Öğrenci Değişim Programları Nelerdir?

Öğrenci Değişim Programları Nelerdir?
Öğrenci Değişim Programları Nelerdir?
Öğrenci değişim programları öğrencilere uluslararası deneyim kazanma ve farklı kültürleri tanıma fırsatı sunan önemli bir eğitim fırsatıdır. YKS tercihlerinin açıklanması ile beraber birçok öğrenci tarafından merak edilen değişim programları hakkında detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Öğrenci değişim programları, öğrencilerin üniversiteye başlaması ile beraber merak edilen ve araştırılan konular arasında. Öğrencilere uluslararası deneyim kazanma fırsatı sunan Erasmus, Mevlana, Farabi gibi değişim programları Türkiye’de üniversite eğitimi gören gençlerin dünya genelinde popüler olan bu programlar ile, akademik ve kişisel gelişimleri desteklenmektedir. Öğrenci değişim programlarının detaylarını, başvuru süreçlerini, hangi programların hangi ülkeleri kapsadığı ile ilgili bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Öğrenci Değişim Programı Nedir?

Öğrenci değişim programları, öğrencilerin yurt dışında ya da yurt içindeki farklı bir şehirde belirli bir dönem eğitim görmelerine olanak tanıyan programlardır. Öğrenci değişim programları, birçok üniversite öğrencisinin hayalini kurduğu farklı bir ülkede ya da şehirde eğitim görmesine olanak tanır. YKS tercihlerinin açıklanması ile beraber üniversite kayıtlarını yapan öğrenciler şimdiden öğrenci değişim programlarına kabul edilmek için başvuru şartlarını araştırmakta. 

Öğrenci değişim programları genellikle bir ya da iki dönemi kapsar ve öğrencilerin akademik başarılarını sürdürürken aynı zamanda bulunduğu ülkede ya da şehirde kültürel ve sosyal deneyimler kazanmasını hedefler. Öğrenci değişim programları, farklı eğitim sistemleri ve kültürel ortamlar hakkında bilgi sahibi olmak isteyen öğrenciler için mükemmel bir fırsat haline gelmiştir.

Öğrenci Değişim Programları Nelerdir?

Öğrenci değişim programları, üniversite öğrencilerinin farklı ülkelerde bulunan üniversitelere ya da yurt içinde bulunan üniversitelere belli bir dönem giderek eğitim görmesine olanak tanır. 

Türkiye’de öğrenciler için bazı değişim programları mevcuttur. Bu programlar, hem uluslararası düzeyde hem de ulusal düzeyde öğrencilere çeşitli fırsatlar sunar. Türkiye’de bulunan ve en sık tercih edilen öğrenci değişim programları şunlardır:

  • Erasmus

  • Mevlana

  • Farabi 

Erasmus Nedir? Nasıl Başvurulur?

Üniversite öğrenci değişim programları arasında yer alan Erasmus, en popüler yurt dışı öğrenci değişim programıdır. Avrupa Birliği tarafından “Hayat Boyu Öğrenme Etkinlikleri” kapsamında desteklenen Erasmus programı 2004 yılından beri uygulanmaktadır.  Erasmus, yalnızca Avrupa’da bulunan üniversiteleri kapsayan bir değişim programı olup bu program dahilinde öğrenciler üniversite eğitimleri 1 ya da 2 dönem boyunca kabul edilmiş oldukları üniversitelerden alırlar.

Erasmus programı, öğrencilerin Avrupa’da bulunan partner üniversitelerde bir dönem boyunca ya da bir yıl süresince eğitim görmelerini sağlar. Erasmus programı ile öğrenciler; dil becerilerini geliştirebilir, uluslararası arkadaşlıklar kurabilir ve farklı eğitim yöntemlerini deneyimleme imkanlarına sahip olurlar.

