardından üye olurken belirlediğiniz şifreyi ve T.C kimlik numarasını ilgili alanlara giriniz.

  • e-Devlet üzerinden giriş yapmak için iş arayan girişinde bulunan “e-Devlet ile Giriş” bölümüne tıklayınız ve burada da T.C kimlik numarası ile e-Devlet şifrenizi giriniz.

  • Giriş yaptıktan sonra iş ilanları bölümünden bulunduğunuz konumdaki iş ilanlarına göz atabilir ya da “bana uygun işler” bölümünden sistemin sizin için filtrelemiş olduğu iş ilanlarına göz atabilirsiniz.

  • İşkur iş ilanlarına başvuru yaparken arama kısmına mesleğinizi girerek ya da çalışmak istediğiniz sektörü belirtmeniz aramanızı filtreleyerek aradığınız işi bulmanıza yardımcı olur. 

İşkur iş başvuru yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri özgeçmişinizde kariyerinizden, eğitim bilgilerinizden, varsa sertifika kurs bilgilerinizden bahsetmenizdir. Bunların haricinde, iş arayışınızın devam ettiğinini göstermek için durumunuzu “aktif” yapmanız işverenlerin de sizi bulmasına yardımcı olur. 

İlgili İçerik: İş Bulma Stratejileri Nelerdir?

İşkur’un Görevleri Nelerdir?

İşkur iş ve işçi bulma platformudur. İşgücü piyasasının istihdam aşamalarında da aktif rol oynayan İşkur, işsizliğin önlenmesi için çeşitli tedbirler alarak, istihdamın artması ve korunması için çeşitli girişimlerde ve teşviklerde bulunur. İşkur’un görevleri şu şekildedir:

  • İşsizliği önler ve işgücü piyasası için gerekli istihdamın sağlanmasına yardımcı olur

  • İstihdamı arttırır, geliştirir ve korur

  • İstihdam yaratmak amacı ile çeşitli meslek edindirme kursları düzenler

  • Düzenlediği meslek edindirme kurslarında yetişen adayları için, işgücü piyasasında uygun istihdamlar yaratır

  • Belli bir dönem sigortalı çalışan fakat bazı nedenlerden dolayı işini kaybeden kişilere geçici süre ile işsizlik maaşı ve sigorta desteği sağlar

  • İşgücü piyasası verilerini analiz eder ve yayınlar

  • İş ve meslek danışmanlığı yaparak iş arayan kişilere hizmet verir

  • Yurtiçin ve yurtdışı işgücü için uygun pozisyonlar bularak, bu pozisyonlara uygun olan adayları yerleştirir

  • Engelli, eski hükümlü, terör mağduru gibi grupların istihdamını sağlar

İlgili İçerik: İşkur Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği Nedir?

İşkur, iş arayan kişiler için sunmuş olduğu imkanlar ve hizmetler ile adayların iş bulma sürecini kolaylaştıran önemli bir kurumdur. Özgeçmişini doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlayarak, doğru adımları atarak ve gerekli belgeleri hazırlayarak, İşkur iş başvurusu yapabilir ve kariyer hayatınızı yönlendirebilirsiniz. İş arama ve iş bulma süreci zorlu olabildiği gibi zaman da alan bir süreçtir. Fakat bu iş bulma sürecini kendiniz için verimli hale getirerek, çeşitli eğitimlere katılıp kendinizi geliştirebilirsiniz.

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver