Pelin Vardarlıer : “Yöneticilik sorumluluğunu üstlenebilecek nitelikte mezunlar yetiştirmeyi hedefliyoruz .”

Pelin Vardarlıer : “Yöneticilik sorumluluğunu üstlenebilecek nitelikte mezunlar yetiştirmeyi hedefliyoruz .”
Pelin Vardarlıer : “Yöneticilik sorumluluğunu üstlenebilecek nitelikte mezunlar yetiştirmeyi hedefliyoruz .”
Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Pelin Vardarlıer ile Stajın önemine, İnsan Kaynakları bölümünde gerçekleştirdikleri çalışmalara, üniversite tercihlerinde dikkate

Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Pelin Vardarlıer ile Stajın önemine, İnsan Kaynakları bölümünde gerçekleştirdikleri çalışmalara, üniversite tercihlerinde dikkate edilmesi gerekenlere dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Uzun yıllar özel sektörde çalıştıktan sonra akademik hayata geçiş yaptınız. Özel sektörde edindiğiniz deneyimleriniz sonucunda bize insan kaynaklarının iş dünyası açısından önemini açıklayabilir misiniz?

Günümüzde işletmelerin stratejik hedeflerini gerçekleştirebilmeleri için operasyonel etkinlik, başarı ve verimlilik faktörlerine odaklanmaları önemlidir. Bu amaca hizmet etmek üzere ise katma değer yaratacak personeli kazanmaları ve bünyelerinde tutmaları gerekmektedir.  İnsan kaynakları departmanı, öncelikle şirketlerin genel stratejilerini destekleyerek, bu stratejilere uyumlu insan odaklı insan kaynakları sistemlerini ve organizasyonunu kurmak, işletme kültürü, politika ve prosedürlerin oluşturulması süreçlerinde işletmenin destek fonksiyonu olarak önemli rol oynamaktadır. Çalışanlar ile üst yönetim arasında bir köprü görevi gören insan kaynakları, tüm departmanlar arasındaki iletişimi ve hedefleri ortak paydada buluşturacak uygulamaları geliştirir ve yönetir. Bu bağlamda, nitelikli insan gücü ile şirketin faaliyetlerine ve finansal sonuçlarına katkı sağlayacak, şirketi iş dünyasında tercih edilen bir kurum haline getirecek uygulamalar geliştirmekten sorumlu olmak durumundadır. İşletmelerin verimliliklerini artırmaları ve rekabet edebilmeleri için, insan kaynağını etkin kullanmaları ve teknolojik yeniliklere ayak uydurarak insan kaynakları sistemlerini geliştirmeleri gerekmektedir. Bu amaçla nitelikli insan kaynakları yöneticileri yetiştirilmesi önem kazanmıştır.

İstanbul Medipol Üniversitesi’nde geçen sene açılan ve ilk 4 yıllık mezunlarını verecek olan insan kaynakları yönetimi bölümü öğrencilerine nasıl bir eğitim sistemi uygulanıyor?

İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi olarak, uluslararası standartlarda yüksek kaliteli bir eğitim vermeyi, sektör ile geliştirdiğimiz güçlü koordinasyon sayesinde iş hayatına geçişi kolaylaştırmayı hedefliyoruz. İnsan kaynakları bölümlerinin artık işletmelerde stratejik ortak durumuna gelmesiyle insan kaynakları süreçlerine hakim, bu bölümden mezun olan kişilere olan ihtiyacı artırmıştır. İnsan kaynakları yöneticiliği pozisyonunda alan dışı mezunların yer aldığını görüyoruz. Bu programda ise mezunların işe başlamadan, yöneticiliğin gerektirdiği genel bilgi ve beceriyi kazandırmanın yanı sıra, insan kaynakları işlevini başarıyla üstlenebilecekleri, hem akademik donanımı olan hem de uygulama becerisine sahip, kısa sürede yöneticilik sorumluluğunu üstlenebilecek nitelikte mezunlar yetiştirmeyi amaçlıyoruz. İstanbul Medipol Üniversitesi olarak, Türkiye’de ilk açılanlardan biri olma özelliğine sahip olan  İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi’nde yer alan 4 yıllık İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü bu anlamda önemlidir.

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü olarak bizim stratejimiz, insan kaynakları alanında teorik ve pratik bilgilerin birlikte kazanıldığı, iş hayatından uygulamalarla desteklenen bir atmosferin içinde yer almak isteyenleri bir araya getirmek ve “Bir İK Profesyoneli” olmayı hedefleyen geleceğin lider adaylarına önemli bir deneyim, eğitim ve gelişim fırsatı sunmaktır. Bu noktada iş hayatına ilk defa adım atacak olan öğrencilerimize birebir mentorlukyaklaşımı ile kariyer planlaması ve kişisel gelişimine destek olarak her süreçte yanlarında olduğumuzu hissettiriyoruz. İnsan kaynakları süreç ve işlemlerini uygulayabilecekleri ve deneyimleyebilecekleri bir eğitim platformu fırsatı sunarak üniversite döneminde iş hayatına hazırlamayı hedefliyoruz. Sektörün önde gelen şirketlerinin yöneticilerinin de derse konuk olarak gelmeleri, iş hayatının gerçekleriyle öğrencilerin daha üniversite zamanından tanışmaları rekabetçi avantaj yaratacaktır. Sektör yöneticilerinin kendi deneyimlerini ve şirket içi uygulamalarını paylaşması öğrencilerin farklı bakış açılarıyla değerlendirmelerini sağlamaktadır.Sektörün üst düzey yöneticilerinin, iyi bir yönetici olabilmek için yapılması gerekenler konusunda öğrencilere tavsiyelerde bulunmaları, öğrencilerin yetkinliklerini geliştirmesi için farkındalık yaratmaktadır. Ayrıca çeşitli işletmelere geziler düzenleyip, çalışma ortamının nasıl olduğunu ve departmanların ne iş yaptıklarını birebir yöneticilerden öğrenip, öğrencilerimizin ileride çalışmayı arzu ettikleri işyerleri ile ilgili bilinçlenmesini sağlıyoruz.

Ayrıca İstanbul Medipol Üniversitesi çatısı altında okulumuz öğrencileri tarafından kurulan ve danışmanlığını yürüttüğüm Medipol İnsan Kaynakları Kulübümüzü geçen yılfaaliyetlerine hızlı bir şekilde başladı. Kulüp olarak öncelikli hedefimiz okulumuzun iş dünyasına açılan kapısı olmaktır. Bu kapsamda öğrencilerin kişisel gelişimlerini en üst seviyeye çıkarmak için; alanında uzman kişiler tarafından seminer ve söyleşiler, sertifikalı eğitimler, şirket gezileri gibi etkinlikler yapmayı planlamaktayız. Kulüp kapsamında ilk faaliyetimiz olarak, Secretcv.com’un Genel Müdürü Sn. Okan Tütüncü, Kavacık Kampüsünde Medipol Üniversitesi öğrencileri ile buluşmasını sağladık. Secretcv.com Genel Müdürü Sn. Okan Tütüncü’nün, özgeçmiş hazırlama tekniklerini ve iş bulmanın püf noktalarını tüm öğrencilerimize anlattığı seminer öğrenciler tarafından yoğun ilgi ile karşılandı. İş ilanı veya staj başvurularında özgeçmişin kişinin o işe uygunluğunu gösteren bir pazarlama aracı olması öğrencilerin bu konu dikkat etmesi gerekenleri anlamasına yardımcı olmuştur.

“Staj deneyimlerinin olması, İK Adayları’nın iş hayatına uyumunu kolaylaştıran en büyük farktır.”

 İnsan kaynakları bölümünü tercih eden öğrencilere önerileriniz nelerdir?

İnsan kaynakları, artık şirketlerin stratejik kalbi konumunda ve teknoloji odaklı bir yere sahip. Bilgi sistemlerinin gelişmesi, büyük verinin yaygınlaşması ile analitik tarafı güçlü insan kaynakları çalışanlarına ihtiyaç artacaktır. Benim tavsiyem kendilerini bu yönde de geliştirmeleri olacaktır. Artık hemen hemen her şirketin bir ERP sistemi bulunmaktadır. İnsan kaynakları süreçlerini yönetirken bu sistemler üzerinden raporlama yapılmaktadır. İşe alım sürecini, aday havuzunu, iş analizlerini, performans sistemini, çalışan memnuniyet anketlerini, ücretlendirme ve bütçeleme işlerini de bu sayede daha kolay yürütebilmektedirler. Doğru analizleri ve raporlamayı yapabilmek için yetkinleri geliştirmek gerekir çünkü verileri doğru yorumlayan ve aksiyon alabilen kişiler daha avantajlı olacaktır. İnsan kaynakları yönetimi bölümünün amacı, insan kaynakları alanında yetişmiş, gerekli donanıma sahip nitelikli personeli istihdamına sahip olmalarına katkıda bulunmaktır.