Erasmus programına başvurmak için yabancı dil düzeyi ve not ortalaması önemlidir. YDS, YÖKDİL, KPDS gibi denk sınavların sonuçları dil düzeyini belirtmek için kullanılabilmektedir. Erasmus programına katılmanın diğer şartlarından biri ise not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.50 olmasıdır. Belirlenen bu not ortalaması her üniversiteye göre değişiklik gösterebilmektedir. 

Erasmus programına başvurmak için, bulunduğunuz üniversitede genellikle her akademik yılın başlangıcında Erasmus başvuru tarihleri duyurulmaktadır. Erasmus başvuruları, üniversitelere göre değişiklik gösterebilir fakat genellikle Şubat ve Mart aylarında alınır. 2024-2025 eğitim öğretim yılı için ise Erasmus programı başvurularının Şubat ya da Mart 2025 tarihlerinde olacağı tahmin edilmektedir. Erasmus programına yapılan başvurular bir sonraki yıl için geçerli olmaktadır. 

Mevlana Değişim Programı Nedir? Nasıl Başvurulur?

Mevlana öğrenci değişim programı, Türkiye ve diğer ülkeler arasındaki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve akademik personel değişimi yapmayı hedefleyen bir programdır. Yurt dışı öğrenci değişim programları arasında yer alan Mevlana değişim programı, 2011 yılından beri uygulanan bir değişim programıdır.

Mevlana değişim programı, Türkiye’deki üniversiteler ile YÖK tarafından diploma denkliği bulunan üniversiteler arasında yapılmaktadır. Mevlana öğrenci değişim programının süresi bir ya da iki dönemi kapsamaktadır. Orta Asya, Afrika, Kuzey Amerika, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya, Rusya gibi birçok ülkeyi kapsayan bu programda her üniversitenin anlaşmalı olduğu üniversiteler değişiklik gösterir.

Mevlana programına başvurmak için önlisans ve lisans öğrencilerinin not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.50 olması gerekir, bu ortalama üniversitelere göre değişiklik gösterebilir. 

Mevlana öğrenci değişim programı, öğrencilere farklı kültürleri tanıma ve uluslararası öğrenim görme fırsatı sunar. Mevlana öğrenci değişim programı başvurusu, bulunduğunuz üniversitede genellikle her akademik yılın başlangıcında Mevlana değişim programı başvuru tarihleri adı altında duyurulur. 2024-2025 eğitim öğretim yılı için ise Mevlana değişim programı başvurularının Mart 2025 ayı içerisinde olacağı tahmin edilmektedir. Mevlana değişim programı başvuruları, üniversitelere göre değişiklik gösterebilir.

Farabi Öğrenci Değişim Programı Nedir? Nasıl Başvurulur?

Farabi öğrenci değişim programı, Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen ve üniversite öğrencilerine ülke içerisindeki diğer üniversitelerde eğitim görme fırsatı sunan bir öğrenci değişim programıdır. Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin de başvurabildiği Farabi programı, öğrencilerin farklı üniversitelerdeki eğitim sistemlerini ve akademik atmosferleri deneyimlemelerine olanak sağlar. Farabi programı kapsamında, seçilen üniversitelerde bir ya da iki dönem süresince eğitim alınabilmektedir.

Farabi öğrenci değişim programına başvurmak için üniversitenin ilk yarıyılının bitirilmiş olması ve 4.00 üzerinden en az 2.00 not ortalamasına sahip olunması gerekir. Farabi öğrenci değişim programı başvurusu, bulunduğunuz üniversitede genellikle her akademik yılın başlangıcında Farabi değişim programı başvuru tarihleri adı altında duyurulur. Farabi değişim programı başvuruları genellik Mart ayı içerisinde yapılır fakat başvuru tarihleri üniversitelere göre değişiklik gösterebilir. 2024-2025 eğitim öğretim yılı için ise Farabi değişim programı başvurularının Mart 2025 ayı içerisinde olacağı tahmin edilmektedir.

 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver