Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?

Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?
Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?
Pasaport süresinin dolması, soyadı değişikliği, pasaport kaybetme gibi nedenlerden dolayı pasaport yenileme işleminin yurtdışı seyahatlerinden önce yapılması gerekir. 2025 yılına doğru yaklaşırken pasaport yenileme ücretleri zamlanmadan pasaport yenilemek isteyenler için rehber niteliğinde olan yazımıza göz atabilirsiniz.

Pasaport, yurtdışı seyahatlerinizde kimliğinizi ve vatandaşlığınızı tanımlayan önemli bir belgedir. Zaman ilerledikçe pasaport süresinin dolması, evlilikten sonra pasaport yenileme işleminin gerekmesi, pasaport süresi uzatma, pasaportun kaybolması gibi nedenlerden dolayı birçok kişi yurtdışı seyahatlerinden ve vize randevusundan önce pasaport yenileme işlemini gerçekleştirmektedir. 2024 yılının sona ermesine sayılı günler kala birçok kişi pasaport ücretine zam gelmeden önce pasaport süresini uzatarak pasaport yenileme işlemi için şimdiden randevu almaya başladı. Bu yazıda sizlere, pasaport yenileme işleminin nasıl yapıldığı ve pasaport yenileme için gerekli evrakların neler olduğu ile ilgili çeşitli konulardan bahsettik. 

Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?

Pasaport yenileme işlemini gerçekleştirmek için öncelikle hangi pasaport türünü yenilemek istediğiniz önemlidir. Bordo pasaport, yeşil pasaport, gri pasaport, siyah pasaport ve geçici pasaport olmak üzere birçok pasaport türü bulunmaktadır. Her pasaport türünün belli bir geçerlilik süresi bulunur ve bu geçerlilik süresi dolduğunda ise pasaport yenileme işleminin yapılması gereklidir. Pasaport yenileme işlemi yalnızca geçerlilik süresi dolduğunda değil, aynı zamanda evlilik, soyadı değişikliği, pasaport kaybetme, pasaport süresi uzatma gibi nedenlerden dolayı da yapılan bir işlemdir. 

Pasaport yenileme nasıl yapılır sorusunu yanıtlayacak olursak:

  • İlk olarak Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alınması gerekir. Pasaport yenileme başvurusu yapabilmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait olan resmi web sitesinden ikamet ettiğiniz bölgeye en yakın yeri seçerek size uygun olacak saatlerden birine randevu alabilirsiniz.

  • Pasaport yenileme işlemi için randevu alma sırasında sistem size hangi pasaport türü için yenileme başvurusu yapmak istediğinizi soracaktır. Size uygun olan seçeneği işaretledikten sonra isim, soyisim, T.C kimlik numarası, doğum tarihi, telefon numarası gibi bilgileri doğru ve eksiksiz bir biçimde ilgili alanlara girmeniz gerekir.

  • Sonrasında randevu almak istediğiniz tarih, saat ve pasaport yenileme işlemini yapmak istediğiniz il ve ilçeyi seçerek evinize en yakın olan Nüfus Müdürlüğü’nü seçip işleminizi tamamlayabilirsiniz.

  • Pasaport yenileme işlemi için web sitesi üzerinden randevu almak istemeyen kişiler Alo 199 hattını arayarak, pasaport yenileme işlemi için randevu almak istediğini belirtip, istenen bilgileri ilettikten sonra talep edilen gün ve saatte pasaport yenileme randevusu oluşturabilir. 

Pasaport yenileme işleminde belirtilmesi gereken en önemli unsur pasaport türüdür. Pasaport yenileme başvuru merkezleri, yenilenecek olan pasaport türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Pasaport yenileme randevusu öncesinde pasaport yenileme için gerekli evrakların randevu gününe kadar hazır olması ve pasaport defter ile harç bedelinin yatırılmış olması gerekmektedir. 

İlgili İçerik: Yeşil Pasaport Nedir? Yeşil Pasaport Şartları Nelerdir?

Pasaport Yenileme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport yenileme için gerekli evraklar, pasaport yenileme randevusu sırasında yetkili kişiye teslim edilmesi gereken evraklardır. Pasaport yenileme için gerekli evraklar şunlardır:

  • T.C kimlik kartı

  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan biyometrik fotoğraf

  • Geçerlilik süresi dolan ya da yenilenmesi istenen eski pasaport

  • Pasaportu yenilenecek kişi reşit değilse muvafakatname

  • Pasaport yenileme işlemini yapacak kişi öğrenci ise öğrenci belgesi (sadece 25 yaşına kadar olan öğrenciler için geçerli)

  • Pasaport yenileme harç ve defter ücretinin ödendiğine dair makbuz ya da dekont

2024 Pasaport Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Harç ve defter bedelinden oluşan pasaport yenileme ücreti her yıl güncellenmektedir ve pasaport ücretleri pasaportun süresine göre değişiklik gösterir. Birçok kişi 2025 yılına doğru yaklaşırken pasaport yenileme işlemini, zamlı ücretlerden önce yapmak istemektedir. Pasaport yenileme ücreti öderken; öğrencilerden (25 yaşına kadar), yeşil pasaport ve gri pasaport sahibi kişilerden yenileme işlemlerinde harç bedeli istenmemektedir bu kişilerin yalnızca defter bedeli ödemesi yeterlidir. 

Pasaport yenileme ücretini: Vergi Dairesi Müdürlüklerine, PTT şubelerine, anlaşmalı bankalara yapabildiğiniz gibi aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olan Dijital Vergi Dairesi resmi web sitesi üzerinden online olarak da yapabilirsiniz. 

2024 yılı pasaport yenileme ücreti:

Pasaport Süresi

Harç Bedeli

Defter Bedeli

Toplam

6 ay

1.639,30 TL

790,00 TL

2.429,30 TL

1 yıl

2.396,60 TL

790,00 TL

3.186,60 TL

2 yıl

3.912,60 TL

790,00 TL

4.702,30 TL

3 yıl

5.558,30 TL

790,00 TL

6.348,30 TL

3 yıl ve üzeri

7.833,00 TL

790,00 TL

8.623,00 TL



 

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver