ÖTV Muafiyeti 2025 Yılında Kaldırılacak Mı?
2025 yılına doğru ilerlerken yeni vergi reformları kapsamında, birçok vatandaş tarafından merak edilen ÖTV muafiyeti kaldırılacak mı sorusu gündemde. ÖTV muafiyeti, TBMM’de gündeme gelen yeni vergi reformu kapsamında, engelli bireyler için uygulanan ÖTV’siz araç alımının sınırlandırılması gibi çeşitli maddelere yer verileceği iddia edildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni vergi reformu paketinin taslağında, engelli bireylerin ÖTV’siz araç alımının sınırlandırılmasını ve bunun için çeşitli maddeler ekleneceğini iddia etti. ÖTV’siz araç alımında veraset hakkının kaldırılmasını, yani engelli bireyin vefat etmesi halinde aracın mirasçılara devredilmemesini ve mirasçıların aracı devir almak istemesi halinde ise ÖTV farkını ödemesi gerektiği yönünde iddialarda bulundu.
Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, ÖTV muafiyeti hakkında düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ve bu düzenleme yapılırken engelli bireylerin mağdur edilmeyeceğini söyledi. Engelli bireyleri mağdur edecek herhangi bir düzenlemenin hayata geçirilmeyeceğini ve engelli bireylerin araç alımında herhangi bir olumsuzluk yaşamamaları ve bu haklarını kullanmaktan mahrum kalmamaları için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.
ÖTV Nedir?
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), genellikle lüks tüketim ürünleri olan motorlu taşıtlar, mücevher gibi ve bazı zararlı tüketim ürünleri olan tütün, alkol ve akaryakıt gibi ürünler üzerinden alınan vergi türüdür. ÖTV, devletin gelir kaynaklarından biridir ve bazı ürünlerin tüketimini kontrol altına alma amacıyla uygulanmaktadır. ÖTV, ilk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişikliği ile gündeme gelmiştir ve 2002 yılında kabul edilmiştir.
Avrupa Birliğinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulamasının sebebi ise gelir elde edilmesinden ziyade sosyal yarar sağlamayı amaçlamaktadır.
Hangi Ürünlerden ÖTV Alınır?
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), 4760 sayılı kanunda yer alan mallar ya da ürünler üzerinden tek seferde alınan vergi türüdür. ÖTV alınan ürünler şunlardır:
-
Motorlu Taşıtlar
-
Mücevher
-
Kürk
-
Beyaz Eşya
-
Tütün Mamülleri
-
Alkollü İçecekler
-
Benzin
-
Kömür
ÖTV Muafiyeti Nedir?
ÖTV, birçok mal ve hizmetin satışında ödenme zorunluluğu olan bir vergi türüdür. Devletin gelir kaynaklarından biri olan Özel Tüketim Vergisinin geçerli olduğu mal ve ürünler ise kanun çerçevesinde belirlenmiştir. Beyaz eşya, alkol, sigara, akaryakıt, motorlu taşıtlar gibi ürünlerin satışında ÖTV ödenmesi zorunludur. ÖTV muafiyeti, devlet tarafından belirtilen koşulları sağlayan vatandaşlardan, kanunen belirlenen mal ve ürünlerden alınan vergiden muaf olması demektir. Heyet raporu ile belirtilmiş ve belirli bir oranda engellilik durumu bulunan vatandaşlar, şehit ailelerinin birinci derece yakınları ÖTV muafiyetinden yararlanabilmektedir.
ÖTV Muafiyeti Nasıl Alınır?
ÖTV muafiyetinden yararlanabilmek için, engelli bireyin engellilik oranının %90 ve üzeri olması ya da uzuv kaybının olması gerekmektedir. Belirlenen engellilik oranının heyet kurulu ile eğitim ve araştırma hastaneleri tarafından belgelenmesi zorunludur. ÖTV muafiyetinden yararlanmak için gerekli olan şartlar:
-
Kişinin 18 yaşını doldurmuş olması, 18 altındaysa da vasisinin olması,
-
8 ayrı branşta muayene olması ve belirli testlere tabii tutularak bu testlerde engel durumunun yazılı olarak belirtilmesi,
-
Her branştan alınan raporun sağlık kurulu onayına sunulur ve engelli birey kurul günü hastaneye çağrılır ve değerlendirilir,
-
Kurul tarafından onaylanan rapor hastane başhekimine de onaylatılır ve %90 üzeri rapora sahip olan engelli bireyler ÖTV muafiyetinden yararlanır.
Şehit Aileleri ÖTV Muafiyetinden Nasıl Faydalanır?
Şehit aileleri, araçlarda uygulanan ÖTV muafiyetinden faydalanabilmektedir. ÖTV muafiyetinden faydalanmak isteyen şehit ailelerinde birinci dereceden yakını olması şartı aranmaktadır. Şehit aileleri, araba alım satım işlemlerinden önce belirli belgeleri tamamlamalıdır. Şehit ailelerinin ÖTV muafiyetinden faydalanması için yapması gerekenler şunlardır:
-
ÖTV muafiyetinden yararlanmak isteyen şehit ailesinin birinci dereceden yakını olan kişi, SGK’dan Malullük Durum Belgesi almalıdır.
-
Şehit olan kişiye ait “Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi” e-Devlet üzerinden ya da nüfus müdürlüklerinden alınmalıdır.
-
Gümrük İdaresine alınan belgeler ile beraber ibraz edilmelidir.
-
Gümrük İdaresinin değerlendirmesinden sonra araç alımında şehit ailelerinin birinci derece yakınları ÖTV muafiyetinden faydalanarak araç alabilmektedir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
Ders Saatleri Kısaldı mı?
İşten Çıkarılma Sebepleri Nelerdir?
Mavi Diploma Veren Üniversiteler Hangileridir?
Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?
2024 Polis Maaşı Ne Kadar?
Engelli Çalışanların İşyerindeki Hakları Nelerdir?
29 Ekim Toplu Taşıma Ücretsiz mi?
2025 Yılında 14 Gün İzin Alarak 45 Gün Tatil Yapın!
Özlük Dosyası Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Yıpranma Payı Nedir? Nasıl Hesaplanır?