Malulen Emekli Olma Şartları

Malulen Emekli Olma Şartları
Malulen Emekli Olma Şartları
Belirli sağlık sorunları nedeniyle çalışanların çalışamaz hale gelmesi durumudur. Mevzuatta malullük aylığı olarak geçen güvenlik hakkına denmektedir. Peki malulen emekli olma şartları nelerdir?

Malulen Emeklilik Nedir?

5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nun 44. maddesine göre, herhangi bir nedenle vücutlarında oluşan kalıcı arızalar veya tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görevlerini yapamaz hale gelen iştirakçilere malûl denir ve bu durumda olanlar için kanunun malullükle ilgili hükümleri geçerlidir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 25. maddesine göre, sigortalının veya işverenin talebi üzerine, yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurulları tarafından düzenlenen raporlar ve tıbbi belgeler incelendikten sonra, 4. maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için ise çalışma gücünün en az %60'ını veya görevlerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettikleri Kurum Sağlık Kurulu tarafından belirlenen sigortalılar malul sayılır.

Malulen Emeklilikten Kimler Faydalanabilir?

Malulen emekli olabilmek için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az %60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporudur. Malullük aylığı alabilmek açısından ikinci şart, kişinin malullük için gerekli sağlık kurulu raporunu almak üzere SGK’ya başvurduğu tarihte en az 1800 gün ödenmiş priminin olmasıdır.

Malulen Emekli Olmak İçin Nereye Başvurulur?

Engellilerin emeklilik işlemleri diğer çalışanlarda olduğu gibi SGK tarafından yapılmaktadır. Engelliler erken emeklilik ya da malulen emeklilik işlemlerini SGK’ya müracaat ederek başlatabilirler. Dilekçe ile başlatacağınız

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Malulen emekli olabilmek için ilk olarak sigortalının malul sayılması gerekiyor. Sağlık kurumlarının kurullarınca uygun şekilde hazırlanan raporlar ile malul olduğunu ispatlamak gerekmektedir.

  • Sigortalının en az 10 yıllık sigortalılık süresine sahip olması gerekmektedir. Ancak, başka birinin bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için sigortalılık süresi şartı aranmaz.
  • En az 1800 gün boyunca uzun vadeli sigorta kollarından (malullük, yaşlılık, ölüm) prim ödemesi yapılmış olmalıdır. Eksik primi bulunan çalışanlar, borçlanma yoluyla malulen emekli olma hakkı kazanabilirler.
  • Meslek hastalığı veya iş kazası sonucu çalışma kapasitesinin en az %60 oranında kaybedilmiş olması gerekmektedir. Bu iş gücü kaybının sigortalının işe başlamasından sonra gerçekleşmiş olması şarttır.
  • Malullük durumunun tespiti için yapılacak başvurularda sigortalılığın sona ermesi şartı aranmaz. Sigortalılık devam ederken Kuruma başvuru yapılabilir ve malullük durumunun tespiti için yetkilendirilmiş sağlık hizmeti sunucularına sevk işlemi gerçekleştirilir. Ancak, sigortalının malul olduğunun tespiti sonrasında aylık bağlanabilmesi için sigortalılığın sona ermesi gerekmektedir. Sigortalılık bildirimi sonlandırıldıktan sonra maluliyet aylığı talebiyle kuruma başvuru yapılmalıdır.
Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver