Türkiye’de eğitim gören öğrenciler, özellikle de büyük şehirlerdeki yüksek ulaşım masrafları ile sıklıkla karşılaşmaktadır. Bu nedenle, birçok belediye ve bakanlıklar tarafından öğrencilere yönelik ulaşım desteği sağlanmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan öğrenci ulaşım desteği, ekonomik olarak zorluk yaşayan öğrencilerin farklı bir şehirde ikamet eden ailesinin yanına kolaylıkla giderek ziyaret edebilmesi için kolaylık sağlamaktadır. Öğrenci ulaşım desteği nedir?, öğrenci ulaşım desteği başvurusu nasıl yapılır?, öğrenci ulaşım desteği başvuru şartları nelerdir? gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Öğrenci Ulaşım Desteği Nedir?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan ulaşım desteği, ailelerinden ayrı farklı bir şehirde okuyan ve eğitim gören öğrencilerin ailelerin yanına seyahat etmelerini kolaylaştırmak ve maddi destek sağlamak amacı ile sağlanan bir destek programıdır. Öğrenci ulaşım desteği, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından başvuruları uygun olan öğrencilerin tespit edilerek, Türkiye sınırları içerisinde ikamet eden ailelerinin yanına rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilmesine olanak sağlar. Örgün öğretim gören 25 yaş altı ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerinin faydalanabileceği bir destek programı olan öğrenci ulaşım desteği ile öğrencilerin ulaşım masraflarını dert etmeyerek ailelerini ziyaret edebilmeleri hedeflenmektedir.
Öğrenci ulaşım desteği, başvurusu kabul edilen öğrencilere 2025 yılında 2 gidiş 2 dönüş olacak şekilde toplamda 4 kez ulaşım desteği vermektedir.
Öğrenci Ulaşım Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Öğrenci ulaşım desteği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan bir destek programıdır. Öğrenci ulaşım desteği başvurusu sayesinde, ailesinden farklı bir şehirde eğitim gören öğrencilerin yol ve ulaşım masrafları büyük ölçüde azalmış olur.
Öğrenci ulaşım desteği başvurusu, ailenin bulunduğu il ya da ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gidilerek yapılabilmektedir. Öğrenci ulaşım desteği başvurusu 18 yaş ve üzeri olan öğrenciler için direkt vakıflara kendisinin gitmesi ile gerçekleştirilebilmektedir. Öğrencinin 18 yaşından küçük olması halinde ise öğrenci ailesinden biri ile beraber Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına giderek başvuru yapabilmektedir.
Öğrenci Ulaşım Desteği Başvuru Şartları ve Belgeleri Nelerdir?
Öğrenci ulaşım desteği programından faydalanmak ve başvuru yapabilmek için belli şartlar bulunmaktadır. Ulaşım desteği başvurusunda öğrencinin ailesinin herhangi bir sosyal yardım programından faydalanıp faydalanmadığına bakılmaktadır. Yapılan başvuru vakıf görevlileri tarafından değerlendirilerek uygun görülmesi halinde öğrenciye 2 gidiş 2 dönüş olmak üzere 4 kez ulaşım desteği sağlanır. Öğrenci ulaşım desteği başvuru şartları ve belgeleri şunlardır:
-
Ulaşım desteği başvurusu, ailenin bulunduğu il ya da ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmalıdır.
-
Başvuru için öğrenci olduğunu gösteren belge hazırlanmalıdır.
-
Ulaşım desteği başvurusu yapacak olan öğrencinin 18 yaşından küçük olması durumunda öğrencinin annesi, babası ya da 18 yaşından büyük olan kardeşi ile başvuru yapması gerekmektedir.
-
Ailenin ikamet ettiği il ve ilçeyi gösteren ikametgah belgesi hazırlanmalıdır.
2025 Öğrenci Ulaşım Desteği Ne Kadar?
Öğrenci ulaşım desteği başvurusu yapmak isteyen birçok öğrencinin merak ettiği diğer bir konu ise öğrenci ulaşım desteğinin ne kadar olduğu. Bakan Mahinur Göktaş tarafından yapılan açıklamada “Öğrencilerimize 2025 yılı için vereceğimiz desteğin üst limit tutarını güncelleyerek tek yön için 1250 liradan 1900 liraya yükselttik.” şeklinde belirtti.
Ailesinden farklı bir şehirde eğitim gören ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin şehirlerarası ulaşım giderlerine katkıda bulunan ulaşım desteği programı ile öğrencilere yılda 4 kez gidiş ve dönüş olmak üzere destek sağlanmaktadır. 2025 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından öğrencilere sağlanan ulaşım desteği ücreti 1900 TL’dir.
Öğrenci Ulaşım Desteği Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına giderek Ulaşım desteği başvurusu yapan öğrencilerin tarafından sıklıkla merak edilen bir konu olan ulaşım desteği başvuru sonuçları, genellikle 1 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Ulaşım desteği başvurusu sonuçlarını sorgulamak için ise e-Devlet üzerinden başvurunuzu kontrol edebilirsiniz. Ulaşım desteği başvurusunun kabul edilmesi halinde PTT şubelerine kimlik bilgileriniz ile yapılan ödemeyi alabilirsiniz.
1 ay geçmesine rağmen ulaşım desteği başvurusu hakkında herhangi bir bilgi almadıysanız başvurunuz kabul edilmemiş ya da başvurunuz henüz değerlendirmeye alınmamış olabilir. Bu nedenle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardım hattı olan 144 nolu numarayı arayabilirsiniz.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
112 Çağrı Merkezi Personeli Nasıl Olunur?
Öğrenci Ulaşım Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
KPSS Önlisans İle Nerelere Girilir?
Düz Memur Nedir? Ne İş Yapar?
2025 Vizesiz Ülkeler Listesi
Evlilik İzni Kaç Gündür? Nasıl Alınır?
Doktora Nedir? Doktora Yapmak İçin Neler Gereklidir?
İş Göremezlik Raporu Nedir? İş Göremezlik Ücreti Ne Kadar?
Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Kaç Günlük Rapor Maaştan Kesilir?