Refakat İzni Nedir?
Refakat kelimesi, eşlik etmek anlamına gelmektedir. Günümüzde ise refakat, sağlık sorunları yaşayan kişinin yanında kalarak, iyileşme sürecine eşlik etme yardımda bulunma anlamını taşır. Refakat izni, birinci derecede yakını rahatsızlanan çalışanlara tanınmış olan bir haktır.
Birinci derece yakınlar arasında olan; çocuk, eş, anne, baba ve kardeş yer almaktadır. Sigortalı olarak herhangi bir işyerinde çalışan kişiler, yakınlarının hastalanması ya da rahatsızlanması gibi durumlarda izin talep edebilir. Çalışanlar, refakat izni talep etmek için işveren ya da ilgili departman yöneticileri ile görüşerek durumunu belirtir. İzin süresi ve koşulları ise işyerinin politikalarına ve yasal düzenlemelere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Refakat İzni Nasıl Alınır?
Çalışan kişi, birinci derece yakınlarından birisinin hastalık durumunda, refakatçi olabilmek için refakat izni alabilir. Refakat izni almak isteyen çalışanlar, yakınının rahatsızlığını belirten bir sağlık raporu almalıdır. Almış olduğu sağlık raporunu, işverene ya da ilgili departmana teslim ederek refakat izni talep edebilir.
Refakat izni talebinde bulunacak olan çalışanın işyerine; hastanın sağlık durumunu, refakat edilmediği durumda oluşabilecek hayati tehlikeleri, refakat süresini bildirmesi gerekir. İşveren ya da ilgili departmana sağlık raporunu ve hazırlamış olduğu izin talep dilekçesini gerekçeleri ile beraber sunar. Uygun bulunması durumunda çalışana, refakat izni verilir.
Refakat İzni Kimlere Verilir?
Refakat izni birinci derece yakını rahatsızlanan çalışanlara tanınan bir izin türüdür ve devlet memuru olarak çalışan kişiler için geçerlidir. Birinci derece yakınlar arasında çocuk, eş, anne, baba ve kardeş yer almaktadır. Yakınlarının olası bir rahatsızlık yaşaması durumunda çalışan kişi, hastalığın durumunu belirten bir sağlık raporunu işverene ya da ilgili departmana teslim etmelidir.
Özel sektörde çalışan kişiler için ise refakat izni işverenin inisiyatifindedir. Yapılan iş sözleşmesinde refakat izni ile ilgili bir maddeye yer verilmediği takdirde işveren, refakat izni verme zorunluluğu bulunmamaktadır. Özel sektörde çalışan bir kişi refakat izni için ücretli ya da ücretsiz izin talebinde bulunabilir. Birçok işyeri, çalışanın ruhsal sağlığının olumsuz etkilenmesi ihtimalini ve bu durumun iş performansına sirayet edeceğini düşünerek inisiyatif gösterip, çalışanına refakat izni vermektedir.
Refakat İzni Kaç Gündür?
Çalışan kişiler, birinci dereceden yakınlarına rahatsızlık nedeniyle refakat edilmesi gerekliliği durumunda refakat izni talep edebilmektedir. Refakat izni almak için işyerine, hastanın durumunun sağlık raporu ile belirtilmesi gerekmektedir. Devlet kurumlarında çalışanlara verilen refakatçi izin süresi genellikle 3 gündür. Fakat hastalığın devam etmesi durumunda bu süreyi daha da uzatmak mümkündür. Refakat izin süresinin uzatılması ise, işveren ve işçi arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Özel sektörde ise bu durum işverenin insiyatifine bağlıdır. İşveren, iş akışının aksamaması durumunda izin talebine olumlu yanıt verebilmektedir.
Refakat İzni Zorunlu Mu?
Refakat izni ile ilgili merak edilen konulardan birisi de refakat izninin zorunlu olup olmadığı konusudur. Refakat izni, çalışanların birinci derece yakınlarının rahatsızlık sebebiyle kendine bakamayacak durumda olmasından dolayı refakat edilme zorunluluğu hallerinde talep edilen izin türüdür.
Refakat izni, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan ve yalnızca devlet memurlarına tanınmış olan bir izindir. Özel sektör çalışanlarının refakat izni alıp alamayacağı konusunda İş Kanunu’nda böyle bir maddeye yer verilmemiştir. Özel sektörde çalışan kişiler için refakat izni bir hak değil işverenin insiyatifinde olan bir izin türüdür. Ancak iş sözleşmesinde, refakat izni ile ilgili bir maddeye yer verildiyse işveren çalışanına bu hakkı vermek zorundadır.
İş Kanunu kapsamında “Mazeret İzni” bölümünde belirtilen; engelli ya da süreğen hastalığı bulunan çocukların ebeveynlerinden biri, 10 güne kadar ücretli izin hakkına sahiptir. Eğer çalışan kişinin böyle bir durumu var ise, mazeret izni kapsamında izin kullanabilir.
Secretcv.com'da yayınlanan binlerce iş ilanı arasından hayalinizdeki işi bulmak için hemen CV oluşturun!
En Yeni Yazılar
İş Göremezlik Raporu Nedir? İş Göremezlik Ücreti Ne Kadar?
Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Kaç Günlük Rapor Maaştan Kesilir?
Fahri Trafik Müfettişi Nedir? Nasıl Olunur?
Kan Grubu Kartı Nasıl Alınır?
ALES Sınav Konuları Nelerdir?
Gardiyan Nasıl Olunur?
Gazi Maaşı Ne Kadar?
2025 Engelli Araç ÖTV Muafiyeti Nedir?
32. Dönem POMEM Başvurusu Ne Zaman?