Rapor Maaştan Kesilir mi?
Sigortalı olarak çalışan kişilerin belli sağlık problemleri nedeni ile rapor alması halinde maaşından kesinti olup olmayacağı sorusu gündeme gelmektedir. Rapor alınması halinde yapılan maaş kesintisi, SGK’nın rapor alan sigortalı kişilerin işveren üzerindeki yükünü azaltmak ve çalışan kişinin gelir kaybını önlemek amacı ile raporlu olunan gün sayısının belli bir tutarını ödemesidir.
Çalışan kişilerin sağlık kurum ve kuruluşlarından almış olduğu iş göremezlik raporlarında ilk iki gün maaştan kesilmemekte ve işveren tarafından karşılanmaktadır. İki günden fazla olan sağlık raporlarında ise iki günden sonra SGK tarafından ödenmektedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 18. maddesi gereğince geçici iş göremezlik ödeneği kapsamında meslek hastalığı, iş kazası, annelik hali ya da sağlık problemleri nedeni ile iş göremezlik raporu alan kişi iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmektedir.
Kaç Günlük Rapor Maaştan Kesilir?
Sigortalı olarak çalışan kişilerin hastalık ya da iş kazası gibi nedenlerden dolayı almış olduğu iş göremezlik raporunun ilk iki günü işveren tarafından karşılanır. İlk iki günden sonrası ise SGK tarafından ödenir. Çalışan kişinin sigorta primlerinin düzenli olarak ödenmesi halinde SGK, raporlu günlerin ödemesini çalışanın adına yapar fakat SGK tarafından ödenen bu tutar çalışan kişinin günlük brüt ücretinin ⅔’ü kadardır.
1 Günlük Rapor Maaştan Kesilir mi?
Kaç günlük rapor maaştan kesilir veya bir günlük rapor maaştan kesilir mi gibi sorular sigortalı olarak çalışan kişiler tarafından sıklıkla meydana gelen sorular arasındadır. Sigortalı olarak çalışan kişilerin sağlık sorunlarından dolayı almış oldukları 1 günlük rapor yani bir günlük iş göremezlik raporu maaştan kesilmemektedir. İki güne kadar olan sağlık raporları işveren tarafından karşılanmaktadır.
İlgili İçerik: İşe Geç Kalının Süreler Maaştan Kesilir mi?
Rapor Parası Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?
Sigortalı olarak çalışan kişilerin merak ettiği sorular arasında yer alan rapor parası iki günden fazla olan raporlar için geçerli olmaktadır. Rapor parası yalnızca sigorta primi düzenli olarak ödenen çalışanlara ödenen bir tutardır ve SGK kanunu 18. madde kapsamında sigortalı kişinin geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanabilmesi için belli şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır:
-
Sağlık kurum ve kuruluşlarından iş göremezlik/istirahat raporu alması,
-
Hastalık nedeni ile alınan iş göremezlik raporlarında kişinin iş göremezlik ödeneği alabilmesi için bir yıl içerisinde en az 90 gün sigorta priminin yatırılmış olması,
-
Sigortalı kişi annelik durumu nedeniyle iş göremezlik ödeneği almak istiyor ise doğumdan önceki bir yıl içerisinde en az 90 gün boyunca sigorta priminin ödenmiş olması,
-
Meslek hastalığı ya da iş kazası nedeni ile iş göremezlik ödeneği almak isteyen kişinin verilen rapor tarihinden önceki bir yıl içerisinde en 90 gün süresince sigorta priminin ödenmiş olması gerekmektedir.
Rapor Kesintisi Nasıl Hesaplanır?
Sigortalı olarak çalışan bir kişi almış olduğu raporun maaşından ne kadar kesileceğini hesaplamak için öncelikle brüt ve net kazancını belirlemelidir. Günlük brüt ücret, raporun alındığı tarihten önceki son 3 aylık prime esas kazanç toplamı ile bu süreye ait prim gün sayısına bölünerek bulunabilmektedir.
Rapor ödemesi, ayakta tedavilerde günlük kazancın ⅔’üne, yatarak tedavilerde ise yarısına bölünerek bulunur. Meslek hastalıkları ve iş kazaları nedeniyle alınan iş görmezlik raporlarındaki günlerin tamamı SGK tarafından ödenirken, hastalık ve annelik gibi durumlarda alınan iş göremezlik raporunda ilk iki gün bu hesaplamaya dahil edilmez. Örnek verecek olursak sigortalı bir çalışanın aylık brüt kazancı 30.000 TL, prim/gün sayısı ise 90 olsun. Son üç aylık dönemde prime esas kazanı 30.000 x 3 = 90.000 TL olur. Günlük prime esas kazanç tutarı ise 90.000 / 90 = 1000 TL olarak hesaplanır.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Kaç Günlük Rapor Maaştan Kesilir?
Fahri Trafik Müfettişi Nedir? Nasıl Olunur?
Kan Grubu Kartı Nasıl Alınır?
ALES Sınav Konuları Nelerdir?
Gardiyan Nasıl Olunur?
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?
2025 YÖKDİL Ne Zaman?