Resmi Tatil Mesaisi Nasıl Hesaplanır?

Resmi Tatil Mesaisi Nasıl Hesaplanır?
Resmi Tatil Mesaisi Nasıl Hesaplanır?
Milli ve dini bayramlar gibi birçok özel gün, ülkemizde resmi tatil olarak ilan edilir.

Resmi tatil mesaileri, çalışanların en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Resmi tatil mesaisi nedir?, Resmi tatil mesaisi nasıl hesaplanır gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Resmi Tatil Nedir?

Ulusal ya da dini olarak önemli olan günlerde, tüm okulların ve kamu kuruluşlarının kısa bir süre tatil edildiği döneme resmi tatil denir. Kurban bayramı, ramazan bayramı, 1 Mayıs, 1 Ocak, 15 Temmuz gibi birçok gün Türkiye’de resmi tatil olarak ilan edilmiştir. 2025 yılındaki resmi tatiller ile ilgili bilgi edinmek isterseniz 2025 Resmi Tatil Günleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Resmi Tatil Mesaisi Nedir?

Resmi tatil mesaisi, çalışanların dini bayramlar ve ulusal bayramlar gibi kamu tarafından özel gün olarak ilan edilen günlerde çalışmasıdır. Resmi tatil mesai ücreti, işçinin normal çalışma saatinden farklı hesaplanmaktadır. İş Kanunu’na göre resmi tatillerde çalışan işçilere ekstra ücret ödenmektedir ve işverenlerin bu kanuna uyması zorunludur. 

Resmi Tatil Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

İşçilerin dini bayramlarda ya da ulusal bayramlarda çalışmalarının karşılığı yasalar ile güvence altına alınmıştır. İş sözleşmelerinde farklı bir madde bulunmadığı takdirde, dini ve ulusal bayramlarda çalışmalar sadece işçinin onay vermesi ile gerçekleşmektedir. İşçi, ulusal ve dini bayramlarda çalışmak istemezse dahi o günün ücreti işçiye tam olarak ödemek zorundadır. Ulusal ve dini bayramlarda çalışan bir işçi, her gün için ekstra bir günlük ücret daha almaktadır. Özetle, resmi tatil mesai ücreti, işçinin normal çalışma ücretinin iki katı olarak hesaplanmaktadır. 

4857 sayılı İş Kanunu’nun 47. maddesine göre:  “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde, işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.”

4857 sayılı İş Kanunu’nun 44. maddesine göre: “Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.”

Hangi Günler Resmi Tatildir?

Türkiye’de resmi tatil ve dini bayram tatilleri şu şekildedir:

  • 1 Ocak Yılbaşı 

  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

  • 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

  • 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

  • 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

  • 30 Ağustos Zafer Bayramı

  • 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (28 Ekim günü 13:00’ da başlar ve toplam 1.5 gün olarak 29 Ekim’e kadar devam eder.)

  • Ramazan Bayramı (Arefe günü 13:00’da başlar ve 3.5 gün sürer.)

  • Kurban Bayramı (Arefe günü 13:00’da başlar ve 4.5 gün sürer.)

Resmi Tatil Mesaisi Yapmak Zorunlu Mu?

Resmi tatillerde çalışan işçilerin hakkı, iş kanunları ile güvence altına alınmıştır. İş Kanunu’na göre işverenin, işçinin isteği ve onayı olmadan resmi tatil günlerinde çalıştırılması yasal değildir. İşçi, resmi tatil gününde mesai yapmak zorunda değildir ve yapmadığı takdirde işten çıkarılamaz.

İşçinin, resmi tatil günlerinde kendi isteği ile çalışması durumunda, çalıştığı her saat için normal mesai ücretinin iki katı resmi tatil mesai (UBGT) ücreti olarak işveren tarafından ödenmek zorundadır.

Resmi Tatil Mesaisinin Vergilendirilmesi Nasıl Yapılır?

Resmi tatil mesai ücreti, işçinin normal ücreti gibi vergiye tabii tutulmaktadır. İşçinin, almış olduğu resmi tatil mesai ücreti üzerinden gelir vergisi ve SGK kesintileri yapılmaktadır. Yapılan kesintiler işçinin toplam kazancını azaltmamaktadır ve işçinin resmi tatil mesaisi için almış olduğu toplam ücret, normal çalışma ücretinin iki katı olur.

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti (UBGT) Nedir?

Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Ücreti, kanun ile belirlenmiş olan günlerde işçilerin çalışarak elde etmiş olduğu ücrete denmektedir.

İşçilerin, ulusal bayram ve genel tatillerde yani resmi tatillerde çalışıp çalışmaması konusu iş sözleşmelerinde belirtilmektedir. Yapılan iş sözleşmesinde ulusal ve resmi tatillerde çalışma ücreti belirtilmeli ve kanuna uygun bir şekilde resmi tatil mesai ücreti yani UBGT  ücreti ödenmelidir. 

İdari İzin Nedir?

İdari izin, resmi tatilden farklı olarak sadece kamu kurumlarında çalışanların yapmış olduğu bir izin türüdür. Kamu çalışanları, belirlenmiş olan izin tarihlerinde çalışmazlar. İdari izin durumlarında kamu çalışanlarının maaşlarında herhangi bir kesinti yapılmaz ve yıllık izin günlerinden herhangi bir düşüş yapılmaz. İdari izinler, resmi tatil kapsamında olmayan izinlerdir.

Anasayfa CV Oluştur İş Ara Aday Giriş İş İlanı Ver