Üniversite ve bölüm tercihi yapacak olan tüm adaylara, öncelikle kendilerini iyi tanımalarını ve kişilik özelliklerine uygun meslek gruplarına yönelik tercihler yapmalarını öneririm. Bölümlerin araştırmalarını yaparken, arkadaşlarının memnun oldukları bölümlere veya puanının yeterli olduğu bölümlere değil,çalışırken mutlu olacakları bölümlere yönelmeleri, istemedikleri bölümü ise kesinlikle tercih etmemeleri gerektiğini belirtmek isterim.

 Öğrencilerinbölümlerini ve üniversitelerini seçerken, kariyerleri için ne gibi fırsatlar sunduklarını iyi araştırmaları gerekir. Kişiliğine en uygun, sektörde son dönemlerde en çok iş ilanı verenve tercih edilen pozisyonları araştırmaları gerektiğini, ekonomik açıdan da değer oluşturacak, geleceğin mesleklerine yönelmelerini tavsiye ederim. Üniversiteyi bitirdikten sonraki iş imkânlarını da değerlendirerek kendilerine en uygun meslekleri seçmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada, fırsatları değerlendirirken seçeceği üniversitenin öğrencinin kariyerine yönelik olarak, bir ana dal programında devam ederken ek bir ana programdan yararlanma fırsatı sunması önemli bir seçim kriterdir. Öğrenci böylelikle iki bölümden mezun olup, iki ayrı diplomaya sahip olacaktır.  Bu da rekabet avantajı ve bilgi açısından öğrenciye katma değer sağlamaktadır.İstanbul Medipol Üniversitesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi olarak, öğrencilerimize bölümler arası geçiş ve çift ana dal programlarından yararlanma fırsatı sunuyoruz.

İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi’nin bir başka önemli özelliği ise; öğrencilerimiz son sınıfa geldiklerinde, tüm derslerini tamamladıktan sonra, bir eğitim ve öğretim dönemi boyunca, üniversite dışındaki bir işyerinde staj yaparak dönemi tamamlayacak olmalarıdır.  Böylelikle mezun olmadan önce iş hayatını deneyimleyebilecekler ve üniversitedeyken iş deneyimi fırsatı elde etmiş olacaklar.Öğrenci için staj deneyimi iş hayatına adım atma yolunda çok önemli bir yere sahip. Staj sayesindeişletme içerisindeki bölümleri tanıyarak, her şeyi tüm yönleriyle öğrenme fırsatı olacaktır.  Öğrenciler, stajın sonunda, stajda yapılan çalışmaların sonucunu içeren bir raporu, değerlendirilmek üzere staj danışmanına teslim etmekle yükümlü olacaklar. Staj tamamlandıktan sonra eğer öğrenci çalışmaya devam etmek isterse de bunu iş fırsatına dönüştürebilir. İşyeri stajyer öğrencinin çalışmasından memnun kalmışsa ve işyerinde kadro açığı varsa yetiştirilmiş aday olarak öncelikli stajyerini değerlendirebilir. Mezun olduktan sonra farklı bir işletmeye başvuru yaptığında da işverenlerin deneyimi olmadığı için adayı tercih etmemesi durumunu azaltacaktır. Alacağınız eğitim ve staj uygulaması ile farkındalıkları artacak ve iş başvurusu yaptıkları zaman kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağlayacaktır.

İyi bir yönetici olabilmek için,  en alt kademeden başlayıp işi iyi öğrenmek, işletmenin her bölümüne hakim olmak gerekmektedir. Staj deneyimlerinin olması, İK Adayları’nın iş hayatına uyumunu kolaylaştıran en büyük farktır.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver