Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak, birçok kişinin hayalini kurduğu bir kariyer hedefidir. Fakat kamu kurumlarında çalışmak isteyen kişilerin bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartların başında ise KPSS ve memurluk yaş sınırı yer alır. Memurluk yaş sınırı nedir?, memurluk yaş sınırı kaçtır? gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında açıklayacağız.
Memurluk Yaş Sınırı Nedir?
Türkiye’de kamu sektöründe görev almak isteyen birçok aday, KPSS sınavından sonra yaş sınırının ne olduğunu araştırmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmek için başvurulan pozisyonlara bağlı olarak memurluk yaş sınırı da değişiklik göstermektedir.
Memur olabilmek ve kamu kurumlarında çalışabilmek için öncelikle KPSS sınavına girilmesi gerekmektedir. KPSS sınavına girerek memur olmak isteyen adayların 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. KPSS sınavında herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır fakat belirli meslek gruplarında memur olarak çalışabilmek için 35 ve 40 yaş sınırı bulunur.
Memur olabilmek için yaş şartının belli meslek grupları için 35 ya da 40 yaş sınırında olması gerekmektedir. Yaş şartının sağlanması halinde ise adayın en az lise mezunu olması, belli pozisyonlar için ise önlisans, lisans ya da lisansüstü mezuniyeti aranmaktadır.
Memur Olma Yaşı Üst Sınır Kaçtır?
Memur olma yaş sınırı, genel olarak 18 ile 35 yaş aralığında değişiklik göstermektedir. Kamu kurumlarında açılan bazı kadrolar veya özel durumlar için ise yaş sınırı uygulanmayabilmektedir. KPSS sınavından ilgili pozisyon için gerekli olan puanı sağlayan adaylar, ilanı dikkatli bir şekilde inceleyerek yaş sınırı olup olmadığını kontrol etmelidir. Kamu kurum ve kuruluşlarında memur olmak için ilk etapta yaş sınırı 18 yaşını tamamlamış olmaktadır. Üst yaş sınırı ise kurumlara ve kadrolara göre değişiklik gösterebilmektedir fakat ilk kez devlet memuru olarak atanacak olan adaylar için üst yaş sınırı 35 olarak belirlenmiştir.
KPSS A Yaş Sınırı Kaçtır?
KPSS A grubu, üniversiteden yeni mezun kişilerin girdiği bir sınavdır ve bu nedenle yaş sınırı en az 18 en fazla da 35’tir. Genellikle İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Fakültesi, Matematik, Mühendislik, Hukuk Fakültesi gibi bölümlerden mezun olan adaylar için düzenlenen KPSS A grubundan sınava giren adayların, 35 yaşını doldurmamış olması şartı aranır. Ayrıca meslek ve sanat okullarından mezun olan adayları okulu bitirdikten sonra 15 yaşını doldurması halinde de devlet memurluğuna atanma hakkına sahiptir.
KPSS B Yaş Sınırı Kaçtır?
KPSS B grubu sınavı, uzmanlık gerektiren kadrolar için düzenlenen bir sınavdır ve sınava girecek adayların 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. KPSS B grubundan memurluk atamaları yapılacak kişilerin kurumların belirlemiş olduğu ek şartlara dikkat etmesi gerekir. Bu ek şartlarda adaylardan belli bir süre deneyim ve yaş şartı gibi kriterler aranabilmektedir.
Yaş Sınırı Olmayan Memurluklar Hangisidir?
Bazı istisnalar, adayların yaş sınırına bakılmadan memurluk atamasının yapılabilmesine olanak sağlar. Türkiye’de memur olabilmek için 35 yaş sınırı mevcuttur ve bu birçok kamu kurumu için geçerlidir. 35 yaş sınırı olmayan yani yaş sınırı olmayan memurluklar ise kamu kurumlarının personel alımı yaparken yayınlamış olduğu ilanlarda özel şart olarak belirlenmektedir. Örneğin, yüksek lisans ya da doktora yapmış olan adayların yaş sınırı esnetilebilmektedir ya da daha önce kamu kurumlarında çalışmış olan adaylar için yaş sınırı esneklik gösterebilmektedir.
Memurlukta yaş sınırı, başvurulacak olan pozisyonunun gerekliliklerine ve kamu kurumunun belirlemiş olduğu şartlara göre değişiklik göstermektedir. Genellikle sözleşmeli personel alımlarında yaş sınırı aranmamaktadır fakat bu durum yayınlanan ilana göre değişiklik gösterebilir. Yaş sınırı hakkında daha detaylı bilgi edinmek için kurum tarafından yayınlanan ilanın şartlarının incelenmesi gerekir.
Memurlukta 30 Yaş Sınırı Nedir?
Bazı kamu kurumlarında memur olarak çalışabilmek için 30 yaş sınırı gibi kriterler, başvuru sırasında özel şartlarda belirtilmektedir. Memurlukta 30 yaş sınırının aranmasının nedeni ise, fiziksel ve zihinsel yeterlilik ile kariyer planlaması konuları ile ilgilidir. Askeri kadrolar, polislik, güvenlik gibi yüksek fiziki yeterlilik ve yaş sınırı gerektiren görevlerin mevcut olmasından dolayı 30 yaş sınırı uygulanmaktadır. Bunların yanı sıra bazı kadroların uzmanlık gerektirmesi nedeni ile de yaş sınırı uygulanır. Yaş sınırının uygulanması ile genç profesyonellerin kariyerleri süresince uzun vadeli planlamalar yapması hedeflenir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Yaşlı Aylığı Ne Kadar?
2025 Asker Maaşları Ne Kadar?
KYK Bursu Hangi Durumlarda Kesilir?
Engelli Raporu Nasıl Alınır?
Fazla Mesai Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Memurluk Yaş Sınırı Nedir?
Askerlik Nasıl Tecil Ettirilir?
112 Çağrı Merkezi Personeli Nasıl Olunur?
Öğrenci Ulaşım Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
KPSS Önlisans İle Nerelere Girilir?