KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı), önlisans mezunu olan adayların kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma fırsatı elde edebilmesini sağlayan ÖSYM tarafından iki senede bir düzenlenen bir sınavdır. Kamu kurumlarında çeşitli pozisyonlarda çalışabilmesine olanak sağlayan KPSS önlisans ile, kamu sektöründe kariyer yapmayı hedefleyen kişilere çeşitli fırsatlar sunulmaktadır. KPSS önlisans ile nerelere girilir, nerelere başvurulabilir, hangi kamu kurumlarında iş imkanı bulunur gibi soruların cevaplarını bulabileceğiniz rehber niteliğinde yazımıza göz atabilirsiniz.
KPSS Önlisans Puanı Kaç Yıl Geçerlidir?
KPSS sonuçlarının açıklanmasından itibaren puanlar iki sene süresince geçerlidir. Fakat öğretmen adayları için KPSS’de alınan puanların geçerlilik süresi bir yıldır. Yeni bir sınavın yapılmaması halinde ise KPSS sonuçları bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerli kabul edilmektedir.
KPSS A Grubu Nedir?
KPSS A grubu, ÖSYM tarafından kamu kurum ve kuruluşlarındaki kadrolara yerleşmek isteyen adayların seçilmesi ve yerleştirilmesi için yapılan sınav grubudur. Kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak çalışmak isteyen birçok adayın girmiş olduğu KPSS sınavında: bakanlık, müsteşarlık, başbakanlık, bağımsız genel müdürlük düzeyinde olan kuruluşlarda KPSS A grubu geçerlidir. Adaylar, KPSS A grubu kadrolarına yerleşmeden önce yeterlilik sınavına tabi tutulur ve bu sınavda başarılı olan adaylar KPSS A grubu kadrolarına yerleşir. Genellikle uzman yardımcısı, denetmen yardımcısı, müfettiş yardımcısı gibi kadrolar KPSS A grubudur.
KPSS B Grubu Nedir?
KPSS B grubu, ÖSYM tarafından kamu kurum ve kuruluşlardaki kadrolara yerleşerek çalışmak isteyen adayların seçilmesi ve yerleştirilmesi için yapılan bir sınav grubudur. A grubunun aksine KPSS B grubu daha çok orta düzeydeki kamu personeli alımlarını kapsamaktadır. Genellikle önlisans ve lisans mezunlarına yönelik pozisyonların bulunduğu KPSS B grubunda adayların mesleki bilgi ve genel yetenekleri ölçülür. KPSS B grubundaki kadrolar genellikle il özel idareleri, sağlık kuruluşları, belediyeler gibi kamu kurumlarında teknik ve idari pozisyonlar için geçerlidir.
Memur Olmak İçin KPSS’den Kaç Puan Alınmalıdır?
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyen adayların girmesi gereken sınavlardan birisi olan KPSS sınavı, önlisans mezunları için iki senede bir düzenlemektedir. KPSS’ye girerek memur olmak isteyen adaylar için resmi bir alt baraj bulunmamaktadır fakat bazı kamu kurumları 4/B memur alımı için en az 70 puan şartı aramaktadır. İşçi alımlarında ise puan şartı 60 puana kadar düşebilmektedir. Memur olarak kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmek için gerekli olan KPSS puanı tercih edilecek olan kadronun taban puanına göre değişiklik göstermektedir.
İlgili İçerik: Düz Memur Nedir? Ne İş Yapar?
KPSS Önlisans İle Nerelere Girilir?
KPSS önlisans puanı ile birçok kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak çalışabilmek mümkündür. Önlisans mezunu adayların istedikleri pozisyondaki KPSS önlisans puanına sahip olması halinde memur, zabıta, icra katibi, infaz koruma memuru, mübaşir, destek personeli, büro memuru, sağlık çalışanı, danışma memuru, tekniker, teknisyen, veri hazırlama memuru gibi pozisyonlara başvuru yapması mümkündür. KPSS önlisans puanı ile girilebilecek bazı kamu kurumları şunlardır:
-
Adalet Bakanlığı
-
İçişleri Bakanlığı
-
Sağlık Bakanlığı
-
Milli Eğitim Bakanlığı
-
Devlet Hastaneleri
-
Aile Sağlığı Merkezleri
-
Devlet Üniversiteleri
-
Meslek Yüksekokulları
-
Büyükşehir Belediyeleri
-
İlçe Belediyeleri
-
Emniyet Genel Müdürlüğü
-
Jandarma Genel Komutanlığı
-
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
-
Tarım Orman Bakanlığı
-
Adliye
-
Cezaevleri
-
Maliye Bakanlığı
-
Sosyal Güvenlik Kurumu
-
PTT
-
Devlet Demiryolları
-
Sahil Güvenlik Komutanlığı
-
Gümrük Müsteşarlığı
-
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü
-
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
-
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu
-
TSK
-
Petrol İşleri Genel Müdürlüğü
-
POMEM
-
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü
KPSS önlisans sınavına girerek kamu kurumlarında çalışmak isteyen adaylar için, her kamu kurumunun belirlediği özel şartların dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Belirlenen şartlar arasında genellikle yaş, mezuniyet durumu, deneyim, sağlık, adli sicil kaydı gibi kriterler bulunmaktadır. KPSS kadroları her sene değişiklik gösterebilir bu nedenle kontenjanların ve taban puanların göz önünde bulundurulması gerekir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
112 Çağrı Merkezi Personeli Nasıl Olunur?
Öğrenci Ulaşım Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
KPSS Önlisans İle Nerelere Girilir?
Düz Memur Nedir? Ne İş Yapar?
2025 Vizesiz Ülkeler Listesi
Evlilik İzni Kaç Gündür? Nasıl Alınır?
Doktora Nedir? Doktora Yapmak İçin Neler Gereklidir?
İş Göremezlik Raporu Nedir? İş Göremezlik Ücreti Ne Kadar?
Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Kaç Günlük Rapor Maaştan Kesilir?